634
Η Γιόχανσον και ο Κλούνεϊ (στο μέσον και δεξιά) ανήκουν στην ομάδα των χολιγουντιανών ηθοποιών που προσφέρουν δωρεά στο σωματείο τους για να σταματήσει την τρίμηνη απεργία του | James Devaney/GC Images/Getty Images

$150 εκατ. από Κλούνεϊ, Γιόχανσον, Αφλεκ για τερματισμό της απεργίας

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2023, 18:58
Η Γιόχανσον και ο Κλούνεϊ (στο μέσον και δεξιά) ανήκουν στην ομάδα των χολιγουντιανών ηθοποιών που προσφέρουν δωρεά στο σωματείο τους για να σταματήσει την τρίμηνη απεργία του
|James Devaney/GC Images/Getty Images

$150 εκατ. από Κλούνεϊ, Γιόχανσον, Αφλεκ για τερματισμό της απεργίας

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2023, 18:58

Η συνεχιζόμενη απεργία των ηθοποιών του Χόλιγουντ έχει επιφέρει αδιέξοδα – τόσο στη ζωή των ίδιων όσο και στη λειτουργία των μεγάλων στούντιο παραγωγής. Καθώς δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων, μια χούφτα καλοπληρωμένων ερμηνευτών προτείνουν μια ριζοσπαστική πρόταση.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Σκάρλετ Γιόχανσον είναι μεταξύ των σταρ που προσφέρονται να αυξήσουν τις εισφορές στο συνδικάτο τους, με στόχο τη δημιουργία ενός έξτρα αποθεματικού ύψους 150 εκατ. δολαρίων σε βάθος τριετίας, σε μια προσπάθεια τερματισμού της απεργίας, αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Ωστόσο, η Φραν Ντρέσερ, γνωστή κωμικός από τη σειρά της δεκαετίας του 1990 «The Nanny» και μαχητική πρόεδρος του συνδικάτου των ηθοποιών, ισχυρίζεται ότι η πρόταση είναι νομικά ανεφάρμοστη και ότι η απεργία θα συνεχιστεί έως ότου τα στούντιο ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του σωματείου.

Το σωματείο των ηθοποιών, SAG-AFTRA, απεργεί από τα μέσα Ιουλίου διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, κυρίως των πιο χαμηλά αμειβομένων μελών του, υψηλότερα ποσοστά δικαιωμάτων από τις επαναλαμβανόμενες προβολές ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στις πλατφόρμες ροής, καθώς και εγγυήσεις για τον τρόπο χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στον κλάδο.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις –ειδικές άδειες εργασίας σε ταινίες ανεξάρτητων παραγωγών–, το Χόλιγουντ έχει ακινητοποιηθεί λόγω των απεργιών. Η οικονομία της Καλιφόρνιας έχει χάσει περίπου 5 δισ. δολάρια (4,71 εκατ. ευρώ) λόγω της αποχώρησης των ηθοποιών και της απεργίας των συγγραφέων, που ξεκίνησε τον Μάιο και ολοκληρώθηκε με μια συμφωνία τον περασμένο μήνα.

Σε μια ένδειξη ότι τα κορυφαία ονόματα του Χόλιγουντ δεν αντέχουν άλλο, οι Κλούνεϊ, Γιόχανσον και άλλοι ερμηνευτές, συμπεριλαμβανομένων των Μπεν Αφλεκ και Εμα Στόουν, υπέβαλαν μια πρόταση για την επίλυση της σύγκρουσης. Σύμφωνα με το Variety, θέλουν να αυξήσουν τις εισφορές που καταβάλλουν οι ηθοποιοί με υψηλές αποδοχές και να αντιστρέψουν τη δομή για τις πληρωμές δικαιωμάτων, έτσι ώστε οι ηθοποιοί με χαμηλότερα εισοδήματα να πληρώνονται πρώτοι.

Καταργώντας το όριο για τα ποσά που οι ηθοποιοί μπορούν να πληρώσουν σε συνδικαλιστικές εισφορές, ο Κλούνεϊ πιστεύει ότι αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να αποφέρει 50 εκατ. δολάρια (47,12 εκατ. ευρώ) ετησίως ή 150 εκατ. δολάρια (141,35 εκατ. ευρώ) σε μια νέα τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας με τα στούντιο.

Ωστόσο, πηγές εντός της διαπραγματευτικής επιτροπής της SAG-AFTRA μάλλον δεν συγκινήθηκαν από την πρωτοβουλία και είπαν στην ομάδα ότι η λύση τους δεν επιλύει τις διεκδικήσεις του συνδικάτου από τα στούντιο. Η Ντρέσερ, η οποία έχει υιοθετήσει επιθετική στάση κατά των στελεχών του Χόλιγουντ από την έναρξη της απεργίας, λέει ότι η προσφορά «δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τις διεκδικήσεις για τη σύμβαση για την οποία απεργούμε».

Είπε ότι η προσφορά του Κλούνεϊ είναι «εξαιρετικά γενναιόδωρη», αλλά είναι παράτυπη με βάση τους κανόνες της αμερικανικής ομοσπονδιακής νομοθεσίας. Η Ντέσερ ανέφερε: «Είμαστε ένα ομοσπονδιακά ρυθμιζόμενο εργατικό σωματείο και οι μόνες εισφορές που μπορούν να μπουν στα συνταξιοδοτικά και στα υγειονομικά ταμεία μας πρέπει να προέρχονται από τους εργοδότες μας – ο αγώνας μας όσον αφορά τα επιδόματα, πρέπει να παραμείνει τμήμα αυτής της σύμβασης».

Μόλις η Ενωση Σεναριογράφων του Χόλιγουντ διέκοψε την απεργία της τον περασμένο Σεπτέμβριο, επικράτησε η αισιοδοξία ότι αυτό θα οδηγούσε σε μια γρήγορη συμφωνία και για τους ηθοποιούς. Ωστόσο, οι συνομιλίες της SAG-AFTRA, η οποία αριθμεί περίπου 160.000 μέλη, με την Ενωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), την ομάδα που εκπροσωπεί τα στούντιο και τις πλατφόρμες ροής, έχουν σχεδόν παγώσει.

Ο Τεντ Σαράντος, διευθύνων σύμβουλος του Netflix, ισχυρίζεται ότι οι απαιτήσεις της SAG-AFTRA για «ποσοστά εισφορών» σε κάθε συνδρομητική υπηρεσία ροής έχουν εκτροχιάσει τις συνομιλίες. «Δεν θέλουμε τίποτα περισσότερο από το να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και να επιστρέψουμε όλοι στη δουλειά. Αυτό ισχύει για το Netflix, αυτό ισχύει για κάθε μέλος της AMPTP» δηλώνει.

Αν και υπήρχε ελπίδα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία, αυτή η απαίτηση «έσπασε πραγματικά τη δυναμική των διαπραγματεύσεών μας» συμπληρώνει ο Σαράντος. Η συνεχιζόμενη απεργία έχει γονατίσει τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων οικονομικά μελών του σωματείου ηθοποιών, καθώς έχει παγώσει τόσο τα εισοδήματά τους, όσο και την υγειονομική τους κάλυψη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...