1432
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής σε δίλημμα. Δεν θα βρει την απάντηση στις σελίδες των εφημερίδων | Nick Paleologos / SOOC

To Grexit or not to Grexit?

Sportscaster Sportscaster 31 Μαρτίου 2016, 14:11
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής σε δίλημμα. Δεν θα βρει την απάντηση στις σελίδες των εφημερίδων
|Nick Paleologos / SOOC

To Grexit or not to Grexit?

Sportscaster Sportscaster 31 Μαρτίου 2016, 14:11

Είναι σημείο των καιρών. Μαζεύονται τρεις για να βρουν μια λύση. Ο ένας δεν βλέπει κανένα πρόβλημα. Οι άλλοι δυο βλέπουν μόνο αυτό που τους συμφέρει να δουν. Στο τέλος, και οι τρεις λένε το «ποιήμα» τους. Κατά πώς βολεύει το κόμμα, την ομάδα, τη συντεχνία ή τις προσωπικές βλέψεις τους. Κι όταν σηκώνονται από το τραπέζι, το πρόβλημα έχει γίνει άλυτο.

Η τριμερής συνάντηση υφυπουργού Αθλητισμού – κοινής αντιπροσωπείας FIFA/UEFA και εκπροσώπων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, «το τερμάτισε». Ιδού οι καλύτερες φάσεις:

Μέχρι χθες γνωρίζαμε οτι ο κ. Κοντονής σχόλασε το φετινό Κύπελλο Ελλάδος για λόγους ασφαλείας. Το γιατί επιμένει στην απόφασή του, το ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά στις 28 Μαρτίου, σε συνέντευξη Τύπου: «Ως μέτρο δίνει λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό της δημόσιας τάξης». Οταν το είπε και στη σύσκεψη, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας FIFA/UEFA, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, του πρότεινε το αυτονόητο: «Ας διεξαχθεί το Κύπελλο σε ουδέτερα γήπεδα και κεκλεισμένων των θυρών. Ολα τα ματς, ακόμη και ο τελικός. Εκτός αν, κύριε υπουργέ, προτιμάτε να διεξαχθεί μόνο με μαθητές δημοτικών σχολείων στις εξέδρες. Κι αυτήν τη λύση σας προτείνουμε…».

Ο κ. Κοντονής απάντησε ότι δεν είναι μόνο θέμα βίας, αλλά και θέμα διαιτησίας. Οι ξένοι είχαν λύση και σ’ αυτό: «Αφού δεν έχετε εμπιστοσύνη στους έλληνες διαιτητές, θα σας στείλουμε εμείς δικούς μας. Και για τους ημιτελικούς, αν το θέλετε». Αλλά, τελικώς, δεν ήταν μόνο θέμα βίας και διαιτησίας. «Είναι και θέμα εξυγίανσης», πρόσθεσε ο υφυπουργός, και έθεσε ως όρο -για την επανέναρξη του Κυπέλλου- την ορθή λειτουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ.

Αντε και λειτούργησε. Δεν γνωρίζει ο κ. Κοντονής -κοτζάμ νομικός- ότι η νεοσύστατη Επιτροπή δεν μπορεί να επιληφθεί παρανομιών που απασχολούν τη Δικαιοσύνη αλλά διαπράχθηκαν πριν από τον Ιούνιο του 2015; Οτι κατά συνέπεια δεν μπορεί να ασχοληθεί με το «koriopolis», την «κάρτα υγείας» ή την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης»; Φυσικά το γνωρίζει, γι’ αυτό προχώρησε -επιτέλους- στην πραγματική απαίτησή του: να απομακρυνθούν αμέσως από το ποδόσφαιρο όλοι οι παράγοντες οι οποίοι εμπλέκονται στις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν. Πρόκειται για περίπου 15 υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ομοσπονδίας, της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και της Λίγκας.

Τώρα, ποδοσφαιρικό Grexit ή κωλοτούμπα α λα Ιωάννης Μελισσανίδης. Η ΕΠΟ, βεβαίως, δεν πρόκειται να την κάνει. Δεν έφερε άρον άρον στην Αθήνα τον «μπαμπούλα» από την Ελβετία για να κάνει πίσω την τελευταία στιγμή

Είναι η κορύφωση του παραλογισμού. Καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος αυτοκάθαρσης, στην ουσία ο υφυπουργός ζητά από τους ποινικώς διωκόμενους να εγκαταλείψουν τα πόστα τους οικειοθελώς. Αθώοι ή ένοχοι, δεν υπάρχει περίπτωση -ούτε μια στο εκατομμύριο- να του κάνουν τη χάρη. Αν τους ένοιαζε το καλό του ποδοσφαίρου, δεν θα είχαμε φτάσει ώς εδώ. Αλλωστε, το ποδόσφαιρο είναι αυτοί! Το είπε σαφέστατα ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, αμέσως μετά τη σύσκεψη: «Οι θέσεις μας ακούστηκαν και εκφράζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτές είναι οι θέσεις του ποδοσφαίρου». Αφήνοντας να εννοηθεί οτι το αυτί τους δεν πρόκειται να ιδρώσει ούτε από την αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την τύχη του Κυπέλλου, αν δεν είναι η επιθυμητή: «Αλλο το ΣτΕ κι άλλο το αυτοδιοίκητο, που πηγάζει από τη FIFA και την UEFA».

Ισως, πάλι, ο κ. Κοντονής να περίμενε από τη FIFA και την UEFA να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγείου. Σώθηκε… Οι διεφθαρμένες ώς το κόκκαλο διεθνείς συνομοσπονδίες νοιάζονται μόνο μην πατήσει κάποιος ξένος τα χωράφια τους. Γι’ αυτές, όπως αποδείχθηκε (και) χθες, το πρόβλημα είναι ο υφυπουργός που άρπαξε από τα χέρια της ΕΠΟ το Κύπελλο – όχι τα σκάνδαλα. Το ζήτημα της διαφθοράς θα το δουν -λέει- στο μέλλον. Με τη σύσταση μιας επιτροπής ελέγχου του «ελληνικού προβλήματος», εφόσον τους ζητηθεί αρμοδίως. Και ο μοναδικός αρμόδιος να υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα, είναι… η ΕΠΟ.

Και τώρα; Τώρα, ποδοσφαιρικό Grexit ή κωλοτούμπα α λα Ιωάννης Μελισσανίδης. Η ΕΠΟ, βεβαίως, δεν πρόκειται να την κάνει. Δεν έφερε άρον άρον στην Αθήνα τον «μπαμπούλα» από την Ελβετία για να κάνει πίσω την τελευταία στιγμή. Ούτε η FIFA και η UEFA μπορούν -πια- να υποχωρήσουν. Εδώ και 15 ημέρες έχει κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο οτι πηγαίνει στην Ελλάδα για να… σκίσει τη γάτα: ή να ολοκληρωθεί το Κύπελλο, ή να ρίξει καμπάνα. Αν δεν συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο, στο εξής κανένας δεν θα την ξαναπάρει στα σοβαρά. Επομένος, ο μόνος υποψήφιος για την κυβίστηση είναι ο κ. Κοντονής.

Φτάνουμε, λοιπόν, στο υπαρξιακό ερώτημα: To Grexit or not to Grexit? Τι είναι καλύτερο για το ποδόσφαιρο, πέρα από συμφέροντα, οπαδικές προτιμήσεις και εγωισμούς; Δυστυχώς, κανένα από τα δύο δεν είναι θεραπευτική αγωγή. Πρόκειται για μεθόδους ευθανασίας. Το Grexit θα είναι καταστροφή. Το not Grexit -εφόσον θα σημαίνει τον θρίαμβο του σημερινού αμαρτωλού καθεστώτος-, αυτοκαταστροφή.

Το Grexit θα σημάνει -στην πράξη- τα εξής: Καμία Εθνική ποδοσφαίρου, οποιουδήποτε φύλου ή οποιασδήποτε ηλικίας, δεν θα μπορεί να αγωνίζεται σε διεθνείς διοργανώσεις. Βεβαίως, η Εθνική Ανδρών θα αποβληθεί και από την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2018. Κανένας ελληνικός σύλλογος δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Champions League ή στο Europa League. Οι ομάδες που θα κατακτήσουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια στο τέλος του Πρωταθλήματος, θα τα… κορνιζάρουν. Δεν θα επιτρέπονται ούτε καν φιλικοί αγώνες -των Εθνικών ή των συλλόγων μας- με ξένες ομάδες. Οι αλλοδαποί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Ελλάδα, θα αποκτήσουν αυτομάτως το δικαίωμα να λύσουν τα συμβόλαιά τους και να φύγουν, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς την παραμικρή οικονομική απαίτηση από τις ομάδες τους. Μετεγγραφές ξένων παικτών στα πρωταθλήματά μας ή Ελλήνων στο εξωτερικό δεν θα γίνονται, αφού η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται διεθνώς. Μόνο όσοι Ελληνες αγωνίζονται ήδη σε άλλες χώρες δεν πρόκειται να θιγούν. Και η ΕΠΟ θα χάσει τη δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της FIFA και της UEFA. Που είναι η μικρότερη απ’ όλες τις συμφορές. Και άμα τη επιστροφή μας, που θα έχουμε κατρακυλήσει στην κατάταξη της FIFA και της UEFA, οι κληρώσεις της Εθνικής και των συλλόγων θα είναι απαγορευτικές για κάθε είδους πρόκριση.

Αν υποθέσουμε οτι ο κ. Κοντονής τρελάθηκε και δεν κάνει τον παραμικρό ελιγμό για να αποφύγει το Grexit, ο Σαββίδης, ο Μελισσανίδης και ο Αλαφούζος -που διακινδυνεύουν τις επενδύσεις τους- γιατί συναινούν δια της σιωπής τους;

«Να βγούμε από την Ευρώπη, να… ξεβρωμίσει το ποδόσφαιρό μας», λένε πολλοί. Τα διεθνή παραδείγματα δεν τους δικαιώνουν. Τα πιο διεφθαρμένα πρωταθλήματα του κόσμου είναι τα φτωχότερα. Αυτά στα οποία οι παράνομες πηγές πλουτισμού έρχονται να θεραπεύσουν την έλλειψη των νόμιμων πηγών εσόδων. Ας κάνουμε την προσομείωση με την ελληνική πραγματικότητα. Κανένα κανάλι και κανείς χορηγός δεν πρόκειται να δίνει χρήματα σε ένα πρωτάθλημα, το οποίο θα διεξάγεται μόνο και μόνο για να αναδείξει κάποιον εγχώριο πρωταθλητή. Τα περιουσιακά στοιχεία των συλλόγων -πολλοί από τους οποίους ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης- θα απομειωθούν, λόγω της αποχώρησης των ξένων παικτών τους και της αδυναμίας τους να πουλήσουν στο εξωτερικό τα ταλέντα τους. Οι σοβαροί επενδυτές δεν θα έχουν κανένα λόγο να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο ποδόσφαιρο. Παράγοντες θα είναι, πλέον, κάποιοι «επιχειρηματίες» σαν αυτούς που έχει σήμερα η Β’ και η Γ’ Εθνική, όπου κατ’ εξοχήν ανθεί σήμερα το «άσος ημίχρονο – διπλό τελικό». Και οι ποδοσφαιριστές -ημιεπαγγελματίες, πλέον, και με ελάχιστες αποδοχές- θα είναι πιο πρόθυμοι από ποτέ να κάνουν ό,τι τους ζητηθεί για να βγάλουν κάτι παραπάνω.

Ενα Grexit χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα θα ήταν η ταφόπλακα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εκτός αν υπάρχει κάποιο σχέδιο, το οποίο εμείς δεν γνωρίζουμε. Αλλωστε, η υπόθεση έχει δυο μεγάλα μυστήρια. Το πρώτο είναι, γιατί ο κ. Κοντονής δεν έσπευσε να εκμεταλλευτεί την «ατάκα» του κ. Κουτσοκούμνη, που του είπε: «Αν είχατε διακόψει και το Πρωτάθλημα, για λόγους κοινωνικής αναταραχής, θα το βλέπαμε διαφορετικά το θέμα». Αραγε, γιατί ο υφυπουργός δεν το έκανε, αλλά επέμεινε στον παραλογισμό του «δεν επιτρέπω τη διεξαγωγή του Κυπέλλου κεκλεισμένων των θυρών και με ξένους διαιτητές», την ίδια ώρα που το Πρωτάθλημα διεξάγεται με θεατές και (αναξιόπιστους) Ελληνες διαιτητές; Αυτή η στάση δεν καταργεί μόνο το Κύπελλο αλλά και την κοινή λογική.

Το δεύτερο μυστήριο έχει να κάνει με τη χαλαρή στάση των «αντικαθεστωτικών» μεγάλων ΠΑΕ. Αν υποθέσουμε οτι ο κ. Κοντονής τρελάθηκε και δεν κάνει τον παραμικρό ελιγμό για να αποφύγει το Grexit, ο Σαββίδης, ο Μελισσανίδης και ο Αλαφούζος -που διακινδυνεύουν τις επενδύσεις τους- γιατί συναινούν δια της σιωπής τους;

Η μόνη πειστική απάντηση (μπορεί να) είναι οτι ένα -προσωρινό- Grexit θεωρείται καλοδεχούμενο, επειδή εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα. Την απαλλαγή από τη σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ, για παράδειγμα. Κι έπειτα, επιστρέφουμε. Πόσο προσωρινό μπορεί να είναι ένα Grexit; Ακόμη και για μερικά εικοσιτετράωρα. Το ζήσαμε στη γειτονιά μας, τον Ιούλιο του 2006. Λόγω του αθλητικού νόμου που καταπατούσε το αυτοδιοίκητο, η FIFA και η UEFA είχαν αποφασίσει την επ’ αόριστον αποβολή της ΕΠΟ. Τέσσερις ημέρες μετά, ο -τότε- υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός έκανε τις απαραίτητες διορθώσεις στον νόμο του, και σήμερα ούτε που το θυμόμαστε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...