Προ τετελεσμένων βρίσκεται ήδη η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και η Ελλάδα εν όψει της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται σήμερα, Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με θέμα την προσφυγική κρίση και τους τρόπους διαχείρισής της.
Με τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο συμπερασμάτων που δημοσιοποιήθηκε μέσω της αυστριακής εφημερίδας Der Standard την Κυριακή, το κλείσιμο των συνόρων και η απομόνωση της Ελλάδας συνιστούν ειλημμένη απόφαση και η νομιμοποίηση των «μονομερών» ενεργειών της Αυστρίας και της «ομάδας του Βίζενγκραντ» επισφραγίζεται πανηγυρικά.
Στο κείμενο περιλαμβάνεται μία διατύπωση, η οποία όχι απλώς επικυρώνει την βαλκανική καραντίνα της χώρας, αλλά στην ουσία καταδεικνύει ότι ήδη από την προηγούμενη Σύνοδο δεν ελήφθη καθόλου υπόψη η Ελλάδα, παρά το βέτο που ισχυρίζεται και επαναλαμβάνει ότι έθεσε ο Πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, «η παράτυπη ροή (προσφύγων και μεταναστών) κατά μήκος της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων έρχεται στο τέλος της, αυτή η διαδρομή είναι πλέον κλειστή». Οχι «θα κλείσει», αλλά «είναι ήδη κλειστή».
Παρά ταύτα, ακόμη και χθες και ενώ το κείμενο ήταν γνωστό στις κυβερνήσεις ήδη από το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε στο κομματικό του ακροατήριο και ισχυρίστηκε εκ νέου το εξής, αναφερόμενος στην προηγούμενη Σύνοδο:
«Σε αυτή λοιπόν τη Σύνοδο Κορυφής θέσαμε εξ αρχής την επιφύλαξή μας στην έγκριση των συμπερασμάτων. Αν τα συμπεράσματα δεν άλλαζαν προκειμένου να επιβεβαιωθεί πρώτον και σημαντικότερο για μας το θέμα της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν όσο και το ότι οι μη συντονισμένες δράσεις, οι μονομερείς ενέργειες κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής σε ότι αφορά τη ροή προσφύγων δεν είναι αποδεκτές. Είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.
» Και με αυτή την απειλή χρήσης βέτο καταφέραμε να εντάξουμε και τα δύο αυτά κρίσιμα για μας ζητήματα. Δεν έθεσε λοιπόν τη χώρα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου αυτή η επιλογή, δεν απομόνωσε τη χώρα μας, όπως μονότονα ισχυρίζεται η περιδεής αντιπολίτευση στη χώρα μας και αρθρογραφούν και διάφοροι δήθεν έγκριτοι πανεπιστημιακοί, αλλά, αντίθετα, η στάση αυτή ενεργοποίησε συμμαχίες εντός της Ε.Ε.
» Και είχε ως αποτέλεσμα να απομονώσει όσες χώρες κατέφυγαν στη συνέχεια σε μονομερείς ενέργειες».
Η χθεσινή αυτή αναφορά του Πρωθυπουργού κατέδειξε πως είτε σκοπίμως παραπλανά ακόμη και το κομματικό του ακροατήριο, είτε έχει πλήρη άγνοια των όσων εξελίσσονται, καθώς τίποτε από όσα ανέφερε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όπως άλλωστε φαίνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, το οποίο δείχνει προς μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.
Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα σημεία που προξένησαν έκπληξη στην χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η αναφορά του ως προς την ανάλυση της ίδιας της προσφυγικής κρίσης.
«Και έτσι σήμερα αυτό που διακυβεύεται από την προσφυγική κρίση θα έλεγα ότι είναι πρωτίστως το ζήτημα της πολιτικής ηγεμονίας, της ηγεμονίας των ιδεών.
Θα υπερισχύσει η Ευρώπη του φόβου και του ρατσισμού; Ή η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικότητας; Αυτό είναι το κρίσιμο διακύβευμα», είπε ο κ. Τσίπρας.
Με αυτούς τους όρους, η παρουσία της Ελλάδας στην σύνοδο της Δευτέρας γεννά μόνο προβληματισμό. Είτε για τις εξελίξεις, είτε για τις δυνατότητες της κυβέρνησης να τις αντιληφθεί στην πλήρη διάστασή τους. Και αν ο Πρωθυπουργός αντιληφθεί ως συνήθως επι τόπου το τι ακριβώς συμβαίνει και ανοίξουν οι ορέξεις για «βέτο», δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μία μείζων περιπλοκή, όπως εκτιμούν εγχώριες και διεθνείς πηγές.
Επιπλέον, η προδιαγραφόμενη εξέλιξη καταδεικνύει πώς το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας (με ελάχιστες εξαιρέσεις) αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις συνθήκες που προδιαγράφονται. Με δεδομένο το κείμενο συμπερασμάτων, η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της προηγούμενης Παρασκευής ήταν τουλάχιστον εκτός κλίματος, καθώς τα θέματα συζήτησης και τριβής κυμαίνονταν από τα κέντρα κράτησης κλειστού τύπου έως τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Με λίγα λόγια, η συζήτηση ήταν εκτός θέματος. Ή μάλλον: εκτός τόπου και χρόνου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News