818
| CreativeProtagon

Τσίπρας – Ανδρουλάκης: Μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

Γιώργος Κουβαράς Γιώργος Κουβαράς 21 Ιανουαρίου 2022, 20:27
|CreativeProtagon

Τσίπρας – Ανδρουλάκης: Μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

Γιώργος Κουβαράς Γιώργος Κουβαράς 21 Ιανουαρίου 2022, 20:27

«Θέλω να είμαι έντιμος απέναντι του. Δεν του έχει δοθεί ακόμη η δυνατότητα, είναι στα πρώτα του βήματα, μετράει τις πατημασιές του. Περνάει μια περίοδο μέλιτος, κι εγώ το έχω περάσει αυτό». Ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα να μιλάει για τον Νίκο Ανδρουλάκη στη συνέντευξη που έδωσε στο Kontra Channel μπορεί και να νόμιζε προς στιγμήν ότι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ δεν τρέχει τίποτα, είναι όλα… μέλι – γάλα. Ουδέν αναληθέστερον!

Ακούγοντας πιο προσεκτικά αυτά που είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να ακούς την Αννα Βίσση να τραγουδάει «Η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη». Ας δούμε πού ακριβώς υπάρχει ο ηλεκτρισμός και γιατί.

Πρώτον, Τσίπρας και Ανδρουλάκης έχουν σε αυτή τη φάση εντελώς αντικρουόμενες στρατηγικές. Ο Τσίπρας επενδύει στην απλή αναλογική για να εμφανιστεί ως ο ηγέτης της ευρύτερης «δημοκρατικής» παράταξης, που επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. «Οι εκλογές με απλή αναλογική, που θα γίνουν για πρώτη φορά, οφείλουν να μας βάλουν σε μία διαφορετική λογική, σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, να δούμε την επόμενη ημέρα τη δυνατότητα να κυβερνηθεί ο τόπος με σταθερή κυβέρνηση, με σχέδιο, με προγραμματικές συγκλίσεις» είπε και έθεσε ως προϋπόθεση ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να είναι ο πρωθυπουργός.

Ο Ανδρουλάκης, από την άλλη πλευρά, επενδύει στις εκλογές με την απλή αναλογική για να ανεβάσει το ποσοστό του, τόσο ώστε να έχει βάσιμες ελπίδες ότι στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν αμέσως μετά με ενισχυμένη αναλογική, λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, να είναι σε θέση το ΚΙΝΑΛ ακόμη και να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αργότερα, στον επόμενο εκλογικό κύκλο, να φτιάξει την «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση» μέσα από μια «αυτόνομη πορεία», όπως είπε στη συνέντευξη του στον Alpha.

Για να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, και να γίνει απολύτως αντιληπτό: ο Τσίπρας επιδιώκει να γίνει πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές ενώ ο Ανδρουλάκης στις μεθεπόμενες. Αν γίνει ο ένας όμως, δεν μπορεί να γίνει ο άλλος!

Δεύτερο δείγμα ατμόσφαιρας ηλεκτρισμένης, αυτά που είπε ο  Τσίπρας για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ. «Αυτό το μοντέλο, του “είδα φως και μπήκα, ψήφισα και μετά δεν ξαναπατάω”, που κάνει το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές του, που φυσικά το βοήθησε, γιατί δημιουργείται ένα κλίμα ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, είναι ένα μοντέλο το οποίο συναντήσαμε μονάχα στην Ιταλία και στις εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος. Το έκανε στη χώρα και η ΝΔ, η οποία το άλλαξε όμως» είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Και το είπε την ώρα που προτείνει στο κόμμα του να εκλέγεται ο αρχηγός και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση, δηλαδή από τα μέλη του κόμματος.

Το αφήγημα «είδαν φως και μπήκαν» οι 270.000 ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ προδίδει μεγάλο άγχος από την πλευρά του. Στη πραγματικότητα πολύ θα ήθελε και ο ίδιος να υπάρξει τέτοια «φωταψία», ικανή να προσελκύσει και στον ΣΥΡΙΖΑ μερικές χιλιάδες μέλη. Το κόμμα του αριθμεί μόνο 65.000, τόσα λίγα που οι συνδρομές τους δεν είναι αρκετές ούτε για τη σωτηρία της «Αυγής».

Κι όμως, στο πρόσφατο παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολαύσει το «είδαν φως και μπήκαν» που τότε δεν ενοχλούσε καθόλου τον Αλέξη Τσίπρα. Hταν την περίοδο 2014-15, όταν «πράσινοι» συνδικαλιστές και αυτοδιοικητικοί είδαν φως στην Κουμουνδούρου και μπήκαν μαζικά για να πάρουν θέσεις και μέρος της εξουσίας που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα γνωστά αντιμνημονιακά ψέματα (ή «αυταπάτες», κατά τον πρόεδρο του). Τότε το φως ήταν κόκκινο, τώρα πάει να πρασινίσει και ο Τσίπρας πρέπει να κάνει κάτι για να προλάβει την αλλαγή του χρωματισμού.

Τρίτη πηγή ηλεκτρισμού, τα γκάλοπ. Οσο φουσκώνουν τον Ανδρουλάκη, τόσο μεγαλώνει ο εκνευρισμός. «Oταν εκλέχτηκα πρόεδρος εκτοξεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στο 18% και ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν στο 17%. Η δυσκολία είναι όταν θα βρεθείς αντιμέτωπος με τα προβλήματα, οι θέσεις που θα πάρεις επάνω σε αυτά. Την δική μου ιστορία την γνωρίζετε, λίγο μετά γίνανε ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο 4% και το ΠΑΣΟΚ στο 40%. Για τον κ. Ανδρουλάκη και το ΚΙΝΑΛ τα δύσκολα είναι μπροστά» διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει άδικο, ως προς αυτό. Μόνο που ξέρει ότι η εξέλιξη των ποσοστών του Ανδρουλάκη είναι ευθέως εξαρτημένη από το πώς θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυο χώροι είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Οι δυο αρχηγοί όμως, για την ώρα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.

Στο ερώτημα για το αν θα ζητήσει συνάντηση με τον κ. Ανδρουλάκη: «Oχι, γιατί να ζητήσω συνάντηση; Είναι νέος αρχηγός, δεν έχει βρει ακόμη τα βήματά του, δεν έχω κανέναν λόγο να προσπαθήσω να κηδεμονεύσω έναν νέο αρχηγό. Οι πολιτικές συγκλίσεις φαίνονται από τον τρόπο που αντιπολιτευόμαστε και διαμορφώνουμε τις θέσεις μας».

Oντως, δεν έχει αγωνία να συναντήσει τον Ανδρουλάκη. Αλλού είναι η αγωνία του. Μαθαίνει ότι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αντί να ξεκινήσει σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, προτίμησε να ξεκινήσει σειρά επαφών με μιντιάρχες και δημοσκόπους. Και θεωρεί ότι αυτό έχει ήδη παίξει ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι λίαν συντόμως θα ακούσουμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν μιλάει για συμφέροντα και διαπλοκή, να μην τα ταυτίζει πια μόνο με τη ΝΔ αλλά και με το ΚΙΝΑΛ. Πάμε στοίχημα;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News