803
| Creative Protagon

320 χρόνια στο χρονοντούλαμπο για την Εφημερίδα της Βιέννης

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2023, 18:24

320 χρόνια στο χρονοντούλαμπο για την Εφημερίδα της Βιέννης

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2023, 18:24

«116.840 ημέρες, 3.839 μήνες, 320 χρόνια, 12 Πρόεδροι, 10 Κάιζερ, 2 Δημοκρατίες, 1 εφημερίδα». Με αυτό το λιτό αλλά άκρως περιεκτικό τελευταίο πρωτοσέλιδο αποχαιρέτησε την περασμένη Παρασκευή τους αναγνώστες της η Wiener Zeitung (Η Εφημερίδα της Βιέννης), μια από τις αρχαιότερες εφημερίδες στον κόσμο.

Το πρώτο της φύλλο κυκλοφόρησε την 8η Αυγούστου του 1703, με την εφημερίδα να ονομάζεται αρχικά Wiennerisches Diarium και τους δημοσιογράφους της να δεσμεύονται για μια λιτή και απέριττη περιγραφή των γεγονότων «δίχως ρητορικούς ή ποιητικούς φαρμπαλάδες».

Το 1768 έγραψε για μία συναυλία με πρωταγωνιστή ένα «ιδιαίτερα ταλαντούχο» παιδί ηλικίας μόλις 12 χρονών ονόματι Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Στην «Wiener Zeitung» δημοσιεύτηκε επίσης (γεγονός που εξόργισε τους Αψβούργους) η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη που ψηφίστηκε το 1789 κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης ενώ όταν ο Βοναπάρτης εισήλθε θριαμβευτικά (πρώτη φορά) στη Βιέννη τον Νοέμβριο του 1805 και εγκαταστάθηκε στο παλάτι του Σενμπρούν, την έδρα των Αψβούργων, διέταξε τα στρατεύματά του να σπεύσουν να καταλάβουν τα γραφεία της εφημερίδας.

Κατά τη διάρκεια των Επαναστάσεων του 1848 η Wiener Zeitung – η οποία έως ότου να τεθεί υπό κρατικό έλεγχο ήταν ριζοσπαστικά φιλελεύθερη – τόλμησε να κυκλοφορήσει δίχως το έμβλημα της Αυτοκρατορίας.

Τον επόμενο αιώνα, όταν η Αυστρία ηττήθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η εφημερίδα εξέδωσε μια ειδική έκδοση με την επιστολή παραίτησης του τελευταίου αυτοκράτορα των Αψβούργων, του Κάιζερ Καρόλου. Κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της, η κυκλοφορία της διακόπηκε μόνον μία φορά και αυτό συνέβη αναγκαστικά – μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία τον Μάρτιο του 1938, οι Ναζί σφράγισαν την εφημερίδα την επόμενη χρονιά. Το 1945, ενώ η Αυστρία βρισκόταν ακόμη υπό συμμαχική κατοχή, άρχισε να τυπώνεται ξανά.

H Wiener Zeitung ανήκει στην κυβέρνηση της Αυστρίας (από το 1857) αλλά παραμένει ανεξάρτητη συντακτικά. Η έντυπη έκδοσή της αποφασίστηκε να διακοπεί (τουλάχιστον όσον αφορά το ημερήσιο φύλλο) εξαιτίας μιας πρόσφατης αλλαγής ενός νόμου που καθιστά την κυκλοφορία της μη επικερδή. Ο νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε τον Απρίλιο από την κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, τερμάτισε τη νομική υποχρέωση εταιρειών να πληρώνουν τη Wiener Zeitung για να κοινοποιεί δημόσιες ανακοινώσεις τους στην έντυπη έκδοσή της, τερματίζοντας, έτσι, πρακτικά τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτιζε στη δημόσια ζωή της χώρας, λειτουργώντας πρακτικά ως Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Αυστρίας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δεχθούν σοβαρό πλήγμα τα οικονομικά της εφημερίδας. Το Der Spiegel κάνει λόγο για απώλειες ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ, με το ιστορικό φύλλο να αναγκάζεται να προβεί το προηγούμενο διάστημα στην περικοπή 63 θέσεων εργασίας και να μειώσει το συντακτικό του προσωπικό από 55 σε 20 άτομα.

Η Wiener Zeitung θα συνεχίσει να εκδίδεται ηλεκτρονικά ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας έντυπης μηνιαίας έκδοσης. Στο τελευταίο ημερήσιο φύλλο της, την περασμένη Παρασκευή, δημοσίευσε ένα κύριο άρθρο στο οποίο κατηγορούσε τον νέο νόμο της κυβέρνησης για το τέλος της κυκλοφορίας της: «Οι καιροί είναι θυελλώδεις για την ποιοτική δημοσιογραφία. (…) Σε όλο και περισσότερες πλατφόρμες, το σοβαρό περιεχόμενο ανταγωνίζεται – για την προσοχή – με ψευδείς ειδήσεις, βίντεο με γάτες και θεωρίες συνωμοσίας».

Μάλιστα ο Τόμας Ζάιφερτ, ένας εκ των δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας που εκτελούν χρέη διευθυντή στην παρούσα μεταβατική φάση, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης ως «μιντιακή-πολιτική πράξη βανδαλισμού από απολίτιστους βαρβάρους».

Ακόμη πιο επικριτική ήταν η γεμανική Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφερόμενη στη διακοπή της κυκλοφορίας της εφημερίδας έκανε λόγο για «ντροπή» και «ανεπανόρθωτη απώλεια». Στο σχετικό ρεπορτάζ επισημαινόταν πως τα χρήματα των φορολογούμενων που κατέληγαν προηγουμένως στην Wiener Zeitung θα επενδυθούν για την αναδιάρθρωση της, στο πλαίσιο της οποίας σημείο αναφοράς πρόκειται να είναι το «Media Hub», ένα κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης δημοσιογράφων που θα τελεί υπό την αιγίδα της Καγκελαρίας. «Αυτό θα καταστήσει δυνατό τον κεντρικό έλεγχο της αγοράς εργασίας των δημοσιογράφων στην Αυστρία στο μέλλον. Αυτή είναι μια από τις μακροπρόθεσμες και ανησυχητικές συνέπειες για τη δημοκρατία σε αυτή τη χώρα. Είναι η θεσμοθέτηση του “ελέγχου μηνυμάτων”», επισημαίνεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, «άλλο ένα μοιραίο βήμα προς την ορμπανοποίηση» (δηλαδή ο κυβερνητικός έλεγχος των μέσων ενημέρωσης κατά το πρότυπο όλων όσα έχει καταφέρει έως σήμερα ο Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία).

Τον Απρίλιο, η κυκλοφορία της Wiener Zeitung ήταν μόλις 20.000 φύλλα τις καθημερινές, αν και ο αριθμός αυτός διπλασιαζόταν τα Σαββατοκύριακα. Ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας και ένας από τους πιο διάσημους Αυστριακούς στον κόσμο, ήταν ένας από τους τελευταίους συνεντευξιαζόμενους, μαζί με τους πρώην καγκελαρίους της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι και Βόλφγκανγκ Σούσελ.

Πλέον στην Αυστρία κυκλοφορούν 13 καθημερινές εφημερίδες ενώ η πιο παλιά είναι, πλέον, η Die Presse η οποία σύντομα πρόκειται να γιορτάσει τα 175 γενέθλιά της. Οσον αφορά τον τίτλο της αρχαιότερης εθνικής εφημερίδας στον κόσμο που εξακολουθεί να εκδίδεται ακόμη, πλέον ανήκει στην γερμανική Hildesheimer Allgemeine Zeitung, το πρώτο φύλλο της οποίας κυκλοφόρησε την 24η Ιουνίου του 1705.

Ωστόσο υπάρχει μια άλλη εφημερίδα που υποστηρίζει πως είναι αυτή η αρχαιότερη στον κόσμο. Πρόκειται για την Gazetta di Mantova, μια τοπική εφημερίδα που άρχισε να τυπώνεται στην Μάντοβα της Βόρειας Ιταλίας το 1664. Την επόμενη χρονιά άρχισε να εκδίδεται η London Gazette, η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Βρετανίας, η οποία, ωστόσο, δεν δημοσίευε ειδήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...