Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα δεν βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας. Βρίσκεται στο σπίτι του και προσπαθεί να ξεπεράσει τα όσα έγιναν τα τελευταία 24ωρα. Οχι στα χέρια της Αστυνομίας, αυτό δεν ήταν τίποτα. Αλλά τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν γύρω από το πρόσωπό του. Βλέπετε, ο Λούλα είχε μάθει να ζει υπό το φως των media, υπό την προσοχή του κόσμου και υπό τον θαυμασμό των οπαδών του. Κι όταν όλα αυτά μετατρέπονται σε χλεύη, τότε όλα γίνονται αυτομάτως πιο δύσκολα.
Ο Λούλα ήταν πρόεδρος της Βραζιλίας κι από το 2003 μέχρι και το 2010 ήταν ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τα όσα έγιναν στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ηταν ο άνθρωπος που έκανε τη χώρα του καφέ συνώνυμο με τη λέξη «ανάπτυξη», ήταν ο άνθρωπος που την έβαλε ξανά στο χάρτη του παγκόσμιου πολιτικού και –κυρίως- οικονομικού γίγνεσθαι. Ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν. Ηταν και ο άνθρωπος που έδωσε άλλη διάσταση στην έννοια της σοσιαλδημοκρατίας στη Ν. Αμερική και, γενικότερα, κατάφερε να αποποινικοποιήσει την… light κεντροαριστερά σε μία ήπειρο που η Αριστερά δεν σηκώνει και πολλές… προσμίξεις.
Ο Λούλα αφέθηκε ελεύθερος το απόγευμα της Παρασκευής, αφού πρώτα είχε κρατηθεί για λίγες ώρες, μετά την προσαγωγή του για ανάκριση. Ολα αυτά, στο πλαίσιο των ερευνών για την τεράστια υπόθεση διαφθοράς με το κύκλωμα Petrobras, η οποία είχε πυροδοτήσει και στο παρελθόν εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και η οποία προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική κρίση που ενδέχεται να «ρίξει» και την Ντίλμα Ρούσεφ, νυν πρόεδρο και διάδοχο του Λούλα.
Το story έχει λίγο-πολύ ως εξής. Ο Λούλα έγινε αποδέκτης πολλών εκδουλεύσεων εκ μέρους κατασκευαστικών εταιρειών, οι οποίες σήμερα κατηγορούνται για διαφθορά και διαπλοκή με την εξουσία. Οπως τόνισε ο Κάρλος Φερνάρντο Ντος Σάντος Λίμα, ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση, όλες οι κατασκευαστικές έχουν εμπλοκή και στο σκάνδαλο της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras. Από τη μεριά του, ο Λούλα φέρεται να έχει λάβει από τις εν λόγω κατασκευαστικές ποσά που αγγίζουν αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια δολάρια. Και, προφανώς, αυτό έγινε μέσα από δωρεές και υπό τον μανδύα των αμοιβών για διαλέξεις. Το κλασικό κόλπο, δηλαδή.
«Οι εκδουλεύσεις είναι πολλές και είναι δύσκολο να τις μετρήσουμε. Είναι πιο εύκολο να μετρήσουμε τις εργασίες που έγιναν στο τριώροφο διαμέρισμα και στο εξοχικό σπίτι του», είπε ο Σάντος Λίμα και προσέθεσε: «Αυτή την στιγμή αναλύουμε τις αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος και η οικογένειά του επωφελήθηκαν από τα δώρα αυτά». Παρόλα αυτά, ακόμη δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο προφυλάκισης του Λούλα.
Τι απαντά ο ίδιος ο κατηγορούμενος πολιτικός
Το ίδρυμα Λούλα απάντησε με δική του ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας την προσαγωγή του πρώην προέδρου «επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου και της βραζιλιάνικης κοινωνίας», κάνοντας λόγο για μια «αυθαίρετη, παράνομη και αδικαιολόγητη» σύλληψη. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος τονίζει πως το διαμέρισμα δεν είναι δικό του, αλλά ανήκει στην κατασκευαστική OAS, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται –όμως- από την εταιρεία, η οποία φέρεται να έχει πληρώσει η ίδια για μεταφορές αντικειμένων του Λούλα.
Manifestación espontánea toma las calles de Rio de Janeiro en defensa de @LulapeloBrasil | @teleSURtv pic.twitter.com/PjpuFQRbbh
— Nacho Lemus (@LemusteleSUR) March 4, 2016
Και την ώρα που γίνονταν όλα αυτά, ομάδες διαδηλωτών συγκρούσθηκαν έξω από την κατοικία του Λούλα μετά την προσαγωγή του, υπογραμμίζοντας τα βαθιά πολιτικά πάθη γύρω από τον πρώην ηγέτη.
Ο Λούλα ήταν ο αστέρας της πολιτικής, τόσο στη Βραζιλία, όσο και στη Λατινική Αμερική, γενικότερα. Και αν γίνουμε βλάσφημοι, ίσως και τον αποκαλέσουμε «Πελέ» της πολιτικής. Κι αυτό φαίνεται και τώρα, από την υποστήριξη που λαμβάνει από όλες τις πλευρές. Ο ίδιος στηρίζει και στηρίζεται (έστω και σιωπηρά) από τη Ρούσεφ, τη νυν πρόεδρο. Ο Νίκολας Μαδούρο από τη Βενεζουέλα έσπευσε να τον υπερασπιστεί, κάνοντας λόγο για «άθλια επίθεση». «Παρών» στη μάχη της υπεράσπισης κι από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV), Εκτορ Ροντρίγκες.
Lula a estrada tem sido longa e eles não tem podido com você, deste ataque miserável vai sair mais forte, […] https://t.co/Lkt4RVKJEY
— Nicolás Maduro (@maduro_pt) March 4, 2016
Ο Λούλα –μάλιστα- είχε αφήσει να εννοηθεί πως ενδέχεται να εμπλακεί ξανά στην πολιτική ζωή της χώρας. Δεν κάνει άσχημα που το αφήνει να αιωρείται, η δημοτικότητά του ήταν στο 80% όταν ήταν πρόεδρος. Περιττό να πούμε πως το ποσοστό αυτό ήταν ρεκόρ.
Μια ζωή μέσα στους δρόμους…
Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα γεννήθηκε το 1945 και η καταγωγή του είναι από φτωχή οικογένεια. «Ξέφυγα από τη λιμοκτονία όταν ήμουν πέντε ετών. Ήμουν ο καλύτερος πρόεδρος που κυβέρνησε αυτή τη χώρα, οι πιο φτωχοί με επανεξέλεξαν επειδή μπορούσαν πια να φάνε», είπε ο ίδιος σε πρόσφατη δήλωσή του, δείχνοντας ξεκάθαρα και τι εικόνα έχει ο ίδιος για τον εαυτό του. Αλλά, σε γενικές γραμμές, αυτή είναι και η εικόνα που έχει και ο περισσότερος κόσμος στη χώρα του καφέ. Κι όσο η Ρούσεφ διαμηνύει με νόημα δεξιά κι αριστερά πως ο Λούλα είναι ο μέντοράς της, μπορείτε εύκολα να καταλάβετε την ισχύ που έχει…
Ο Τσίπρας, ο Λούλα και ο… Κατρούγκαλος
Μόλις έχει μπει ο Ιούνιος του 2015. Η Ελλάδα παραμένει με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης και οι διαπραγματεύσεις πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση και χρειάζεται ένα νέο αφήγημα για να σταθεροποιηθεί εκ νέου στη συνείδηση του κόσμου. Και ο Γιώργος Κατρούγκαλος αποφασίζει να συγκρίνει τον Αλέξη Τσίπρα με τον Λούλα. «Εχει κάτι και από τους δύο. Και από τον Λούλα και από τον Τσε Γκεβάρα. Αλλά, όπως ξέρετε, ο Τσε Γκεβάρα ήταν κεντρικός τραπεζίτης. Αυτό αποτελεί και τρανή απόδειξη του ότι μπορούμε να είμαστε και επαναστάτες αλλά και καλοί πολιτικοί», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, απαντώντας σε δημοσίευμα των Financial Times.
Τιμητική ή προφητική η αναφορά;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News