Με εξαίρεση την γραβάτα του Δημήτρη Κουτσούμπα, η οποία προφανώς και ήταν άλλη μία ένδειξη αποστασιοποίησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η πλέον χαρακτηριστική εξέλιξη της Δευτέρας, 4 Ιανουαρίου ήταν η άρνηση του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ποταμιού να συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο για το Ασφαλιστικό.
Κατά το Ποτάμι και τον επικεφαλής του, οι επαφές Κατρούγκαλου ήταν «για τους φωτογράφους», στο πλαίσιο αυτό συνάντηση και συζήτηση δεν έγινε και πάντως ο επικεφαλής του κόμματος εκτιμά ότι «η κυβέρνηση έχει επιλέξει την τακτική: αποφασίζω και ακολουθήστε».
«Θα είμαστε παρόντες στη Βουλή να δώσουμε τη μάχη ώστε να περισώσουμε ότι μπορούμε αλλά από εκεί και πέρα ντεκόρ στους υπουργούς της κυβέρνησης που θέλουν να κάνουν δημόσιες σχέσεις δε θα είμαστε. Δεν το λέω μόνο για τον κ. Κατρούγκαλο το λέω και για τα επόμενα νομοσχέδια που έρχονται. Είμαστε εδώ αν πρέπει να συζητήσουμε, είμαστε εδώ αν πρέπει να συναποφασίσουμε, είμαστε εδώ αν πρέπει ακόμα και να διαφωνήσουμε αλλά να βρούμε μια λύση. Αλλά δεν είμαστε εδώ για να μας ανακοινώνει ένας υπουργός ότι “εμείς αυτό λέμε, ελάτε μαζί μας”», είπε ο Στ. Θεοδωράκης και με αυτές τις φράσεις έδωσε μερικές πινελιές του νέου πολιτικού σκηνικού.
Ποιο θα είναι αυτό;
Με την κατάθεση της πρότασης για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση φαίνεται πως θέτει τον εαυτό της σε πολιτική απομόνωση και πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αποφεύγουν να συνομιλήσουν – πόσο μάλλον να συμφωνήσουν μαζί της ή να αναλάβουν μέρος του κόστους των αποφάσεών της.
Το Ποτάμι, ως πολιτικός οργανισμός που έως και προσφάτως εμφανιζόταν κατά περίσταση διαλλακτικός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, «καίει τις γέφυρες» και αποφασίζει πως η πολιτική του επιβίωση δεν συμβαδίζει με την στήριξη προς την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.
Υπό αυτές τις συνθήκες, στο Ποτάμι φαίνεται πως έχουν ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα. Το (έστω) χλιαρό φλερτ προς τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ανάμνηση και η τοποθέτηση στο πολιτικό φάσμα μάλλον γίνεται ξεκάθαρη.
Η κρισιμότερη παράμετρος για το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη μοιάζει για το αμέσως προσεχές διάστημα να είναι η εξέλιξη στον χώρο της ΝΔ και αυτό για λόγους πολύ συγκεκριμένους.
Μία ενδεχόμενη εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ενδέχεται να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα εξελίξεων και για το Ποτάμι, καθώς το τμήμα εκείνο των ψηφοφόρων και στελεχών του που ομνύουν στη μεταρρύθμιση ενδεχομένως να αποκτήσουν μία νέα πολιτική στέγη. Μία επικράτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την άλλη πλευρά, θα δώσει χρόνο και ευκαιρία στον Στ. Θεοδωράκη να επανεκτιμήσει τις συνθήκες και να αρθρώσει έναν λόγο που θα ξεκαθαρίσει την θέση του στο νέο πολιτικό περιβάλλον.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News