Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκλογές σε ένα κρατίδιο έρχονται σε μια δύσκολη στιγμή για την Ανγκελα Μέρκελ. Ούτε είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στον πειρασμό να συντονίσει την πολιτική της με τις κάλπες. Οπως υπενθύμιζε προ ημερών ο Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Times, η καγκελάριος είχε δεχθεί βροχή επικρίσεων το 2010, όταν και καθυστερούσε το πρώτο πακέτο διάσωσης της Αθήνας μέχρι να γίνουν οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας.
Αυτή τη φορά, όμως, οι εκλογές είναι τρεις. Το θέμα δεν είναι οι «τεμπέληδες Ελληνες», αλλά οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Και στο παιχνίδι δεν παίζουν μόνο οι «28», όπου το Βερολίνο έχει ηγεμονικό ρόλο, αλλά και η απρόβλεπτη και διπλωματικά σκληρή Τουρκία.
Η Μέρκελ πόνταρε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για να αυξήσει τις πιθανότητές της να κερδίσει τις τριπλές εκλογές της Κυριακής. Αλλά δύο Συνόδους Κορυφής μετά και με την τρίτη να είναι σε μια εβδομάδα, όλα είναι στον αέρα. Συμπέρασμα; Αυτή τη φορά, η καγκελάριος πάει στις κάλπες χωρίς να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού.
Με άλλα λόγια, για την Ανγκελα Μέρκελ οι εκλογές αυτές ήταν ένα στοίχημα. Ηδη, όμως, φτάνει στο Βερολίνο η βαριά οσμή της ήττας. Στη Βάδη Βυτεμβέργη, ένα από τα πιο πλούσια κρατίδια της Γερμανίας και προπύργιο των χριστιανοδημοκρατών (CDU), φαίνεται να κερδίζουν οι Πράσινοι – σε βαθμό που η Frankfurter Allgemeine Zeitung έκανε λόγο για «πανικό» στις τάξεις του κόμματος της καγκελαρίου.
Στη γειτονική Ρηνανία-Παλατινάτο οι Σοσιαλδημοκράτες απειλούν το πολιτικό μέλλον της Γιούλια Κλέκνερ, της νέας σταρ του CDU. Και στην Σαξονία-Ανχαλτ της Ανατολικής Γερμανίας η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία φλερτάρει με το 20%.
Το βράδυ της Κυριακής μπορεί να πανηγυρίσουν λίγοι. Και οι περισσότεροι να ασχολούνται με τον απολογισμό μιας ήττας. Δείχνοντας προς την πλευρά της βερολινέζικης καγκελαρίας
Το ερώτημα που τίθεται κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι το εξής: Μπορούν η Στουτγάρδη, το Μάιντς και το Μαγδεμβούργο να ρίξουν στο καναβάτσο το Βερολίνο; Μπορεί και όχι. Αλλά δεν είναι υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτές οι εκλογές είναι βαρόμετρο για την πολιτική της πρωτεύουσας στο προσφυγικό. Γιατί κατά κάποιο τρόπο, οι εκλογές αυτές είναι μονοθεματικές: το θέμα τους είναι το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που δέχθηκε η Γερμανία τον περασμένο χρόνο και ο άγνωστος αριθμός Χ που θα δεχθεί αυτόν εδώ.
Είναι κάτι που παραδέχθηκε και η Μέρκελ. «Το προσφυγικό επηρεάζει και τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις», είπε. Ενα αρνητικό αποτέλεσμα επομένως θα ερμηνευθεί ως αποδοκιμασία της πολιτικής της και θα αυξήσει την πίεση στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού – κυρίως από την πλευρά των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών που είναι το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. Τριγμοί, πάντως, καταγράφονται και στο εσωτερικό του CDU. Οι υποψήφιοι του κόμματος, ας πούμε, δεν σφάζονται με τους αντιπάλους τους στο όνομα της Μέρκελ. Το αντίθετο: κρατούν αποστάσεις από την αρχηγό τους.
Η Κλέκνερ, με τον αέρα της υποψήφιας διαδόχου και τον φόβο της ήττας, ζήτησε από την καγκελάριο να το κάνει όπως η Αυστρία: να θεσπίσει ανώτατο όριο υποδοχής προσφύγων.
Γιατί αυτή η σκληρή γραμμή από τη νέα σταρ του κόμματος; Γιατί υποψήφια διάδοχος δεν θα μπορεί να είναι εάν δεν κερδίσει τη Ρηνανία-Παλατινάτο. Και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν να χάνει το προβάδισμά της από τη Μάλου Ντράιερ, την απερχόμενη πρωθυπουργό και σοσιαλδημοκράτισσα που σήμερα κυβερνά με τους Πράσινους. Το βράδυ της Κυριακής, επομένως, μπορεί να πανηγυρίσουν λίγοι. Και οι περισσότεροι να ασχολούνται με τον απολογισμό μιας ήττας. Δείχνοντας προς την πλευρά της βερολινέζικης καγκελαρίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News