466
Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας (Μαυρογιαλούρος), αντιμέτωπος με τον Ανδρέα Ντούζο (Γιώργο) και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο (Γκρούεζα) στο «Υπάρχει και Φιλότιμο» (1966) | Finos Film/ CreativeProtagon

Τύφλα να ‘χει ο Mαυρογιαλούρος

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας (Μαυρογιαλούρος), αντιμέτωπος με τον Ανδρέα Ντούζο (Γιώργο) και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο (Γκρούεζα) στο «Υπάρχει και Φιλότιμο» (1966)
|Finos Film/ CreativeProtagon

Τύφλα να ‘χει ο Mαυρογιαλούρος

Μισό λεπτό, διότι νιώθω μια κάποια αδυναμία να συνειδητοποιήσω όλο το αναδρομικό βάθος και εύρος της εξαγγελίας Τσίπρα για την ελάχιστη βάση εισαγωγή στα ΑΕΙ. Είπε, πρώτον, ότι μόλις έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα την καταργήσει. Διαφωνούμε, αλλά η πρόθεση είναι θεμιτή, σαφής και κατανοητή. Δεύτερον, είπε ότι θα βάλει αυτά τα παιδιά αναδρομικά στα ΑΕΙ τότε, με την βαθμολογία που είχαν φέτος. «Μα το είπε έτσι καθαρά;» θα αναρωτηθείτε. Διότι αν αυτή είναι η καθαρόαιμη εξαγγελία δίχως δικλείδες και υποσημειώσεις, τότε το σχίσιμο των μνημονίων μ’ έναν νόμο κι ένα άρθρο είναι παιδική χαρά μπροστά της. 

Επειδή δεν θέλω να διαστρεβλώνω απόψεις και να παρερμηνεύω προθέσεις, μεταφέρω αυτούσια την δήλωσή του:

«Να δεσμευτώ και ότι όλα τα παιδιά που σήμερα κόβονται, αδίκως κατά την άποψή μου ενώ θα μπορούσαν να είχαν περάσει, θα έχουν δυνατότητα αν το επιθυμούν να καταθέσουν μηχανογραφικά δελτία με τους σημερινούς βαθμούς που έχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και καθ’ υπέρβαση να ενταχθούν στα ΑΕΙ, διότι η δική μας λογική δεν είναι να κόβουμε φοιτητές από την γνώση και τις σπουδές». 

Αυτά ακριβώς είπε ο Αλέξης, ό,τι καταλάβατε εσείς επί του πρακτέου, κατάλαβα κι εγώ.

Το ηθικά διαβλητό και το εξοργιστικά αγοραίο του πράγματος δεν είναι απλώς ηλίου φαεινότερο, ξεπερνά κάθε άλλη περίπτωση ελληνικού Μαυρογιαλουρισμού. Κι άλλες φορές τις προηγούμενες δεκαετίες είδαμε αλλαγές των συστημάτων εισαγωγής στα ΑΕΙ, πάντα οι αντιπολιτεύσεις διαφωνούσαν μ’ αυτά, αλλά καμιά ως σήμερα δεν τόλμησε να υποσχεθεί στους υποψήφιους ότι θα τους πάρει μετά από χρόνια αναδρομικά στα πανεπιστήμια με βάση το παλιότερο σύστημα που καταργήθηκε. Το ‘κανε (και αυτό) ο Τσίπρας.

Στην πράξη, ο Τσίπρας υπόσχεται εγγραφή των «αδικημένων» στο πανεπιστήμιο της επιλογής τους. Έχει δίκιο το υπουργείο Παιδείας όταν λέει ότι αυτό σημαίνει εξαγγελία κατάργησης των Πανελλαδικών εξετάσεων. Αλλά πέραν τούτου. Ο Αλέξης λέει ότι θα εγγράψει 20.000 «αδικημένους». Αυτοί όμως που θα δώσουν και του χρόνου με το ίδιο σύστημα, δεν θα ναι άλλες 20.000 «αδικημένοι» κατά την λογική του; Θα εγγράψει και αυτούς ελεύθερα όταν πάρει την εξουσία ή θα ευνοήσει τους «αδικημένους» του πρώτου χρόνου και θα αγνοήσει τους «αδικημένους» του δεύτερου; Κι αν οι εκλογές γίνουν στο τέλος τετραετίας; Θα γράψει στα ΑΕΙ και την Τρίτη παρτίδα, δηλαδή 60.000 άτομα αναδρομικά; Λάθος ή εύλογο το ερώτημα μου;

Ο Τσίπρας πιστεύει ότι με την εξαγγελία του έχει ήδη κερδίσει τουλάχιστον 60.000 ψήφους. Μια από κάθε «αδικημένο» και τουλάχιστον δύο από τους γονείς του. Πιστεύω και εγώ ότι σε μεγάλο βαθμό το έχει πετύχει, η αγία ελληνική οικογένεια δεν χαρίζει κάστανα όταν πρόκειται να αμφισβητηθεί η αρχή της ελάσσονος προσπάθειας των καλομαθημένων βλασταριών της. Αν το κάνει σε τρεiς φουρνιές υποψηφίων, ο Αλέξης ενθυλακώνει αισίως 180.000 ψηφαλάκια. Συγχαρητήρια. Απλώς υπενθυμίζει σε όλους τους υπόλοιπους, τι είδους χώρα συνεχίζει να έχει κατά νου και με τι τρόπους επιμένει να κυνηγά το όνειρο της δεύτερης εξουσίας του. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...