891
Ο Ελον Μασκ (αριστερά) βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 235 δισ. δολαρίων - ο άσπονδος φίλος του Μαρκ Ζάκερμπεργκ μετράει... μόλις 128 δισ. | CreativeProtagon

Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι το 2023: Το φαινόμενο Μασκ και Ζάκερμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2023, 11:20
Ο Ελον Μασκ (αριστερά) βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 235 δισ. δολαρίων - ο άσπονδος φίλος του Μαρκ Ζάκερμπεργκ μετράει... μόλις 128 δισ.
|CreativeProtagon

Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι το 2023: Το φαινόμενο Μασκ και Ζάκερμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2023, 11:20

Η κρίση του κόστους διαβίωσης έχει μετατρέψει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε οικονομικό πονοκέφαλο για όλους μας, αλλά για τους δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας των ΗΠΑ και τους ρώσους ολιγάρχες η εορταστική περίοδος θα προσφέρει πλουσιοπάροχα γεύματα.

Από τον Ελον Μασκ και τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που βρίσκονται στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δένδρου, μέχρι τα σχετικά μικρότερα «στολίδια» του, όπως ο Βρετανός Τζέιμς Ντάισον και ο Τζιμ Ράτκλιφ, ο νεότερος μέτοχος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι το 2023: αυτό επεσήμανε ο Guardian, περιγράφοντας το γνωστό φαινόμενο της συσσώρευσης του πλούτου και μηχανικής που κάνει την κατανομή του ακόμα πιο άνιση.

Ακόμη και μια ομάδα ρώσων ολιγαρχών κατάφεραν να συνεχίσουν να αυξάνουν την περιουσία τους, τουλάχιστον στα χαρτιά, αποφεύγοντας τον αντίκτυπο των οικονομικών κυρώσεων που τους επιβλήθηκαν σε πολλαπλές ευρωπαϊκές χώρες ως απάντηση στη συνεχιζόμενη εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Από τους 50 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, οι 12 έχασαν χρήματα το 2023, ενώ οι υπόλοιποι παρακολούθησαν τους σωρούς τους να αυξάνονται, τουλάχιστον πριν την προσαρμογή του πληθωρισμού. Από τους κορυφαίους 500, το 77% έγιναν πλουσιότεροι – κάποιοι εξ αυτών με σχεδόν αδιανόητα ποσά.

Ο Μασκ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 235 δισ. δολαρίων (211,15 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα καθημερινά στοιχεία παρακολούθησης της περιουσίας των 500 κορυφαίων δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως, που συγκεντρώνει το Bloomberg.

Παρά τις αναφορές ότι το μερίδιό του στο X (πρώην Twitter) μειώθηκε περισσότερο από το μισό –αφού πλήρωσε 44 δισ. δολάρια (39,5 δισ. ευρώ) για την εξαγορά του το 2022–, η βασική επιχείρηση του γεννημένου στη Νότια Αφρική δισεκατομμυριούχου, η Tesla, συνέφερε στην αύξηση των εσόδων του.

Η αξία των μετοχών της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων του υπερδιπλασιάστηκε το 2023, δίνοντάς της πλασματική αξία αγοράς περίπου 816 δισ. δολαρίων (733,2 δισ. ευρώ) και βοηθώντας τον Μασκ, ως μεγαλύτερο μέτοχο της Tesla, να αυξήσει τη συνολική περιουσία του κατά σχεδόν 98 δισ. δολάρια (88 δισ. ευρώ). Αυτή η αύξηση είναι μεγαλύτερη από το ετήσιο ΑΕΠ της Αγκόλα.

Ενας άλλος μεγάλος οικονομικός θριαμβευτής της χρονιάς ήταν ο ανταγωνιστής του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, τον οποίο επρόκειτο να αντιμετωπίσει σε έναν αγώνα μέσα σε κλουβί νωρίτερα φέτος, πριν οι δυο τους το σκεφτούν καλύτερα. Η περιουσία του ιδρυτή του Facebook αυξήθηκε κατά 184%, από 45 δισ. σε 128 δισ. δολάρια (115 δισ. ευρώ), καθώς η αξία της μητρικής εταιρείας του κοινωνικού δικτύου, Meta, εκτινάχθηκε κατά 172%.

Μετά από ένα καταστροφικό 2022, κατά τη διάρκεια του οποίου η αξία της Meta κατέρρευσε μετά τις ανησυχίες των μετόχων ότι ξόδευε πάρα πολλά για τη μετάβαση στο λεγόμενο metaverse, αλλά και επειδή ο Ζάκερμπεργκ άφησε στο έλεός τους τις βασικές επιχειρήσεις της εταιρείας, WhatsApp, Instagram και Facebook, η μετοχή της Meta έχει ανακτήσει σχεδόν όλες τις ζημίες της.

Αλλά τα κέρδη του Ζάκερμπεργκ δεν ήταν τα πιο… καλπάζοντα μέσα στη χρονιά. Ο ινδονήσιος Κροίσος Πραγιόγκο Πανγκεστού είδε περίπου επταπλάσια αύξηση της περιουσίας του χάρη σε ένα μεγάλο «στοίχημα» στη γεωθερμική ενέργεια, που τον κατέταξε στους 50 πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, με καταμέτρηση 31,5 δισ. δολαρίων (28,3 δισ. ευρώ).

Υπήρξαν, βέβαια, και χαμένοι μέσα στο 2023. Παρότι και οι 14 πλουσιότεροι άνθρωποι αύξησαν τον πλούτο τους, το νούμερο 15, ο ινδός δισεκατομμυριούχος Γκαουτάμ Αντάνι, είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 36 δισ., στα 84,3 δισ. δολάρια (75,74 δισ. ευρώ). Η αξία των εταιρειών της οικογένειας Αντάνι κατέρρευσε όταν ένας ακτιβιστής επενδυτής τον κατηγόρησε για «τη μεγαλύτερη απάτη στην επιχειρηματική ιστορία». Ο Ομιλος Αντάνι αρνείται τους ισχυρισμούς.

Στη λίστα των δισεκατομμυριούχων κυριαρχούν οι αμερικανοί άνδρες. Ανάμεσα στους 10 πλουσιότερους ανθρώπους, ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό είναι ο μόνος εκπρόσωπος από τον υπόλοιπο κόσμο, με περιουσία 179 δισ. δολαρίων (161 δισ. ευρώ), η οποία αυξήθηκε κατά 17,2 δισ. δολάρια (15,45 δισ. ευρώ) χάρη στις αποδόσεις του πολυτελούς ομίλου του, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

Από τη Γαλλία προέρχεται επίσης η γυναίκα με την υψηλότερη κατάταξη στη λίστα, η επιχειρηματίας και κληρονόμος της αυτοκρατορίας ομορφιάς της L’Oréal, Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερς. Βρίσκεται στη 12η θέση μετά από αύξηση των εσόδων της κατά 316 εκατ. δολάρια (284 εκατ. ευρώ) και με συνολική προσωπική περιουσία της ύψους 99,1 δισ. δολαρίων (89 δισ. ευρώ).

Πολλοί από τους ρώσους ολιγάρχες που επλήγησαν από τις Δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχουν γίνει πλουσιότεροι, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων που επιδιώκουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ για να περιορίσουν την οικονομική ευημερία τους.

Στους χτυπημένους από τις κυρώσεις Ρώσους των οποίων η περιουσία έχει αυξηθεί περιλαμβάνονται ο μεγιστάνας του νικελίου Βλαντίμιρ Ποτάνιν, με αύξηση σχεδόν 2 δισ. δολαρίων και περιουσία 30,6 δις δολάρια (27,5 δισ. ευρώ), ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Αλισερ Ουσμάνοφ με αύξηση 1,88 δισ. δολαρίων και περιουσία 20,3 δισ. δολάρια (18,24 δισ. ευρώ), και ο βιομήχανος Αλεξέι Μορντασόφ, με άνοδο 1,3 δισ. και σύνολο 20 δισ. δολάρια (18 δισ. ευρώ).

Από τη Βρετανία κατάγονται οι 17 από τους 500 κορυφαίους δισεκατομμυριούχους, με τους Αμερικανούς να είναι 189 και τους Κινέζους 52. Ο Τζέιμς Ντάισον, επιχειρηματίας και ιδρυτής της εταιρίας Dyson, ήταν ο πλουσιότερος Βρετανός της χρονιάς, ευρισκόμενος στην 95η θέση παγκοσμίως, με περιουσία 19,9 δισ. δολάρια (17,9 δισ. ευρώ).

Οχι πολύ πίσω, στην 97η θέση της λίστας, βρίσκεται ο Τζιμ Ράτκλιφ, ο μεγιστάνας των πετροχημικών με έδρα το Μονακό, που αύξησε την περιουσία του κατά 8,55 δισ., στα 19,4 δισ. δολάρια (17,5 δισ. ευρώ). Η περιουσία του περιλαμβάνει πλέον μερίδιο 1,15 δισ. ευρώ στην ποδοσφαιρική ομάδα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς αγόρασε το 25% του συλλόγου, σε μια συμφωνία που ολοκληρώθηκε την τελευταία εβδομάδα του έτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...