Προτού πέσει η αυλαία του 2015, σηματοδοτώντας την έναρξη της «μητέρας όλων των μαχών» – όπως πολλοί αποκαλούν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της χώρας – ουδείς μπορεί να πει με ασφάλεια ποιος θα είναι ο πρωτοχρονιάτικος μποναμάς για τους συνταξιούχους. Τα σενάρια πολλά, οι αλήθειες και τα δεδομένα λίγα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα προστατεύσει πάση θυσία όλες τις κύριες συντάξεις, βάζοντας πλέον στο στόχαστρο επικουρικές, εφάπαξ και προνοιακά επιδόματα.
Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, όπως και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, συζητούν για «εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης» του ασφαλιστικού συστήματος – και χωρίς να αποκαλύπτουν κάποιον άσσο από το μανίκι τους, τροφοδοτούν τη δημόσια συζήτηση για νέους φόρους. Και οι συνταξιούχοι περιμένουν τις οριστικές ανακοινώσεις που θα ανατρέψουν για άλλη μία φορά τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.
Υπάρχει ωστόσο μία κατηγορία ασφαλισμένων που βάσει των άτεγκτων προβλέψεων του προϋπολογισμού θεωρείται και με την κρατική βούλα χαμένη: 640.000 αγρότες, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, θα δουν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τις εισφορές τους να αυξάνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2016 και το 2017 και κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2018, με απώτερο στόχο να ευθυγραμμιστούν με του ΙΚΑ που σήμερα είναι στο 20%.
Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος αγρότης που σήμερα καταβάλλει 50 ευρώ το μήνα θα κληθεί να καταβάλλει πλέον 72 ευρώ, 22 ευρώ επιπλέον. Ο ψηφισμένος προϋπολογισμός άλλωστε προβλέπει αύξηση των αγροτικών εισφορών για το 2016 κατά 103 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΓΑ 6 στους 10 ασφαλισμένους αδυνατούν να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 2000 ευρώ, ενώ 2 στους 10 χρωστούν από 2.000 έως 4.000 ευρώ
Το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων δεδομένης της αδυναμίας της πλειονότητας των ασφαλισμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΓΑ 6 στους 10 ασφαλισμένους αδυνατούν να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 2.000 ευρώ, ενώ 2 στους 10 χρωστούν από 2.000 έως 4.000 ευρώ. Το σύνολο των οφειλετών ξεπερνά τις 276.000 ενώ το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών αγγίζει τα 430 εκατ. ευρώ.
Η εισπραξιμότητα μάλιστα του ΟΓΑ βαίνει μειούμενη, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, η εισπραξιμότητα το Α’ Εξάμηνο του 2014 ανήλθε στο 34,67% αλλά το Β’ Εξάμηνο του 2014 έπεσε στο 27,4%. Τα στοιχεία του 2015 δεν έχουν ακόμα υπολογιστεί λόγω παράτασης στη διαδικασία αποπληρωμής, ωστόσο στελέχη του Οργανισμού δηλώνουν τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία των εσόδων τη χρονιά που κλείνει.
Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών και την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος. Η κυβέρνηση υποχρεούται να εισπράξει επιπλέον 32 εκατ. ευρώ, ένας στόχος που μπορεί με μια πρώτη ανάγνωση να φαντάζει εφικτός, ωστόσο θεωρείται από κάποιους ικανός να βγάλει ξανά τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News