Το νέο έμβλημα της Μάντσεστερ Σίτι, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στον αγώνα της με τη Σάντερλαντ (4-1) στην Boxing Day, είχε διαρρεύσει από την Πέμπτη, όταν το αγγλικό κλαμπ το κατέθεσε, ως όφειλε, στο Γραφείο Περιουσιών για την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων του.
Ποιος ο λόγος, να αλλάξει (πάλι) σήμα ο σύλλογος; Κανένας. Απλώς, οι σεΐχηδες – ιδιοκτήτες του πιστεύουν οτι θα φέρει γούρι στην ομάδα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ριμέικ του εμβλήματος που χρησιμοποιούσε η Σίτι την περίοδο 1972-1997. Αυτό ήθελαν οι Citizens (τα μέλη του συλλόγου), που κλήθηκαν να αποφασίσουν σε σχετική ψηφοφορία. Δυο στους τρεις ζήτησαν την επιστροφή στο κυκλικό σχήμα, το οποίο κυριαρχούσε σε όλα τα προηγούμενα. Σε όλα εκτός από το τελευταίο, που υιοθετήθηκε το 1997 και καταργήθηκε χθες.
Το νέο σήμα κατατεθέν της Σίτι, συνθέτουν:
– Η παραδοσιακή γαλάζια ασπίδα, επίσημο έμβλημα της πόλης του Μάντσεστερ.
– Τρεις λοξές λευκές γραμμές, οι οποίες συμβολίζουν τους τρεις ποταμούς (Ιργουελ, Ιρκ και Μέντλοκ) που διασχίζουν το κέντρο της πόλης.
– Το ιστιοφόρο που παραπέμπει στο Κανάλι του Μάντσεστερ. Τουλάχιστον αυτό πιστεύει το 90% των οπαδών του συλλόγου, αλλά μπορεί και να μην είναι έτσι. Διότι το καραβάκι εμφανίζεται σε σήμα τοπικής ομάδας (που δεν υπάρχει πια) από το 1842, ενώ το κανάλι λειτούργησε το 1894…
– Το κόκκινο ρόδο του Λάνκασιρ, παρότι το Μάντσεστερ δεν ανήκει, πλέον, στην κομητεία αυτή.
– Η χρονολογία 1894, κατά την οποία η Σίτι πήρε τη σημερινή της ονομασία (είχε ιδρυθεί νωρίτερα, το 1880).
Στο νέο έμβλημα δεν υπάρχουν, ο χρυσός αετός (αντιπροσώπευε την αεροπορική βιομηχανία), τα τρία αστέρια -που, έτσι κι αλλιώς, ήταν διακοσμητικά- και το μότο Superbia in Proelio (Τιμή στη Μάχη), μαζί με το Football Club.
Τέσσερα εμβλήματα έχει αλλάξει, μέχρι σήμερα, η Μάντσεστερ Σίτι (1930-1972, 1972-1997, 1997-2015, 2015-) και, όσο κι αν εμάς μας παραξενεύει, κάτι ανάλογο έχει συμβεί στις περισσότερες αγγλικές ομάδες με το πέρασμα των ετών.
Το άλλο μεγάλο κλαμπ του Μάντσεστερ, για παράδειγμα, η Γιουνάιτεντ, η οποία φέρει στο δικό της σήμα πολλά από τα σύμβολα που συναντάμε στο έμβλημα της Σίτι (την ασπίδα, το καραβάκι και, παλαιότερα, τις τρεις γραμμές), προχώρησε σε μια ριζοσπαστική αλλαγή, το 1973, με την προσθήκη ενός κόκκινου διαβόλου, που αντικατέστησε τις κίτρινες λωρίδες. Ο κόκκινος διάβολος προστέθηκε, όταν ο τότε προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σερ Ματ Μπάσμπι, δανείστηκε το παρατσούκλι (red devils) από μία γειτονική ομάδα ράγκμπι, και το πέρασε στη δική του, για να σκορπά τρόμο στους αντιπάλους.
Η Λίβερπουλ αν και ιδρύθηκε το 1892, απέκτησε το πρώτο της έμβλημα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1950. Σε σχήμα ασπίδας, με κυρίαρχο στοιχείο το «liver bird», που έχει στο στόμα ένα κλαδάκι. Πρόκειται για ένα άγνωστο είδος πτηνού, ένα μυθικό πλάσμα, το οποίο μοιάζει με κορμοράνο
Η Αρσεναλ, πάλι, από το 1888, δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της, παίζει με τα κανόνια, που συμβολίζουν την ένδοξη στρατιωτική ιστορία της περιοχής του Λονδίνου (Γούλγιτς) στην οποία ιδρύθηκε. Τα κανόνια παρέμειναν και μετά τη μετακίνησή της βορειότερα – στο Χάιμπουρι. Άλλοτε ήταν τρία, άλλοτε ένα. Άλλοτε στόχευαν την Ανατολή, άλλοτε τη Δύση. Τελευταία φορά άλλαξε σήμα όταν μετακόμισε στο καινούριο της σπίτι, το «Εμιρέιτς».
Η Λίβερπουλ, περιέργως, αν και ιδρύθηκε το 1892, απέκτησε το πρώτο της έμβλημα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1950. Σε σχήμα ασπίδας, με κυρίαρχο στοιχείο το «liver bird», που έχει στο στόμα ένα κλαδάκι. Πρόκειται για ένα άγνωστο είδος πτηνού, ένα μυθικό πλάσμα, το οποίο μοιάζει με κορμοράνο. Οι κυριότερες αλλαγές έγιναν τη δεκαετία των ’90s. Προστέθηκαν -σταδιακά- οι Πύλες του Σάνκλι, οι οποίες ανεγέρθησαν το 1982 προς τιμήν του Μπιλ Σάνκλι, του προπονητή – θρύλου της ομάδας, η φράση YOU ‘LL NEVER WALK ALONE (από το ομώνυμο τραγούδι, που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στην πόλη) και δύο φλόγες στο πλάι του σήματος, στη μνήμη των θυμάτων του Χίλσμπορο.
Γενικώς οι αγγλικές ομάδες δημιουργούν εμβλήματα με ισχυρούς συμβολισμούς και τα αλλάζουν σχετικά συχνά, πάλι για συμβολικούς λόγους.
Η Τσέλσι, για παράδειγμα, ιδρύθηκε το 1905 προς τιμήν των απόμαχων στρατιωτικών που ζούσαν στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Τσέλσι. Έτσι, το πρώτο της σήμα, μέχρι το 1952, απεικόνιζε έναν βετεράνο στρατιωτικό. Εκείνη τη χρονιά, όμως, το έμβλημα άλλαξε, επειδή άλλαξε και το παρατσούκλι της ομάδας, σε «Μπλε». Το καινούριο ήταν ένα μπλε λιοντάρι, το οποίο πολλά χρόνια αργότερα… αγρίεψε. Στα 100 χρόνια του συλλόγου, με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς ιδιοκτήτη, πλέον, το σήμα εκσυγχρονίστηκε. Αλλά το λιοντάρι, λιοντάρι.
Ιστορία άξια αναφοράς έχει και το σήμα της Τότεναμ, που ιδρύθηκε το 1882 και ονομάστηκε Hotspur FC από τον Χάρι Χότσπερ, διάσημο διοργανωτή κοκορομαχιών τον 14ο αιώνα. Γι αυτό, το πρώτο της έμβλημα ήταν ένα μεγάλο «H» μέσα σε μία κόκινη ασπίδα. Το 1921 λανσαρίστηκε ένας κόκορας με σπιρούνια και, τελικά, το κοκοράκι βγήκε από την ασπίδα (το 1967) και ανέβηκε πάνω σε μία μπάλα, όπου στέκεται μέχρι και σήμερα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οπαδοί είναι εκείνοι που -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- αποφασίζουν για τις αλλαγές στα εμβλήματα των ομάδων τους, στα οποία δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Και αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση τους συλλόγους που διατηρούν σήματα απλοϊκά ή όχι ιδιαίτερα εμπνευσμένα.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκει η Λέστερ, η οποία από το 1948 επιμένει στην αλεπού. Γιατί; Επειδή, πολύ απλά, το κυνήγι της αλεπούς είναι πολύ διαδεδομένο στην περιοχή του Λέστερσάιρ…
Τυπικό παράδειγμα της δεύτερης κατηγορίας είναι η Στόουκ Σίτι. Το σήμα της είναι μία ασπίδα με τρεις κόκκινες λωρίδες σε λευκό φόντο. Καμια πρωτοτυπία, αν και το πιο πρόσφατο σχεδιάστηκε μόλις το 2001. Το παλιό ήταν πολύ πιο φαντεζί, αλλά οι οπαδοί της δεν θέλουν ούτε να το θυμούνται. Διότι αυτό φορούσε η ομάδα το 1977, όταν υποβιβάστηκε.
Καλοί οι συμβολισμοί, όμως υπάρχουν και οι προλήψεις…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News