Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έβρισε τον πατέρα του στο γήπεδο. Και μετά τον απέλυσε από προπονητή του. Προφανώς και τα κοινωνικά δίκτυα θα έπαιρναν φωτιά. Προφανώς και ο μέσος χρήστης του διαδικτύου θα ξεκινούσε μια ακόμα διαμάχη για το αν ο τενίστας έπραξε σωστά ή όχι.
Ο Τσιτσιπάς έχει απασχολήσει πολλές φορές με το λόγο του. Έχει πει κι αν έχει πει πράγματα. Σε τσιγκλίζει να τον σχολιάσεις. Και πολύ συχνά, οι χαρακτηρισμοί δεν είναι κολακευτικοί. «Τι συμπεριφορά είναι αυτή απέναντι στον πατέρα του; » λέει τώρα ο αποδέκτης της βρισιάς που ο τενίστας εκτόξευσε μέσα στο τερέν.
Οπωσδήποτε, δεν είναι ωραίο να βρίζεις τον πατέρα σου, αλλά ας συμφωνήσουμε ότι οι σχέσεις παιδιών και γονιών δεν είναι μονοδιάστατες. Και σίγουρα, κρύβουν πίσω τους χρόνιες νευρώσεις και συμπλέγματα, με άπειρες παραλλαγές που εκφράζονται με χίλιους δυο τρόπους. Μπορεί να μιλάς ευγενικά στον γονιό σου και μέσα σου να τον μισείς. Μπορεί να τον βρίζεις και να τον αγαπάς βαθιά. Μπορεί τα πάντα όλα.
Θέλω να πω, δεν είναι δυνατόν να κρίνει κανείς μια σχέση από μεμονωμένα περιστατικά. Ιδίως, όσοι είναι έξω απ’ αυτήν. Αυτοί, όμως, είναι συνήθως οι πρώτοι που κρίνουν και κατακρίνουν, βλέποντας τα φαινόμενα με τις παρωπίδες της επιφανειακής ανάλυσης που απέχει παρασάγγας από την αληθινή ζωή. Αν έχει παιδί βρίσει τον γονιό του μπαίνει αυτομάτως στη μαύρη λίστα τους.
Ξεχνάνε, επίσης, ότι ο πατέρας Τσιτσιπάς είναι και ο προπονητής του γιου του. Πόση τριβή περιέχει και αυτή η σχέση! Όσοι ξέρουν από αθλητισμό, το επεσήμαναν πολύ σωστά, ότι δεν είναι ασυνήθιστο αθλητές και προπονητές να περνάνε στιγμές έντασης στο γήπεδο. Και αλλού, βεβαίως, στις προπονήσεις που δεν βλέπουμε. Αν λάβουμε υπόψη και τη συγκεκριμένη παράμετρο, που μπλέκει το γονεϊκή ιδιότητα με αυτή του προπονητή ενός πρωταθλητή, τότε δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε τα πώς και τα γιατί των συμπεριφορών.
Υπάρχει τεράστια πίεση στη σχέση δύο ανθρώπων, που ο ένας σπρώχνει τον άλλο να βαδίσει δυναμικά προς την κορυφή. Πριν λίγα χρόνια κυκλοφόρησε η ταινία «King Richard», για τις αδελφές Βίνους και Σερίνα Γουίλιαμς και τον ρόλο του πατέρα τους στην πορεία τους στο τένις. Η ταινία πραγματευόταν ακριβώς αυτή τη σχέση και έδειχνε πώς μια οικογένεια από το βίαιο νοτιοανατολικό Κόμπτον, με τις συμμορίες και τον ρατσισμό να καθορίζουν τα πάντα, έβγαλε από τους κόλπους της δύο κορυφαίες τενίστριες.
Η σταδιοδρομία των αδελφών Γουίλιαμς ήταν ένα κατόρθωμα του πατέρα τους, που ασφαλώς ξεκινούσε από τα δικά του οράματα, να φέρει τους μαύρους σ’ ένα άθλημα που μέχρι τότε ήταν για τους λευκούς, και την πίστη στις ικανότητες των παιδιών του.
Η ταινία παρουσιάζει τη σχέση πατέρα και αθλητριών ωραιοποιημένη, αλλά πολλοί λένε ότι στην πραγματικότητα ήταν ένας ματαιόδοξος και σκληρός άνθρωπος, που πίεζε τις κόρες του σε μεγάλο βαθμό. Τους απαγόρευε να πηγαίνουν σχολείο και να βγαίνουν με αγόρια και δεν σταμάτησε ποτέ να παρεμβαίνει στις προπονήσεις τους, παρόλο που δεν ήξερε καθόλου από τένις. Όσο για το πώς ήταν σαν πατέρας, η μεγαλύτερη κόρη του τον έχει περιγράψει ως αδιάφορο.
Ας επιστρέψουμε, όμως, στον Στέφανο Τσιτσιπά. Στη μακροσκελή ανάρτηση που έκανε είπε ότι μετανιώνει για τον τρόπο που μίλησε στο γήπεδο και εξήγησε γιατί το έκανε. Είπε, επίσης, ότι ο πατέρας του δεν θα είναι πια προπονητής του, αλλά θα τον συνοδεύει στα ταξίδια και στους αγώνες, ως υποστηρικτής.
Αν μπορεί να βγει ένα συμπέρασμα απ’ όλο αυτό είναι ότι μόνο αυτοί οι δύο ξέρουν τι σχέση έχουν. Όλοι οι υπόλοιποι, περισσεύουμε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News