Αν δηλώσεις «θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ» σε τηλεφωνική δημοσκόπηση, θα σε πιάσει το Predator και θα το μάθει ο Μητσοτάκης. Και πού ξέρεις, όταν ξανανοίξει τη Μακρόνησο μπορεί να είσαι ο πρώτος: γίνεται να ειπωθεί ευθέως κάτι τόσο εξωφρενικό από πολιτικό αρχηγό για να αιτιολογηθούν πχ. τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις; Οχι, ακόμα δεν γίνεται. Γίνεται όμως να ειπωθεί με τρόπο…
Τα «από κάτω» αφηγήματα χτίζονται, άλλωστε, με μισόλογα. Με υπαινιγμούς και υπονοούμενα που δίνουν τροφή στη συνωμοσιολογία. Λες το μισό και αφήνεις το υπόλοιπο στο δημιουργικό ταλέντο αυτών που σε ακούν, ελπίζοντας ότι μπήκαν στο νόημα. Δεν μιλάμε για πυρηνική φυσική. Αν υπήρχε πανεπιστήμιο με γνωστικό αντικείμενο «Δημαγωγία και Λαϊκισμός στην Εποχή του Διαδικτύου», θα ήταν το βασικό εγχειρίδιο του πρώτου έτους. Αν δεν το περάσεις, κόπηκες.
Ο δάσκαλος
Ενα παράδειγμα από τη διεθνή πολιτική σκηνή: Το 2019 ο Τραμπ, ως πρόεδρος των ΗΠΑ παρακαλώ, κοινοποίησε κάνοντας retweet τη θεωρία συνωμοσίας που έλεγε ότι ο Μπιλ Κλίντον είχε κάποια σχέση με τον θάνατο του δισεκατομμυριούχου Τζέφρι Επστάιν μέσα στη φυλακή. Ως γνωστόν, ο Επστάιν αντιμετώπιζε βαριές κατηγορίες για τον βιασμό ανήλικων κοριτσιών. «Ο Τζέφρι Επστάιν είχε πληροφορίες για τον Μπιλ Κλίντον και τώρα είναι νεκρός (…) Retweet αν δεν σας προκαλεί έκπληξη» έλεγε το τιτίβισμα που κοινοποίησε ο Τραμπ. Το αδιανόητο υπονοούμενο ήταν ότι ο Κλίντον φοβόταν να μην μιλήσει ο Επστάιν και… έπραξε τα δέοντα. Η κίνηση του Τραμπ ήταν τόσο-όσο. Δεν είπε ο ίδιος κάτι. Κοινοποίησε ένα Tweet. Οταν ρωτήθηκε δε γι’ αυτό από τους έκπληκτους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, θόλωσε τα νερά. Είπε (εδώ από το NBC News) ότι ο τύπος που ανάρτησε το Tweet «είναι ένας συντηρητικός σχολιαστής, μεγάλος φαν του Τραμπ» και ότι η κοινοποίηση (retweet) «δεν ήταν για μένα, ήταν για εκείνον». Οτι ήθελε τάχα να τιμήσει έναν φαν του που «έχει πολλούς followers».
Η προϊστορία
Η κίνηση του Τραμπ ήταν προφανώς μια έμμεση χειρονομία στήριξης της θεωρίας QAnon που εν συντομία λέει ότι κυβερνά τον πλανήτη μας μια κλίκα παιδεραστών που αλληλοκαλύπτονται —την ελληνική της εκδοχή την είδαμε με το hashtag #ΝΔ_Παιδεραστές.
Στην Ελλάδα, τον Φεβρουάριο του 2021, χωρίς να λέει κάτι ευθέως, ο κ. Τσίπρας υπενόησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συγκάλυπταν δήθεν την αποτρόπαιη δράση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη: σήμερα είναι πρωτόδικα καταδικασμένος για δύο βιασμούς ανηλίκων. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ειρωνικά: «Δεν τον γνώριζε καθόλου (σ.σ.: η Λίνα Μενδώνη), άλλωστε, ούτε ο κ. Μητσοτάκης τον γνώριζε. Αναρωτιέμαι πώς αυτός ο άνθρωπος είδε φως και μπήκε μόνος του…». Τόσο-όσο. Την υπόλοιπη δουλειά για το χτίσιμο της θεωρίας συνωμοσίας -περιείχε μέχρι και… τράφικινγκ του Μαξίμου με ανήλικα προσφυγόπουλα- την έκαναν τρολ αλλά και βουλευτές του κόμματος.
Το χαλί για τις 22 Μαΐου
Φεύγοντας από το «εγχειρίδια» και το πρόσφατο παρελθόν και αφού υπενθυμίσουμε ότι ο Τραμπ μίλησε για στημένες εκλογές όταν τις έχασε, ας έρθουμε στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Τα τελευταία υπονοούμενα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ μας προσφέρουν ίσως μια πρόγευση της στρατηγικής του.
Ας δούμε τα υλικά που χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας:
–Για τις δημοσκοπήσεις, εξήγησε την Δευτέρα το χαμηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ως εξής:
Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δε βρίσκονται στις δημοσκοπήσεις. Διότι 5 στους 7 ερωτηθέντες δεν απαντούν. Ξέρετε γιατί δεν απαντούν; Γιατί είμαστε στην εποχή του Predator και ο κόσμος φοβάται να πει ότι δεν ψηφίζει Μητσοτάκη την ώρα που η κλήση του καταγράφεται. Και την ώρα που ο… pic.twitter.com/W7f1pNtZPi
— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) May 8, 2023
–Για την εκλογική αναμέτρηση απάντησε (στις 7 Μαΐου) με τα παρακάτω στη βολική ερώτηση αν τον φοβίζει ο κίνδυνος νοθείας: «Δεν με φοβίζει θέμα νοθείας γιατί στις εκλογές αυτές σε κάθε εκλογικό Τμήμα σε όλη τη χώρα, θα υπάρχει ένας αντιπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Και να θέλουν να κάνουν νοθεία, δεν θα μπορέσουν να την κάνουν». Τόσο-όσο. Η απάντηση δεν ήταν ότι ποτέ στη Μεταπολίτευση δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν (…με εξαίρεση ίσως τον Βασίλη Λεβέντη στα 90s) το κύρος των εκλογών, ούτε ότι αυτό είναι ένα κεκτημένο της δημοκρατίας μας. Το μήνυμα ήταν, αντίθετα, ότι ευτυχώς, θα υπάρχουν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ.
–Για τα κόμματα που κατεβαίνουν ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει «προσπάθεια έμμεσου επηρεασμού των εκλογών» υπονοώντας -χωρίς να το λέει ευθέως- ότι δήθεν υπήρξε συμπαιγνία του κ. Μητσοτάκη με ανώτατους δικαστικούς. Στην ίδια συνέντευξη της 7ης Μαΐου, σε περιφερειακά μέσα, ανέφερε πώς «το θέμα τους δεν ήταν να κάνουν μπλόκο στον Κασιδιάρη, το θέμα τους ήταν να κάνουν face control σε ποιον θα κατέβει και ποιον δεν θα κατέβει από τη λεγόμενη δεξιά πολυκατοικία. Και έκοψαν τον κ. Νικολόπουλο, έκοψαν το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου, έκοψαν το κόμμα της κ. Λατινοπούλου, έκοψαν ακόμη και το κόμμα του κ. Ευμορφίδη αν δεν κάνω λάθος στο όνομά του, ο οποίος κινείται στον χώρο τον φιλελεύθερο, αλλά ήταν ένα κόμμα που θα έπαιρνε ψήφους από τη ΝΔ».
Ποιοι τους έκοψαν όλους αυτούς, δεν μας το λέει ευθέως ο κ. Τσίπρας. Υπαινίσσεται ξεκάθαρα όμως ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός έδρασε μαζί με αρεοπαγίτες, επομένως δεν έχουμε δημοκρατία και ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αλλά κάτι άλλο… Και παράλληλα -χωρίς να το συμπεριλαμβάνει στους «αδικημένους»- ψαρεύει ψήφους και από το κόμμα Κασιδιάρη που επίσης κόπηκε…
Τι μας λέει -χωρίς να το λέει ευθέως- με όλα αυτά ο κ. Τσίπρας; Οτι μέχρι τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος στις δημοσκοπήσεις λόγω Predator (φοβάται ο κόσμος τη… Μακρόνησο). Ενώ αν την 21η Μαΐου είναι δεύτερος και στην κάλπη, το ματς θα είναι στημένο.
Μένει να φανεί αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα χτίσει από τις 22 Μαΐου πάνω στις βάσεις που θέτει αυτές τις ημέρες, σε μια προσπάθεια προσωπικής πολιτικής διάσωσης —στην περίπτωση βέβαια που το αποτέλεσμα είναι κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ και αρχίσουν κάποιοι εντός του κόμματος να αθροίζουν εκλογικές ήττες. Ως τότε, ένα είναι βέβαιο: το παιχνίδι με το αδιάβλητο των εκλογών θα ήταν γελοίο αν δεν ήταν επικίνδυνο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News