Ξανά στα χαρακώματα από την Τετάρτη για τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη μετά το άτυπο μορατόριουμ, εξαιτίας της βαθιάς οδύνης στην οικογένεια Μεϊμαράκη για την απώλεια της αδελφής του, Βάσως. Οι εκτιμήσεις στα επιτελεία των δύο υποψηφίων είναι πως η εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική συμπεριφορά των ψηφοφόρων σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία, ως εκ τούτου αυτές οι δύο περιοχές θα αποτελέσουν γεωγραφικά, τουλάχιστον, το «θέατρο» των προεκλογικών δραστηριοτήτων τις επόμενες 12 ημέρες.
Ο κ. Μεϊμαράκης θα επισκεφθεί σύμφωνα με πληροφορίες τη Θεσσαλονίκη, περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, νομούς της Κρήτης και θα περιοδεύσει στο Λεκανοπέδιο με επίκεντρο τη Β’ Αθήνας, επιχειρώντας να εξουδετερώσει το πλεονέκτημα του κ. Μητσοτάκη, όπου στην εκλογική του περιφέρεια κατέγραψε πολύ υψηλά ποσοστά. Ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη στις 5 και 6 Ιανουαρίου, ενώ θα εστιάσει και αυτός στις «αχανείς» Α’ και Β’ Αθήνας, απευθύνοντας συνεχώς εκκλήσεις για υψηλή συμμετοχή, καθώς το περιβάλλον του θεωρεί ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή τόσο περισσότερες οι πιθανότητες επικράτησης του.
Το χαρτί της κυβερνησιμότητας αναμένεται να επιστρατεύσει ο κ. Μητσοτάκης, που εκτιμά πως η κατάρρευση του Αλέξη Τσίπρα και του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι επί θύραις. Ο ίδιος θα επαναλαμβάνει σε υψηλότερους τόνους ότι αυτός μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα και θα παραπέμπει συχνότερα στο σχέδιο των 111 ημερών, προκειμένου να πείσει πως η ΝΔ θα είναι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 ένα ανοιχτό, ελκυστικό και σύγχρονο κόμμα, έτοιμο να αναλάβει τις τύχες της χώρας.
Ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να επιμείνει πως δεν διαφαίνεται στον πολιτικό ορίζοντα περιθώριο συνεργασίας με την κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ θα τάσσεται επιμόνως υπέρ της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, πλην όμως με κοινωνικό πρόσωπο
Την ίδια ώρα, η πλευρά Μητσοτάκη κλιμακώνει την πολεμική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανάρτηση στα social media ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ κατηγορεί το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου για εμπαιγμό των πολιτών και ανακολουθία, αντιπαραβάλλοντας τις προεκλογικές υποσχέσεις με την πραγματικότητα, όπως συνεργάτες του λένε χαρακτηριστικά, σε θέματα, όπως το Μνημόνιο, ο ΕΝΦΙΑ, το Ασφαλιστικό, η προστασία της Α’ κατοικίας και τα εργασιακά. Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, σημειώνουν πως μόνον ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να εκφράσει γνήσια το ποσοστό του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, θεωρώντας πως μπορεί να αλιεύσουν ψηφοφόρους από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
«Μόνον αυτός που μπορεί να συσπειρώσει όλη την παράταξη, μπορεί να κερδίσει τον Τσίπρα» αντιτείνει η πλευρά Μεϊμαράκη, που προκρίνει την ταχεία ανασυγκρότηση του κόμματος, με αξιοκρατία και διαφάνεια και όχι με ευνοιοκρατία, όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η ΝΔ θα ξαναγίνει πλειοψηφική, όταν μπορέσει να διεισδύσει με αποτελεσματικότητα στα λαϊκά στρώματα και στον αγροτικό κόσμο και πως δεν αρκεί να εκφράζει το κόμμα μόνον τον επιχειρηματικό κόσμο και τα λεγόμενα δυναμικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. «Το ιδεολογικό ζήτημα είναι λυμένο στη ΝΔ, πρόκειται για ένα κόμμα κεντροδεξιό, ευρωπαϊκό και πολυσυλλεκτικό», τόνισε νωρίτερα σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πολιτικός σύμβουλος του κ. Μεϊμαράκη, Θεόδωρος Αμπαντζόγλου, υποδηλώνοντας ότι η ροπή προς το νεοφιλελευθερισμό δεν αποτυπώνει το ιδεολογικό – πολιτικό στίγμα της παράταξης.
Στενοί συνεργάτες του τέως πρόεδρου της ΝΔ περιγράφουν, μάλιστα, ως ψευτοδίλημμα τις αιτιάσεις Μητσοτάκη περί στασιμότητας, επιχειρηματολογώντας πως όλες οι επιβεβλημένες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του κόμματος θα συμβούν μετά τις εκλογές, όταν ο νέος πρόεδρος θα έχει «λυμένα τα χέρια του». Επιπλέον, ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να επιμείνει πως δεν διαφαίνεται στον πολιτικό ορίζοντα περιθώριο συνεργασίας με την κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ θα τάσσεται επιμόνως υπέρ της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, πλην όμως με κοινωνικό πρόσωπο, επιχειρώντας να διαχωρίζει τη θέση του από επιλογές, όπως η απόλυση των καθαριστριών, που για τον ίδιο δεν συνιστά μεταρρύθμιση.
Οι διαθέσεις Τζιτζικώστα, η «παράμετρος» Σαμαράς
Τον εκλογικό κατάλογο της 20ης Δεκεμβρίου «ακτινογραφούν» τα επιτελεία των δύο μονομάχων και τις επόμενες ημέρες τα οργανωτικά τμήματά τους θα επιχειρήσουν απευθείας επαφές με τους ψηφοφόρους, υποβαθμίζοντας τρόπον τινά την επιρροή των υπαρκτών, πάντως, ανά την επικράτεια κομματικών μηχανισμών.
Εκ παραλλήλου, ωστόσο, κυοφορούνται μετακινήσεις βουλευτών και στελεχών από το στρατόπεδο Τζιτζικώστα προς τους δύο διεκδικητές. Ηδη ο βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, πρώην υποστηρικτής του κ. Τζιτζικώστα προανήγγειλε με γραπτή του δήλωση ότι θα στηρίξει τον κ. Μεϊμαράκη. Υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη τάσσονται σύμφωνα με πληροφορίες και οι Κώστας Σκρέκας, Νότης Μηταράκης και Ανδρέας Κατσανιώτης. Η πλευρά Μεϊμαράκη, εξάλλου, διακινεί πως έχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων, που στον πρώτο γύρο είχαν συνταχθεί με την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα.
Η πλευρά Μητσοτάκη σημειώνει πως μόνον αυτός μπορεί να εκφράσει γνήσια το ποσοστό του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, θεωρώντας πως μπορούν να αλιεύσουν ψηφοφόρους από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ
Στον αντίποδα, οι Μάκης Βορίδης, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Χρίστος Δήμας κάνουν σύμφωνα με πληροφορίες την «διαδρομή Τζιτζικώστας – Μητσοτάκης», χωρίς, πάντως να θεωρείται πιθανό ότι θα ταχθούν δημοσίως υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μητσοτάκη. Σε καθεστώς… δημιουργικής ουδετερότητας, παραμένουν μέχρι τώρα τουλάχιστον οι Χαράλαμπος Αθανασίου και Σίμος Κεδίκογλου.
Εν τω μεταξύ, η σύμφωνα με πληροφορίες συνάντηση του Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Αντώνη Σαμαρά τη Δευτέρα στο ανακαινισμένο Zonars, ήλθε να υπενθυμίσει το οργιώδες παρασκήνιο, που εκτυλίσσεται στα ενδότερα της ΝΔ και προκάλεσε ακόμη και δηλητηριώδη σχόλια μεταξύ φίλων και αντιπάλων. Η πλευρά Τζιτζικώστα διαψεύδει, πάντως, τη συνάντηση, καθώς, όπως υποστηρίζει, ο ίδιος ευρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, ενώ και η πλευρά Σαμαρά δεν την επιβεβαιώνει με την υπόμνηση, πάντως, πως εάν επρόκειτο για κάτι σοβαρό δεν θα γινόταν η συνάντηση υπό αδιάκριτα βλέμματα στο Zonars.
Ο κ. Τζιτζικώστας δεν επιδεικνύει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες διάθεση να εμπλακεί ενεργά στον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής εκλογής, ούτε όμως και να υποδείξει -έστω και ανεπίσημα- στους υποστηρικτές του τον υποψήφιο της προτίμησής του. Ο ίδιος, όπως μεταδίδει το περιβάλλον του δεν επιδιώκει ανταλλάγματα, ρόλους και αξιώματα την επομένη της 10ης Ιανουαρίου, ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρείται απίθανη μία δημόσια τοποθέτηση του, σχετικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις. Δεν είναι μυστικό, εξάλλου, ότι ο πυρήνας των συμπαθούντων προς τον κ. Τζιτζικώστα, ιδίως στη Βόρειο Ελλάδα έχει στη συντριπτική του πλειοψηφία καραμανλικές καταβολές, γεγονός, που δεν τους επιτρέπει να εναντιωθούν στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη.
«Απόλυτη και…αεροστεγής ουδετερότητα» είναι το σχόλιο στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, όταν ερωτώνται για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού. Οι ίδιες πηγές προεξοφλούν, ωστόσο, ντέρμπι μεταξύ των δύο μονομάχων, τονίζοντας πως και ο πρώτος γύρος κατέδειξε πως οι κατά τόπους κομματικοί μηχανισμοί δεν επενεργούν καθοριστικά στο τελικό αποτέλεσμα. Το περιβάλλον του κ. Σαμαρά κάνει λόγο για «δύο πολύ καλές υποψηφιότητες», διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως η στάση ενός πρώην πρωθυπουργού δεν μπορεί να παρά να είναι η δημιουργική ουδετερότητα. Βουλευτής, που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πρώην πρωθυπουργό, περιέγραφε ως εξής την ουδετερότητα Σαμαρά: «Πρέπει να διαλέξεις εάν προτιμάς να σε κλωτσήσει γάιδαρος ή να σε τσιμπήσει φίδι», υπενθυμίζοντας τις ακανθώδεις σχέσεις του με την οικογένεια Μητσοτάκη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News