236
Ρώσοι στρατιώτες παρελαύνουν στην Κόκκινη Πλατεία – ο Πούτιν έστειλε 100.000 από αυτούς σε ένα νέο μέτωπο στην Ουκρανία | Pelagiya Tikhonova/Moscow News Agency/Handout via REUTERS

100.000 ρώσοι στρατιώτες μεταξύ Χαρκόβου και Ντονμπάς

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2023, 21:51
Ρώσοι στρατιώτες παρελαύνουν στην Κόκκινη Πλατεία – ο Πούτιν έστειλε 100.000 από αυτούς σε ένα νέο μέτωπο στην Ουκρανία
|Pelagiya Tikhonova/Moscow News Agency/Handout via REUTERS

100.000 ρώσοι στρατιώτες μεταξύ Χαρκόβου και Ντονμπάς

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2023, 21:51

Ο Πούτιν πέρασε έναν φριχτό μήνα με τον Πριγκόζιν, με την κρίση των στρατηγών και με τη δεύτερη επίθεση στη γέφυρα του Κερτς, έτσι έχει διατάξει ανασυγκρότηση και μαζική επίθεση στην Ουκρανία, συγκεκριμένα μεταξύ των πόλεων Κουπιάνσκ και Λιμάν.

Αυτή την εκτίμηση έκανε ο ανταποκριτής της Repubblica στο Κίεβο. Εγραψε ότι αν αυτός ο ελιγμός λειτουργήσει, τότε ενδέχεται να δημιουργηθεί χάος στην περιοχή μεταξύ Χαρκόβου και Ντονμπάς, κάτι που θα αναγκάσει τις ουκρανικές δυνάμεις σε αλλαγή σχεδίων.

Σε τέτοια περίπτωση, ρωσικής επιτυχίας, οι Ουκρανοί θα σταματήσουν εκ των πραγμάτων την αντεπίθεσή τους στον Νότο και θα στείλουν μονάδες τους στο Χάρκοβο.

Βάσει των πληροφοριών που συνέλεξε στο Κίεβο, ο ανταποκριτής σημείωσε ότι ο Πούτιν τις τελευταίες ημέρες έχει συγκεντρώσει στο μέτωπο του Κουπιάνσκ 100.000 στρατιώτες και πολλές ίλες τεθωρακισμένων (περί τα 900 τανκς), 500 στοιχεία Πυροβολικού και 370 εκτοξευτές βλημάτων.

Στόχος του είναι η διάρρηξη του μετώπου. Η ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων εκεί έχει επιφέρει μικρά κέρδη προσώρας, όμως οι Ουκρανοί ανησυχούν και λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Αμερικανικό think tank, πάντως, το ISW, υποστηρίζει ότι ο ρωσικός στρατός στο σημείο είναι ετερόκλητος και αντιμετωπίζει θέμα πειθαρχίας, αφού διαθέτει μέχρι και λόχους καταδίκων και άλλων στοιχείων χωρίς ηθικό κίνητρο.

Το γενικό συμπέρασμα της ουκρανικής πλευράς και των συμμάχων της είναι ότι ο Πούτιν επιχειρεί επίθεση εκεί επειδή η επιθετική απάντηση κρίθηκε από τους επιτελείς του προτιμότερη από την επ’ αόριστον αντίσταση στην πίεση που ασκούν οι δυνάμεις του Κιέβου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...