Πόσο πιθανό είναι οι μέχρι πρότινος σύμμαχοι να μετατρέπονται σε επικριτές σου; Και οι μέχρι πρότινος αντίπαλοι σου σε σιωπηροί σου εταίροι; Στο ασταθές και μεταβαλλόμενο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας είναι. Σχεδόν 25 ημέρες μετά την εκλογική του νίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται ενώπιος ενωπίω με το ομιχλώδες εσωκομματικό του τοπίο και με συχνά αντικρουόμενες επιδιώξεις των διαφόρων γαλάζιων φατριών. Η κυβερνητική αμηχανία και πολλές φορές δυστοκία να ανταποκριθεί στα πολλά και απαιτητικά μέτωπα, που έχουν ανοίξει «μεταγγίζεται» και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δείχνει να πασχίζει να ισορροπήσει μεταξύ της ρεαλιστικής προσέγγισης και των εσωτερικών του παρορμήσεων να αναλάβει το συντομότερο δυνατό τις τύχες της χώρας.
Το εσωτερικό power game είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα κορυφώνεται όσο η ΝΔ πλησιάζει προς τα μέσα Απριλίου και το τακτικός της Συνέδριο. Εξάλλου, οι «λελογισμένες αντιπολιτευτικές δόσεις» που επιλέγει ο κ. Μητσοτάκης σε μία σειρά ζητημάτων, όπως το Προσφυγικό, οι αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και στο θέμα της εξεταστικής για την περίοδο Τσίπρα – Βαρουφάκη – Καμμένου, «ξενίζουν» τους εκπροσώπους της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, που επιμένουν σε ολομέτωπες ρήξεις με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ώστε, όπως λένε, να απεγκλωβιστεί η χώρα μια ώρα αρχύτερα από μία άκρως επικίνδυνη κυβέρνηση. Οι αναρτήσεις στα social media του αντιπροέδρου του κόμματος, Aδωνι Γεωργιάδη, αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών, όπως του Μάκη Βορίδη για το Προσφυγικό δείχνουν να μη συμμερίζονται την ανάγκη για συνεννόηση επί ενός σημαντικού εθνικού ζητήματος, επιλέγοντας να υπογραμμίζουν τους τραγικούς χειρισμούς του πρώτου οκταμήνου επί Τασίας Χριστοδουλοπούλου.
Εν τω μεταξύ, πολλοί γαλάζιοι βουλευτές της περιφέρειας αντιμετωπίζουν με δυσφορία την απουσία του κόμματος από τα ολοένα και διογκούμενα αγροτικά μπλόκα, την ώρα, που όπως λέγεται σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ πυκνώνουν την παρουσία τους επιχειρώντας μια επαναπροσέγγιση με τον αγροτικό κόσμο. «Η αφωνία της ΝΔ στα μπλόκα θα κοστίσει μεσοπρόθεσμα» αναφέρει γαλάζιος βουλευτής, που τάσσεται υπέρ μιας πιο ενεργούς υποστήριξης της Λεωφόρο Συγγρού προς τον αγροτικό κόσμο. Η γκρίνια έχει φθάσει έως τα αυτιά του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος λειτουργεί ως κυματοθραύστης επαναλαμβάνοντας τις ντιρεκτίβες της ηγεσίας ότι το κόμμα δεν υιοθετεί τη λογική της παρακώλυσης της ελεύθερης διέλευσης ανθρώπων και αγαθών ανά την επικράτεια.
Ενα στοιχείο που προκαλεί συναγερμό τόσο στις τάξεις της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ όσο και στο καραμανλικό μπλοκ είναι το ανοιχτό φλερτ της νέας ηγεσίας με τον χώρο του Κέντρου, πόσω μάλλον με εμβληματικά στελέχη του άλλοτε εκσυγχρονιστικού στρατοπέδου που φιλοξενούσε το ΠΑΣΟΚ
Στο ζήτημα της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ευθυνών των Τσίπρα, Βαρουφάκη και Καμμένου στην πορεία της χώρας προς το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και στην παρ ολίγον έξοδο της από τη ζώνη του ευρώ, οι φωνές, που ζητούν εδώ και τώρα διαλεύκανση της υπόθεσης με πρωτοβουλία της ΝΔ μοιάζουν πιο ισχυρές. Είναι, εξάλλου, κοινός τόπος ότι το θέμα ενδιαφέρει σφόδρα και τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε κάθε παρέμβαση του δεν λησμονεί να «πυροβολεί» τον ΣΥΡΙΖΑ για τον ολέθριο, όπως τον χαρακτηρίζει ρόλο του, τόσο κατά τη διαδικασία εκλογής ΠτΔ, τον Δεκέμβριο του 2014, όσο και κατά την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στο θυμικό της σαμαρικής πλευράς το θέμα αποκτά μεγαλύτερες ακόμη διαστάσεις, καθώς συμβολίζει μία πρώτη σοβαρή δικαίωση για την ανακοπή της κυβερνητικής προσπάθειας των Σαμαρά Βενιζέλου τον Ιανουάριο του 2015.
Ακόμη ένα στοιχείο που προκαλεί συναγερμό τόσο στις τάξεις της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ όσο και στο καραμανλικό μπλοκ είναι το ανοιχτό φλερτ της νέας ηγεσίας με τον χώρο του Κέντρου, πόσω μάλλον με εμβληματικά στελέχη του άλλοτε εκσυγχρονιστικού στρατοπέδου που φιλοξενούσε το ΠΑΣΟΚ, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η μερική «από-νεοδημοκρατικοποίηση», όπως την περιγράφουν στελέχη, που αντιτίθενται σε μία τέτοια προοπτική, θα απελευθερώσει φυγόκεντρες δυνάμεις και τελικώς θα αποξενώσει τμήματα της διαχρονικής γαλάζιας «ραχοκοκαλιάς». Η αποστροφή, δε, του κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη, που παρεχώρησε στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Ιστορίες» ότι «ενδεχομένως να θυσιάσω ένα κομμάτι της παλιάς ΝΔ για να αναδείξω το νέο, δε χωράνε πάντα όλοι» αναμένεται να πυροδοτήσει, όπως επισημαίνουν καλά γνωρίζοντες των εσωτερικών συσχετισμών στο κόμμα, σοβαρές αντιδράσεις κυρίως από το καραμανλικό μπλοκ καθ οδόν προς το Συνέδριο. Οι αδημονούντες, εξάλλου, να εκπαραθυρωθεί ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, που εντάσσονται στην πλειοψηφία τους στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, δυσφορούν έναντι της πρόθεσης του κ. Μητσοτάκη να μη ζητήσει πρόωρες κάλπες, περιγράφοντας την ως την τακτική του «ώριμου φρούτου», που τελικώς, όπως λένε, ζημιώνει την χώρα.
Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, αν και γνωρίζουν για την υπόκωφη μουρμούρα, που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του κόμματος, δείχνουν τουλάχιστον για την ώρα να υποβαθμίζουν το όλο θέμα. «Το κόμμα δεν είναι δυνατόν να αλλάξει από τη μία ημέρα στην άλλη» παραδέχονται οι ίδιες πηγές, οι οποίες, πάντως, επισημαίνουν ότι η απόφαση της νέας ηγεσίας για εκ βάθρων αλλαγές στο κόμμα είναι προειλημμένη και πως αυτή θα ολοκληρωθεί εκτός σοβαρού συγκλονιστικού απροόπτου στο επικείμενο τακτικό Συνέδριο. Επιμένουν ότι όλες οι αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη διέπονται από τις αρχές της αξιοκρατίας και της ανανέωσης, επιχειρώντας να κατευνάσουν τους πάσης φύσεως ανησυχούντες.
Ο προβληματισμός για επερχόμενες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις απασχολεί τους υπολογισμούς της ομάδας εξουσίας στη Λεωφόρο Συγγρού, όπου επισημαίνεται με νόημα ότι η ΝΔ θα πρέπει να έχει εύλογο χρόνο ώστε να ανασυνταχθεί και να αποκτήσει τις οργανωτικές και πολιτικές προδιαγραφές, ώστε να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος. Αναφορικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, το περιβάλλον Μητσοτάκη διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση, πως η ΝΔ δεν θα παρασυρθεί εκ νέου από τις σειρήνες του λαικισμού, αλλά θα μιλά τη γλώσσα της αλήθειας, της ειλικρίνειας και του ρεαλισμού. Σχετικά με την εξεταστική, στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τονίζουν ότι για τη ΝΔ είναι κορυφαίο ζήτημα η διερεύνηση και η ανάδειξη τελικώς των αυταπόδεικτων ευθυνών των κ. Τσίπρα, Βαρουφάκη και Καμμένου, ωστόσο, ο χρόνος, που θα ενεργοποιηθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, θα είναι τέτοιος, που δεν θα επιτρέπει στην ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου να αποδράσει από τα αδιέξοδα, που δημιούργησε η ίδια η πολιτική της.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Το ζήτημα του ασφαλιστικού, αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει την προσεχή Δευτέρα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το λεγόμενο «εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα» απασχόλησαν τους αρμοδίους τομεάρχες Νίκο Παναγιωτόπουλο και Βασίλη Οικονόμου και τον γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, Γιάννη Οικονόμου σε σύσκεψη στη Λεωφόρο Συγγρού. Αναφορικά με το ασφαλιστικό κοινός τόπος των συμμετεχόντων στη σύσκεψη είναι ότι η άκαμπτη στάση, που υιοθετεί το κουαρτέτο διαμορφώνει άκρως αρνητικές συνθήκες για την κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με την γαλάζια προσέγγιση, θα υποχρεωθεί τελικώς σε μείωση των κύριων συντάξεων, σε περαιτέρω μείωση των επικουρικών και σε κατάργηση του εφ άπαξ και του ΕΚΑΣ. Από τη ΝΔ μεταδίδεται ότι το κόμμα δεν πρόκειται να υπερψηφίσει έναν λογαριασμό, που έχει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Κάμμενου και πως εμμένει στη δική της πρόταση, που περιέγραψε προσφάτως στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης με πυλώνες την εθνική σύνταξη, την επικουρική σύνταξη την ιδιωτική ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία.
Οξεία αναμένεται, τέλος, και η κοινοβουλευτική αντίδραση της ΝΔ στην ΠΝΠ, που σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή για το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Στη Λεωφόρο Συγγρού κάνουν λόγο για υποκρισία και πολιτική εξαπάτηση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και σημειώνουν ότι ο νόμος υπάρχει ήδη και αφορά στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σαμαρά για τη θεσμοθέτηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που λειτούργησε πιλοτικά στις πρωτεύουσες των 13 Περιφερειών της χώρας. Από τη ΝΔ υπενθυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε αρνηθεί να υπερψηφίσει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενώ τονίζουν πως δεν απαιτείται πλέον νέα νομοθετική πρωτοβουλία, σχολιάζοντας τη σχετική πρόταση νόμου, που κατέθεσε προχθές η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News