Στις αμερικανικές αστυνομικές σειρές συνηθίζεται να στήνουν έναν πίνακα πάνω στον οποίο τοποθετούν φωτογραφίες και στοιχεία και μετά τα ενώνουν όλα μαζί με κλωστές πιασμένες σε πινέζες -σκέφτομαι καμιά φορά ότι η κατασκευή χρειάζεται περισσότερο χρόνο από την εξιχνίαση του εγκλήματος.
Όμως επειδή στο Novartis Season 02 δεν ξέρουμε ακόμα ποιο είναι το έγκλημα, το στήσιμο του πίνακα δεν θα μας πάρει πολύ χρόνο.
Στη Βουλή, λοιπόν, πήγε μία δικογραφία που, με βάση τις καταθέσεις που περιέχει, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος περιγράφεται ως ο «Ρασπούτιν». Ο Αντώνης Σαμαράς κατονομάζει και τον Αλέξη Τσίπρα ως εντολέα του «Ρασπούτιν». Ωστόσο η ΝΔ εκτιμά ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και αδιάσειστες ενδείξεις εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού και τον βγάζει από το κάδρο -πάντως η ΝΔ είχε διαμορφώσει άποψη πριν καν δει τη δικογραφία…
Η ΝΔ θα εισηγηθεί τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Και ο γραμματέας της Κ.Ο, ο Σταύρος Καλαφάτης, είπε κατά λέξη: «στο πλαίσιο της επιτροπής αυτής (σ.σ. Προανακριτικής) θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα».
Ο Καλαφάτης δεν μας είπε ποια αδικήματα θα εξεταστούν, ούτε εμφανίστηκε βέβαιος για το αν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής.
Από αυτό το σημείο αρχίζουμε και τραβάμε κλωστές.
Σενάριο πρώτο: Ο Παπαγγελόπουλος ελέγχεται για απλή παράβαση καθήκοντος, δηλαδή πράξη πλημμεληματικού χαρακτήρα. Αυτομάτως τα περί «σκευωρίας»καταρρέουν, γελάει ο κάθε πικραμένος, εκτός του Σαμαρά. Στον δε Μητσοτάκη θα του παίζουν σε βίντεο αυτά που έλεγε προεκλογικά για την υπόθεση που θα την πάει μέχρι τέλους. Το συναινετικό του προφίλ κερδίζει πόντους και likes. Μικρή πιθανότητα.
Σενάριο δεύτερο: Ο Παπαγγελόπουλος ελέγχεται για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας «επ’ ευκαιρία των υπουργικών του καθηκόντων». Κοινώς, όπως σχολίαζε πολιτικός παράγων, ήταν ένας χομπίστας που στον ελεύθερο χρόνο του επηρέαζε δικαστικούς, κάνοντας χρήση της υπουργικής του ιδιότητας. Κακούργημα, αλλά ο φάκελος επιστρέφει στην τακτική Δικαιοσύνη. Δεν έχουμε το δράμα Ειδικού Δικαστηρίου, οι τόνοι χαμηλώνουν και μπορεί να ακουστούν και διάφορα για συναινέσεις περί τον εκλογικό νόμο. Άλλωστε δεν θα υφίσταται και πολιτική ευθύνη Τσίπρα. Ο Σαμαράς συνεχίζει να βράζει. Πιθανότητες; Αυτή τη στιγμή δείχνουν καλές.
Σενάριο τρίτο: Ο Παπαγγελόπουλος ελέγχεται για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Εσχάτη προδοσία. Ειδικό Δικαστήριο και μείζον θέμα πολιτικής ευθύνης του Αλέξη Τσίπρα. Το κλίμα γίνεται ψυχροπολεμικό και προκαλεί αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σαμαράς δύναται να ομιλεί πλέον για τις πολιτικές ευθύνες, έστω, του Αλέξη Τσίπρα, παρακολουθώντας τον Παπαγγελόπουλο να κάθεται, σε αργή κίνηση, στο σκαμνί. Πιθανότητες; Καλές, άλλα ίσως όχι τόσες, όσες συγκεντρώνει το δεύτερο σενάριο.
Τι μας δείχνουν όλα αυτά; Ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να βιάζεται να τελειώσει με την υπόθεση. Και γι αυτό δεν υιοθετείται η πρόταση Βενιζέλου για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, κάτι που θα μας επέτρεπε να γνωρίσουμε τους προστατευόμενους μάρτυρες, να ακούσουμε τους εισαγγελείς, να δούμε την υπόθεση σε μεγαλύτερο βάθος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News