265
Η παραλία του Ρούκουνα στην Ανάφη, μία από τις 238 «απάτητες» και προστατευόμενες | Shutterstock

40 ακόμη παραλίες στη λίστα με τις απάτητες ακτές

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2024, 13:56
Η παραλία του Ρούκουνα στην Ανάφη, μία από τις 238 «απάτητες» και προστατευόμενες
|Shutterstock

40 ακόμη παραλίες στη λίστα με τις απάτητες ακτές

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2024, 13:56

Επιπλέον 40 ακτές εντάσσονται στη λίστα με τις Απάτητες Παραλίες, οι οποίες είναι πλέον συνολικά 238 και βρίσκονται εντός του δικτύου Natura 2000.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κατάλογος διευρύνθηκε αφού εξετάστηκαν αιτήματα πολιτών, δήμων καθώς και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.).

Οι «Απάτητες Παραλίες» θεσπίστηκαν για πρώτη φορά με τον νόμο 5092/2024 ο οποίος θέτει αυστηρούς περιορισμούς ως προς την χρήση του αιγιαλού και απαγορεύει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στις προστατευόμενες παραλίες, με στόχο την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, όπως έχει διευκρινιστεί, ενεργές συμβάσεις δεν θίγονται μέχρι τη λήξη της διάρκειάς τους.

Η λίστα περιλαμβάνει πολλές δημοφιλείς ακτές στα νησιά των Κυκλάδων, όπως οι Καράδες στη Νάξο, το Βιτάλι στην Ανδρο, ή οι ανατολικές παραλίες της Δονούσας.

Οπως ορίζει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, τα κριτήρια με τα οποία καθορίστηκαν οι «Απάτητες Παραλίες» αφορούν τη σημαντική παρουσία οικοτόπων που προστατεύονται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία, σπάνιων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, την επιτέλεση σημαντικών οικολογικών λειτουργιών για προστατευόμενα είδη, την παρουσία σημαντικών οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας και διατήρησης ή αποκατάστασης.

Στις «Απάτητες παραλίες» απαγορεύεται:

-η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες

-ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα

-η παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων,

-η διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή περισσότερων από δέκα άτομα,

-η μουσική ή η παραγωγή άλλων ήχων με χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης, για την άσκηση δραστηριοτήτων

-η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής,

-η λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτήριου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...