638
Σειρά από διαδηλώσεις και λαοθάλασσα εξοργισμένων πολιτών σε αρκετές πόλεις της Βραζιλίας | REUTERS/Leonardo Benassatto

Οργή στη Βραζιλία κατά της Ρουσέφ για την ασυλία Λούλα

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 17 Μαρτίου 2016, 17:55
Σειρά από διαδηλώσεις και λαοθάλασσα εξοργισμένων πολιτών σε αρκετές πόλεις της Βραζιλίας
|REUTERS/Leonardo Benassatto

Οργή στη Βραζιλία κατά της Ρουσέφ για την ασυλία Λούλα

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 17 Μαρτίου 2016, 17:55

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν στη Βραζιλία μετά τη δημοσιοποίηση τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ και του προκατόχου της, Λουΐς Ινάσιο «Λούλα» Ντα Σίλβα, από την οποία φαίνεται ότι τον διόρισε επιτελάρχη της για να τον γλιτώσει τη σύλληψή του για διαφθορά.

Αυτό, πραγματικά, είναι ο ορισμός του σκανδάλου. Ο διορισμός του πρώην προέδρου ως επιτελάρχη τής διαδόχου του στον προεδρικό θώκο ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Και οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί της βραζιλιάνικης αριστεράς μάχονται για την πολιτική τους επιβίωση. Την ίδια στιγμή, η επιστροφή του στην κυβέρνηση μπορεί να έδινε λίγη «ζωντάνια» στη Ρούσεφ, η οποία -τις τελευταίες εβδομάδες- αντιμετωπίζει μαζικές διαδηλώσεις για την παραίτησή του.

Υπέροχες, βραζιλιάνικες στιγμές, με άλλα λόγια. Ποιος είναι ο λόγος που γίνονται όλα αυτά; Η Ρούσεφ βρίσκεται αντιμέτωπη με προσπάθεια αποπομπής της από την προεδρία, με την κατηγορία ότι έχει παραποιήσει στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού με στόχο να καλύψει δημοσιονομικά κενά της διακυβέρνησής της. Ο Λούλα, από την πλευρά του, βρίσκεται στο στόχαστρο της τεράστιας έρευνας για διαφθορά και «μίζες» στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.

Λούλα και Ρούσεφ -τα φιλαράκια τα καλά... (REUTERS/Adriano Machado)
Λούλα και Ρούσεφ -τα φιλαράκια τα καλά… (REUTERS/Adriano Machado)

Ο ομοσπονδιακός δικαστής, Σέρζιο Μόρο, ο οποίος χειρίζεται το σκάνδαλο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, διέταξε τη δημοσιοποίηση της καταγεγραμμένης συνομιλίας, η οποία υποδεικνύει το σκεπτικό του διορισμού.

Η Ρούσεφ ακούγεται να λέει στον Λούλα ότι θα του στείλει το διάταγμα με το οποίο διορίζεται επιτελάρχης της, ζητώντας του να κάνει χρήση του «εάν χρειαστεί», δηλαδή σε περίπτωση που διαταχθεί η σύλληψή του από την αστυνομία.

Η συνομιλία επιβεβαιώνει ότι η λογική του διορισμού ήταν -τι άλλο;- η σωτηρία τού Λούλα από τη σύλληψη.

Λίγη ώρα, όμως, μετά την τελετή ορκωμοσίας τού Λούλα, ομοσπονδιακός δικαστής στην πρωτεύουσα Μπραζίλια διέταξε το «πάγωμα» του διορισμού, υποστηρίζοντας ότι η ένταξη του πρώην προέδρου στο κυβερνητικό σχήμα εμποδίζει «την ελεύθερη άσκηση της Δικαιοσύνης». Aμέσως μετά -«λογική» αντίδραση- η κυβέρνηση άσκησε έφεση στην εντολή δικαστή να ανασταλεί ο διορισμός του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα στο αξίωμα του προσωπάρχη της Ρούσεφ.

Οι διαμαρτυρίες

Στο Κογκρέσο, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, όταν έγινε γνωστή η διαρροή της συνομιλίας, άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά: «Παραιτήσου! Παραιτήσου!». Τα μέλη της κάτω Βουλής της Βραζιλίας κίνησαν την Πέμπτη τη διαδικασία για την αποπομπή της κεντροαριστερής προέδρου, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μείζονα πολιτική κρίση. Οι κοινοβουλευτικοί εξέλεξαν μια Ειδική Επιτροπή 65 βουλευτών, η οποία καλείται να υποβάλει στην ολομέλεια του Κογκρέσου μια έκθεση που θα συνιστά τη συνέχιση ή μη της διαδικασίας εναντίον της προέδρου, η οποία κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι είχε παραποιήσει τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά της χώρας 2014, τη χρονιά που επανεξελέγη, στις αρχές του 2015.

Ταυτόχρονα, περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Μπραζίλια για να ζητήσουν την παραίτηση, τόσο της Ρούσεφ, όσο και του Λούλα. Στην Μπραζίλια, η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού προκειμένου να διαλύσει διαδήλωση 5.000 ατόμων έξω από το προεδρικό μέγαρο, αλλά και το κτίριο του Κογκρέσου. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και ζητούσαν την παραίτηση της προέδρου, αλλά και τη σύλληψη του Λούλα. Χιλιάδες άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πόλη του Σάο Πάολο, το οικονομικό κέντρο της Βραζιλίας.

Την Κυριακή, αντίστοιχα, 3 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι είχαν βγει στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της προέδρου. Οι πολιτικοί αντίπαλοί τους βλέπουν το προφανές: ο διορισμός του κ. Λούλα στη θέση του προεδρικού προσωπάρχη είναι ξεκάθαρη απόπειρα προστασίας του από τυχόν διώξεις για εμπλοκή στο σκάνδαλο της Petrobras.

Σάμπα αντί επιλόγου

Η δημοφιλία της βραζιλιάνικης αριστεράς, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, έχει πληγεί από τη μεγάλη αποδυνάμωση της οικονομίας, η οποία το 2015 υπέστη τη μεγαλύτερη ύφεση της τελευταίας 25ετίας, της τάξης του 3,8%. Τόσο η νυν, όσο και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας προέρχονται από το αριστερό Κόμμα Εργαζομένων. Κυβερνούν, ωστόσο, επικεφαλής μεγάλης κοινοβουλευτικής συμμαχίας με κόμματα που ανήκουν ακόμη και στη συντηρητική Δεξιά.

Δείτε φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις

(REUTERS/Adriano Machado)

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...