Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων να μην μπορεί να δεχθεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες… Είναι το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί εδώ και καιρό η Aνγκελα Μέρκελ ενώπιον των εγχώριων και ξένων συνομιλητών της. Δείχνει ότι η γερμανίδα καγκελάριος είναι αποφασισμένη να διασώσει την τιμή της και την τιμή Ευρώπης κι ας υποστεί τις συνέπειες.
Θα είναι οι απώλειες που μετρούν από την Κυριακή και τις εκλογές σε τρία ομοσπονδιακά κρατίδια, τόσο το CDU όσο και το SPD, ο επιταχυντής που θα αναγκάσει τη Μέρκελ να κάνει στροφή στο Προσφυγικό ροκανίζοντας ό,τι απέμεινε από την πολιτική ανοικτών θυρών που εφάρμοσε ή θα επιμείνει στη γραμμή της;
Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στο Βερολίνο επιμένουν ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα δεχθεί μεγάλη πίεση. Αλλά δεν θα κάνει πίσω. Eίναι θέμα γοήτρου, αλλά και κληρονομιάς που θέλει να αφήσει πίσω της μετά το 2017. Προς ενίσχυση του επιχειρήματος αρκετοί χρησιμοποιούν και το παράδειγμα του σκληρού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις του υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης στο Προσφυγικό (και κάποιες ενδείξεις για ηπιότερη στάση έναντι της Ελλάδας) θεωρούνται σαφής στήριξη της γραμμής της Μέρκελ.
Η καγκελάριος φαίνεται να βαδίζει τον δρόμο που δεν έχει επιστροφή. Το σχέδιο Μέρκελ (ευρέως γνωστό πλέον ως σχέδιο Νταβούτογλου), οι λεπτομέρειες του οποίου σχεδιάστηκαν στο κλειστό δείπνο που είχε η καγκελάριος και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε με τον τούρκο πρωθυπουργό το βράδυ της περασμένης Κυριακής στις Βρυξέλλες – προκαλώντας δυσφορία και αγανάκτηση στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που ενημερώθηκε την επόμενη μέρα -, είναι η τελευταία ευκαιρία για την καγκελάριο. Η Μέρκελ θα πιέσει με όλους τους τρόπους για να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία αυτή την εβδομάδα.
Η ειρωνεία είναι ότι είναι και η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα. Παρά τις τουιτερικές αψιμαχίες του Αλέξη Τσίπρα με τον Τουσκ, το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου είναι γεγονός και έχει αποτυπωθεί εμμέσως πλην σαφώς στην κοινή δήλωση των 28 της 7ης Μαρτίου.
Η Κύπρος κινδυνεύει να βρεθεί μόνη της και να αναγκαστεί να συναινέσει τελικά στην προετοιμασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων συνδέοντας το άνοιγμα με την πρόοδο των συνομιλιών για το Κυπριακό
Γεγονός είναι ακόμη ότι με το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ να βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα (και κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το τέλος Μαρτίου) δεν προβλέπεται σοβαρή μείωση των ροών στο αμέσως επόμενο διάστημα, παρότι πολλοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της νατοϊκής επιχείρησης ακόμη κι όταν τα συμμαχικά πλοία θα επιχειρούν σε ολόκληρο το ανατολικό Αιγαίο (οι Τούρκοι επιμένουν να επιδιώκουν να περιορίσουν τη νατοϊκή δραστηριότητα ανατολικά της Λέσβου).
Στις Βρυξέλλες θεωρούν ιδιαίτερα δύσκολο να υπάρξει συμφωνία επί των ανταλλαγμάτων που ζητά η Τουρκία πριν από τη συνάντηση των 28 το βράδυ της Πέμπτης. Θεωρούν ότι όλα θα είναι ανοικτά μέχρι την τελευταία στιγμή, όταν το πρωί της Παρασκευής θα πρέπει να εμφανιστούν ενώπιον του Αχμέτ Νταβούτογλου με κάποια συμφωνία για τα «δώρα» που θα του δώσουν.
Καλά ενημερωμένες πηγές θεωρούν βέβαιη τη συμφωνία επί των επιπλέον 3 δις που ζητά η Τουρκία. Ολα τα υπόλοιπα, όμως, βρίσκονται στον αέρα. Η Γαλλία βάζει προσκόμματα για την απελευθέρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα έχουν ενστάσεις για το άνοιγμα των πέντε ενταξιακών κεφαλαίων που ζητά ο Α. Νταβούτογλου.
Η κάθοδος του Ντ. Τουσκ στη Λευκωσία την Τρίτη μόνο τυχαία δεν είναι. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιχειρεί να διαμορφώσει ένα consensus ενόψει της Πέμπτης την ώρα που ο Νίκος Αναστασιάδης διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων αν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κύπρος κινδυνεύει να βρεθεί μόνη της και να αναγκαστεί να συναινέσει τελικά στην προετοιμασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων συνδέοντας το άνοιγμα με την πρόοδο των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο σχέδιο Μέρκελ. Την Παρασκευή πρέπει να υπάρξει συμφωνία πάση θυσία. Αν δεν υπάρξει, η Ελλάδα κινδυνεύει να δει το Προσφυγικό από ευρωπαϊκό να γίνεται ελληνοτουρκικό πρόβλημα και να βρεθεί μόνη σε μια διελκυστίνδα με τη γειτονική χώρα για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, την ώρα που όλο και περισσότεροι θα εγκλωβίζονται στην ηπειρωτική χώρα. Και δεν θα έχει καν ως διαιτητή την «καγκελάριο των προσφύγων».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News