517
Δύο στήλες φωτός στο σημείο των Διδύμων Πύργων | REUTERS/Go Nakamura

11η Σεπτεμβρίου: Αποκαλυπτικό έγγραφο για τις διασυνδέσεις δύο αεροπειρατών

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2021, 13:04
Δύο στήλες φωτός στο σημείο των Διδύμων Πύργων
|REUTERS/Go Nakamura

11η Σεπτεμβρίου: Αποκαλυπτικό έγγραφο για τις διασυνδέσεις δύο αεροπειρατών

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2021, 13:04

Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα το Σάββατο το πρώτο αποχαρακτηρισμένο έγγραφο που σχετίζεται με την έρευνά του για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ και τους ισχυρισμούς για υποστήριξη των αεροπειρατών από την σαουδαραβική κυβέρνηση, έπειτα από εντολή του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Συγγενείς των θυμάτων είχαν καλέσει τον Μπάιντεν να παραλείψει τις εκδηλώσεις μνήμης για την 20η επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ αν δεν προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό εγγράφων, τα οποία ισχυρίζονται ότι θα δείξουν πως οι σαουδαραβικές Αρχές υποστήριξαν την συνωμοσία. Σημειώνεται ότι όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι (Μπους, Ομπάμα, Τραμπ) είχαν αρνηθεί κατά καιρούς να διατάξουν τον αποχαρακτηρισμό κρίσιμου υλικού.

Το λογοκριμένο 16σέλιδο έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε από το FBI σκιαγραφεί επαφές μεταξύ των αεροπειρατών και σαουδαράβων συνεργατών, αλλά δεν έχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η κυβέρνηση στο Ριάντ ήταν συνεργός στις επιθέσεις, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 3.000 άνθρωποι.

Διασυνδέσεις με αεροπειρατές

Το έγγραφο, μεγάλο μέρος του οποίου παραμένει απόρρητο παρά τον αποχαρακατηρισμό, βασίζεται σε συνομιλίες από το 2015 με πηγή (η ταυτότητα της οποίας επίσης είναι απόρρητη) η οποία περιγράφει τις σχέσεις μεταξύ Σαουδαράβων και δύο αεροπειρατών, του Ναουάφ αλ-Χάζμι και του Χαλίντ αλ-Μιντάρ.

Και οι δύο εμφανίστηκαν ως φοιτητές για να εισέλθουν στις ΗΠΑ το 2000. Βοηθήθηκαν σημαντικά για ζητήματα εφοδιασμού από τον Ομάρ αλ-Μπαγιούμι, ο οποίος, σύμφωνα τουλάχιστον με μάρτυρες, επισκεπτόταν συχνά το σαουδαραβικό προξενείο στο Λος Αντζελες, αν και ήταν και αυτός (επισήμως) φοιτητής. Η πηγή χαρακτηρίζει μάλιστα τον Αλ Μπαγιούμι πρόσωπο «με πολύ υψηλό στάτους» στο προξενείο.

Επιπλέον οι δύο αεροπειρατές συνδέονταν με τον Φαχάντ αλ Τουμαΐρι, ο οποίος ήταν ένας συντηρητικός και «εξτρεμιστικών πεποιθήσεων» ιμάμης στο τέμενος «Βασιλιάς Φάχντ» στο Λος Αντζελες.

Ο Αλ Μπαγιούμι και ο Αλ Τουμαΐρι έφυγαν από τις ΗΠΑ μερικές εβδομάδες πριν από την επίθεση.

Η Σαουδική Αραβία δηλώνει από καιρό ότι δεν είχε κανέναν ρόλο στις επιθέσεις.

Η σαουδαραβική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν σχολίασε τη δημοσιοποίηση. Ωστόσο σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει στις 8 Σεπτεμβρίου, σημείωνε ότι η Σαουδική Αραβία ανέκαθεν υποστήριζε τη διαφάνεια γύρω από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και ότι χαιρετίζει την δημοσιοποίηση από τις ΗΠΑ διαβαθμισμένων εγγράφων σε σχέση με τις επιθέσεις.

«Όπως αποκάλυψαν οι προηγούμενες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Επιτροπής 9/11 και η δημοσιοποίηση των λεγόμενων ’28 Σελίδων’, κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ποτέ που να δείχνει ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση ή οι αξιωματούχοι της είχαν προηγούμενη γνώση της τρομοκρατικής επίθεσης ή εμπλέκονταν κατά οποιονδήποτε τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας.

Οι 15 από τους 19 αεροπειρατές ήταν από την Σαουδική Αραβία. Αμερικανική κυβερνητική επιτροπή δεν βρήκε στοιχεία για άμεση χρηματοδότηση της Αλ Κάιντα από την Σαουδική Αραβία, στην οποία προσέφεραν καταφύγιο οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις. Αφηνε πάντως ανοιχτό το θέμα αν θα μπορούσε να το έκαναν μεμονωμένοι Σαουδάραβες αξιωματούχοι.

Οι οικογένειες περίπου 2.500 από αυτούς που σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι που τραυματίστηκαν, επιχειρήσεις και διάφοροι ασφαλιστές, έχουν προσφύγει κατά της Σαουδικής Αραβίας διεκδικώντας δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της οργάνωσης 9/11 Families United, η Τέρι Στράντα, ο σύζυγος της οποίας Τομ σκοτώθηκε την 11η Σεπτεμβρίου, δηλώνει ότι το έγγραφο που κοινοποιήθηκε από το FBI τακτοποιεί τυχόν αμφιβολίες σχετικά με τη σαουδαραβική συνενοχή στις επιθέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...