Πριν από δύο εβδομάδες ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης συναντήθηκε (κατόπιν αιτήματός του) με τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Αθήνα, δρ. Πέτερ Σόοφ. Κατά παρέκκλιση από κάθε τακτική πολιτικού fair play, αμέσως μετά την συνάντηση κοινοποίησε με δελτίο Τύπου το περιεχόμενο της συζήτησης, ενώ μία ημέρα αργότερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη προχώρησε περισσότερο και δήλωσε ότι ο πρέσβης του ζήτησε να στηρίξει την κυβέρνηση.
Λίγες ώρες αργότερα, σε άλλη συνέντευξή του και αφότου ρωτήθηκε αν όντως ο κ. Σόοφ του ζήτησε κάτι τέτοιο, απάντησε πως το θέμα δεν ετέθη… έτσι ακριβώς, αλλά «με ρώτησε για τις εκτιμήσεις μου και του απάντησα ότι η κυβέρνηση είναι ετοιμόρροπη».
Η έκπληξη στην γερμανική διπλωματική αποστολή στην Αθήνα ήταν έντονη και έκδηλη. Οφείλονταν όμως κατά βάση σε μία καθοριστική παράμετρο: δεν είχαν πλήρη επίγνωση με ποιον συνομιλούσαν.
Με δεδομένα τα προβλήματα της κυβέρνησης και τη δυσκολία της ενόψει Ασφαλιστικού και του συνολικού πακέτου μέτρων που καλείται να ψηφίσει, ο κ. Λεβέντης αναδεικνύεται στον πιο κινητικό παίκτη σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό.
Το παρελθόν του είναι άγνωστο στους ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών και άνω των 60, οι οποίοι ουδέποτε είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τις τηλεοπτικές του εκπομπές. Τότε που ο ίδιος ήταν ένας εξ αυτών που είχαν με πειρατικές πρακτικές καταλάβει μία τηλεοπτική συχνότητα, την οποία εν συνεχεία πούλησε αντί εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών. Με βάση αυτήν την άγνοια (ή την εν γένει ανοχή), ο κ. Λεβέντης έχει κάθε πολυτέλεια να εμφανίζεται σήμερα ως Νέστωρ της πολιτικής σκηνής.
Με αυτούς τους όρους, ο κ. Λεβέντης διαμορφώνει πλέον βάσει της δικής του ατζέντας -ίσως και όχι μόνο βάσει αυτής- την πολιτική επικαιρότητα και πάντως την περιφερειακή (καφενειακή δηλαδή) συζήτηση για το μέλλον της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ετσι, τις τελευταίες εβδομάδες έχει αναδειχθεί στον μοναδικό πολιτικό αρχηγό που εκφέρει άποψη, διατυπώνει προβλέψεις και διεκδικεί ρόλο σε ό,τι αφορά το μέλλον της κυβέρνησης και τους όρους με τους οποίους αυτό θα σχηματιστεί. Εχει άλλωστε τον αριθμό των βουλευτών που σχηματίζουν τον μαγικό αριθμό 151, σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ αποχωρούσαν από την κυβέρνηση.
«Μια τέτοια κυβέρνηση έχει νόημα αν συμμετάσχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και η Ενωση Κεντρώων», είπε και προσέθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν είναι σοβαρά κόμματα και μόνο υβρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ»
Με την τελευταία του παρέμβαση, το πρωί της Τρίτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ εμφανίστηκε και πάλι να θέτει όρους και να δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτός για συμμετοχή σε μία κυβέρνηση όπου θα συμμετέχει όμως και η ΝΔ. «Μια τέτοια κυβέρνηση έχει νόημα αν συμμετάσχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και η Ενωση Κεντρώων», είπε και προσέθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν είναι σοβαρά κόμματα και μόνο υβρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ».
Επιπλέον δήλωσε πως είναι προτιμότερο «να εκλεγεί αρχηγός στη ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης», επειδή, κατά τα λεγόμενά του ο Κώστας Καραμανλής που τον στηρίζει -και διατηρεί επαφές με τον Πάνο Καμμένο- επιθυμεί μια κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα συμμετάσχει η ΝΔ! «Οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Το διαζύγιο είναι σε πλήρη εξέλιξη», προανήγγειλε σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Λεβέντης.
Αργότερα επανήλθε μάλιστα πάλι, μέσω της (τηλεοπτικής αυτή τη φορά) συχνότητας του ΣΚΑΪ: «Το πρώτιστο είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρύτερου πέλματος, πρέπει να δώσουμε προς τα έξω εικόνα ενότητας και σοβαρότητας» παρατήρησε. «Ο Καμμένος θα βγει από την κυβέρνηση εάν του το ζητήσει ο Καραμανλής» προέβλεψε εκ νέου, παρά τις διαψεύσεις των ΑΝΕΛ. «Ο Τσίπρας είναι σώφρων, έχει δώσει συγκατάθεση στη δημιουργία μεγάλου συνασπισμού, θέλει Οικουμενική, αλλά δεν τον αφήνουν οι υπουργοί του» ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων. «Το να δώσω ψήφο στον Τσίπρα είναι βλακώδης συναλλαγή» διευκρίνισε πάντως.
«Ολα σε ένα» από τον κ. Λεβέντη εκτιμούν κάποιοι αναλυτές: Ενώ επιχειρεί να φιλοτεχνήσει ένα σοβαρό κυβερνητικό προφίλ για τον εαυτό του, λειτουργεί παράλληλα και για άγνωστο λόγο υπονομευτικά τρόπον τινά προς την υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη για την προεδρία της ΝΔ -αφού στο εσωκομματικό ακροατήριο της ΝΔ εμφανίζεται από τον κ. Λεβέντη ως ιδανικός να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ- ενώ «επισημοποιεί» και τον νευραλγικό ρόλο του κ. Καραμανλή ως μια πολιτική παρακαταθήκη για το μέλλον.
Η απάντηση των ΑΝΕΛ ήταν η αναμενόμενη: «Αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός. Ο κ. Καμμένος διατηρεί σχέσεις με τον κ. Καραμανλή, γιατί είχαν συνεργαστεί στην κυβέρνηση του, αλλά δεν υπάρχουν τέτοιες υποδείξεις από τον κ. Καραμανλή προς τον κ. Καμμένο», σχολίασε η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη. «Ο κ. Λεβέντης θέλει να μπει σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα, αλλά δεν τίθεται θέμα Οικουμενικής», πρόσθεσε.
Το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια στιγμή εξάλλου η κυβέρνηση Τσίπρα και το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν μεν το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης και κινούνται με βάση το δόγμα Φλαμπουράρη: «153 και ξερό ψωμί», όμως υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά»…
Ο υπουργός Επικρατείας ήταν εκείνος που πρώτος έδωσε τροφή στα σενάρια περί συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Λεβέντη, όταν κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Βουλής στις αρχές Οκτωβρίου «μέριασε» για να κοιτάξει το κινητό του και ο φωτογραφικός φακός που βρισκόταν στο θεωρείο της Βουλής ακριβώς πάνω από το έδρανό του, εστίασε στις σημειώσεις του: εκεί με κεφαλαία γράμματα υπήρχε το όνομα «ΛΕΒΕΝΤΗΣ» και ακριβώς από κάτω η ευδιάκριτη και ευανάγνωστη σημείωση: «στην πορεία όχι τώρα».
Μόλις δε προ διημέρου, ο ίδιος υπουργός εγκωμίασε εγκαρδίως τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων, λέγοντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «έδινε 30 με 35 χρόνια μάχη, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων και κατάφερε να μπει στη Βουλή». Ακολούθησε η αναλόγου ύφους και πνεύματος δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα: «H Ένωση Κεντρώων είναι ένα κόμμα που δεν έχει σχέση με το παρελθόν. Είναι ένα κόμμα που έχει κάποιες θέσεις ενδιαφέρουσες».
Στελέχη από τον χώρο της ΝΔ κυρίως δεν διστάζουν να περιγράψουν ως δεδομένο το σενάριο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Ενωσης Κεντρώων σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Και στη μνήμη κάποιων έρχεται η φράση κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα των εκλογών του προηγούμενου Σεπτεμβρίου: «Για την ώρα, το πρόβλημα μας το λύνει ο Καμμένος. Αφού μπήκε στη Βουλή, κάνουμε κυβέρνηση. Μετά θα δούμε».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News