1262
Η Ελισάβετ Β' στην κηδεία του επί 70 χρόνια συντρόφου της. Τι θα κάνει μετά; | Yui Mok/Pool via REUTERS

Βασίλισσα, μόνη, ψάχνει

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 17 Απριλίου 2021, 22:27
Η Ελισάβετ Β' στην κηδεία του επί 70 χρόνια συντρόφου της. Τι θα κάνει μετά;
|Yui Mok/Pool via REUTERS

Βασίλισσα, μόνη, ψάχνει

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 17 Απριλίου 2021, 22:27

Από την ημέρα που έγινε βασίλισσα της Αγγλίας, το 1952, σε ηλικία μόλις 26 ετών, η Ελισσάβετ Β’ πάντα προπορευόταν του Φιλίππου, του ανδρός που είχε παντρευτεί πέντε μόλις χρόνια πριν. Ήταν 17 Απριλίου 2021: η πρώτη και τελευταία φορά που τον ακολούθησε. 

Η απόσταση ήταν μικρή. Διαδρομή μερικών εκατοντάδων μέτρων από την είσοδο του Κάστρου του Ουίντσορ μέχρι το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου όπου έγινε η επικήδεια τελετή. 

Μπροστά το φέρετρο με τη σoρό του• επάνω στο αγαπημένο του πράσινο Land Rover που, από το 2004, είχε αποφασίσει ότι αυτό ήθελε να του κάνει την τελευταία του βόλτα και σχεδίασε ο ίδιος την καρότσα του. 

Λίγο πιο πίσω εκείνη, μέσα στην μπορντό βασιλική Bentley, που σχεδιάστηκε ειδικά για αυτήν στα 50χρονα της βασιλείας της, με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να σηκώνεται μέσα στο αμάξι όταν φτάνει κάπου και να βγαίνει όρθια «με μία αξιοπρεπή έξοδο». 

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη έξοδος της Ελισάβετ Β΄ από τη μέρα που πέθανε ο άνδρας της ζωής της.  

Από παντού, εκατομμύρια μάτια να σημαδεύουν τη γυρτή γυναικεία φιγούρα με μαύρα, καθώς έμπαινε στο αυτοκίνητο, έπειτα πίσω από το τζάμι, και τέλος βγαίνοντας για να μπει στον ναό.  Τι ήθελαν να δουν; Κάτω από το γεμάτο καπέλο και πάνω από τη μεγάλη μαύρη μάσκα της, δυο μάτια μόνο περίσσευαν. Κι όμως, η εικόνα της αυτή, μόνης μέσα στην εκκλησία που χωράει 800 και το Σάββατο, λόγω κορoνοϊού, είχε μόλις 30, λέει πολλά… Μάλλον τα λέει όλα.

«Ο,τι και αν νοιώθει μέσα της και ξέρω πόσο συντετριμμένη είναι, η Ελισάβετ στην κηδεία θα είναι μόνο η βασίλισσα της Αγγλίας. Το “χήρα του Φιλίππου” θα το κρατήσει για τον εαυτό της, και θα το διαχειριστεί μόνη της», είπε λίγο πριν από την τελετή ο Τζάστιν Ουέλμπι, αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι, που συμμετείχε στην τελετή της κηδείας στην οποία πρωτοστάτησε ο επίσκοπος του Ουίντσορ, Ντέιβιντ Κόνερ. 

Την ερχόμενη Τετάρτη, 21η Απριλίου, η βασίλισσα έχει τα 95α γενέθλιά της. Πολύ γρήγορα μετά την κηδεία έρχεται η πρώτη μαχαιριά των αναμνήσεων. Λέγεται ότι θα τα περάσει στο Ουίντσορ, όπου άρχισαν και τέλειωσαν όλα. Εκεί γνώρισε στα 13 της έναν φοβισμένο Φίλιππο που είχε φύγει κακήν – κακώς από την Ελλάδα όπου γεννήθηκε, και φιλοξενείτο από βασιλικούς συγγενείς μέχρι να ξεφοβηθεί και να γιάνει τις πληγές του. Εκεί τον παντρεύτηκε. Εκεί περνούσαν μόνοι τις πιο ιδιαίτερες, ιδιωτικές στιγμές τους. Εκεί τον έχασε πριν από περίπου 10 μέρες, εκεί τον αποχαιρέτησε τώρα…..

Πάει όμως ακόμα πιο πίσω η ιστορία αυτού του Κάστρου, που χθες ήταν λουσμένο στον ήλιο και στην απουσία απλών ανθρώπων. Εκεί γεννήθηκε το 1885 η μητέρα του Φιλίππου, πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ και εκεί πάλι, τον Δεκέμβριο του 1969, στο ίδιο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, έγινε η κηδεία της. Όμως, τον Αύγουστο του 1988, κατόπιν επιθυμίας της που εκφράστηκε όταν ενστερνίστηκε την ελληνο-ορθόδοξη θρησκεία, τα οστά της τάφηκαν στον Ναό της Μαρίας Μαγδαληνής, στον κήπο της Γεθσημανή στα Ιεροσόλυμα.

Τις πιο βαθιές περί Θεού συζητήσεις τις έκανε με τον πρωτότοκο γιο του Κάρολο, ιδίως τα τελευταία χρόνια που οι πληγές στη σχέση τους, λόγω του δεσμού εκείνου με την Καμίλα, είχαν επουλωθεί

Ο Φίλιππος σχεδίασε κάθε λεπτομέρεια της κηδείας του. Αυτός επέλεξε όλους τους ύμνους που ακούστηκαν στην τελετή, και όλα τα κείμενα από την Αγία Γραφή που ανέγνωσαν οι δύο ιερείς. Ο αρχιεπίσκοπος Ουέλμπι έλεγε ότι ο δούκας του Εδιμβούργου έφτασε να έχει βαθιά πίστη στην θρησκεία του, επειδή πάντα την αμφισβητούσε. Και έτσι, «γυρεύοντας απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα, κατέληξε να έρθει πιο κοντά στον Θεό». 

Λέγεται, ή μάλλον είναι γνωστό, ότι τις πιο βαθιές περί Θεού συζητήσεις τις έκανε με τον πρωτότοκο γιο του Κάρολο, ιδίως τα τελευταία χρόνια που οι πληγές στη σχέση τους, λόγω του δεσμού εκείνου με την Καμίλα, είχαν επουλωθεί. Ο Κάρολος, μολονότι τυπικά ως διάδοχος του βρετανικού θρόνου κληρονομεί και τον τίτλο του Προστάτη της Αγγλικανικής Εκκλησίας, είναι κοντά στην Ορθοδοξία και επισκέπτεται συχνά το Αγιον Όρος όπου και εξομολογείται. 

Ο Κάρολος, στην κηδεία του πατέρα του, βγήκε ολίγον εκτός πρωτοκόλλου όταν αμέσως μετά την νεκρώσιμη ακολουθία, επέλεξε να επιστρέψει στο κάστρο από το παρεκκλήσι με τα πόδια αντί με το αυτοκίνητο που τον περίμενε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνουν το ίδιο κι άλλοι, με πρώτους και καλύτερους του δύο γιούς του, Γουίλιαμ και Χάρι, που τους είδαμε να μιλάνε αρκετά οικεία μεταξύ τους καθώς περπατούσαν, κι αυτό βεβαίως το τσίμπησαν τα βρετανικά Μέσα και το έκαναν αμέσως θέμα: «Έσπασε ο πάγος, μετά την κηδεία του παππού τους», ήταν ένας τίτλος που εντοπίσαμε πολλές φορές στα αγγλικά ενημερωτικά sites. 

O πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος στην κηδεία του πατέρα του (Steve Parsons/Pool via REUTERS)
Παιδιά και εγγόνια του Φιλίππου -στη μεσαία γραμμή ο Γουίλιαμ και ο Χάρι,αριστερά και δεξιά- στην κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου (Adrian Dennis/Pool via REUTERS)

Εκείνο όμως που μένει από την πρωτοφανή (για πολλούς λόγους) τελετή της κηδείας του Φιλίππου είναι ότι έπρεπε να πεθάνει για να μάθει ο περισσότερος κόσμος ότι τελικά ήταν ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που δεν ξέραμε. Που περπατούσε πάντα δύο μέτρα πίσω από την γυναίκα του, αλλά εν τέλει ποτέ δεν επισκιάστηκε από αυτήν.  Ο σερ Ντέϊβιντ Ατένμπορο, που έχει αφιερώσει όλη τη ζωή του στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού μας πλούτου, έλεγε πριν από την κηδεία ότι ο πρίγκηπας άρχισε να ενδιαφέρεται, και μάλιστα έμπρακτα, για το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε πολύ πριν γίνει η οικολογία της μόδας.

«Ήταν ο δούκας του Εδιμβούργου ένας απίθανα φιλικός και δύσκολος συνδυασμός ανθρώπου. Όμως, ήξερες ότι ήταν πάντα εκεί, και χρήσιμος. Σαν παρουσία, ήταν εντυπωσιακός. Είχε ανάστημα και ομορφιά. Σε προσωπικό επίπεδο, ήταν κοντά μου από την αρχή των αναζητήσεών μου στο ζωικό και φυσικό βασίλειο, σε εποχές που η προστασία και η φροντίδα του Πλανήτη μας δεν έλεγε πολλά πράγματα στους περισσότερους ανθρώπους». 

pastedGraphic_1.png

Στον ανηφορικό δρόμο προς το Κάστρο του Ουίντσορ, τα μισά δέντρα τα φύτεψε εκείνος. Συνήθιζε να γυρνάει τον τεράστιο περιβάλλοντα χώρο με την τετράτροχη άμαξά του, την οποία επίσης σχεδίασε ο ίδιος. Επάνω στο κάθισμα (φωτογραφία) είδαμε το κασκέτο και τα γάντια του – «εξαρτήματα» της κηπουρικής, που τόσο αγαπούσε.

Μπορεί να ακούγεται κάπως μελό αυτό, του στιλ «εντάξει, ένας πάμπλουτος άνθρωπος κάνει και λίγη κηπουρική για να σκοτώνει την ώρα του επειδή άλλη δουλειά δεν έχει», αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Και πάλι χρειάστηκε να πεθάνει για να μάθουμε ότι μεγάλο του πάθος ήταν «να μην χάσει το Ηνωμένο Βασίλειο τους ανοικτούς του χώρους». Την απαράμιλλη αγγλική ύπαιθρο, the English countryside. Λιβάδια, χωράφια, βουνά και πλαγιές, δάση, αλλά και μικρά και μεγάλα πάρκα μέσα σε αστικά κέντρα. Πολλά από αυτά ανήκαν στο στέμμα. Φρόντισε όμως να αποκτηθούν κι’ όσα δεν ανήκαν. Τα έβαλε όλα σε ένα Fund που πλέον εφ’ όρου ζωής δεν μπορούν από κανέναν, ούτε και από το στέμμα, να αξιοποιηθούν για οποιονδήποτε λόγο. «Πρέπει να μείνουν ελεύθερα και  ανοικτά, για να τα χαίρεται ο κόσμος για πάντα». 

Η βασίλισσα και χήρα του λέγεται πως θα μείνει στο Ουίντσορ για λίγες ημέρες. Θέλει να είναι μόνη στα γενέθλιά της την Τετάρτη. Ο λεγόμενος «λαϊκός Τύπος» λέει ότι δεν μπορεί ποτέ, δεν το επιτρέπει ο ρόλος της να είναι μόνη. Τα πιο σοβαρά όμως Μέσα  λένε ότι ήταν μόνη από τη στιγμή που πέθανε ξαφνικά ο πατέρας της, βασιλιάς Γεώργιος Στ’, και αναγκάστηκε από τα 25 της χρόνια να φορέσει το στέμμα, έχοντας ήδη δύο μικρά παιδιά με τον 30χρονο σύζυγό της που την φώναζε Λίλιμπετ. Και στους οποίους δεν μπόρεσε ποτέ να αφοσιωθεί όσο ίσως θα ήθελε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...