«Μαζί μας ο υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Γεωργιάδης. Να τον καλημερίσω. Σας είδα, σας είδα, κ. υπουργέ. Καλημέρα. Μέτρα, μέτρα λοιπόν. Και ευχαριστώ θερμά που είστε μαζί μας σήμερα. Θερμότατα ευχαριστώ».
«Καλημέρα, κ. Αυτιά, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση…».
Δεν ξέρω τι κάνουν, μπορεί έτσι να φτιάχνονται, αλλά πλέον ο πληθυντικός ευγενείας και η εθιμοτυπία έχουν κάτι το γελοίο.
Από την τελευταία παρουσία του Αδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, μέχρι αυτήν του Σαββάτου, είχαν μεσολαβήσει 168 ώρες και έξι λεπτά. Ακριβώς. Στις 08:08 της 30ής Ιανουαρίου 2021 είχε εμφανιστεί στο κάδρο της εκπομπής «Καλημέρα» ο υπουργός Ανάπτυξης, στις 08:14 της 6ης Φεβρουαρίου 2021 ξαναεμφανίστηκε. «Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση», κατά τα άλλα. Εδώ μιλάμε για jour fixe.
Τα όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή έχουν καταγραφεί. Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλούσε για «αποφάσεις» της Επιτροπής –ενώ μέχρι τώρα μάς έλεγε ότι η Επιτροπή εισηγείται και η κυβέρνηση αποφασίζει– και κάποια στιγμή επεσήμανε ότι το «take away», η παράδοση πακέτου από τα καταστήματα εστίασης, απαγορεύεται τα Σαββατοκύριακα επειδή υπάρχει συνωστισμός και το έχουν κάνει, όπως είπε, «αμέρικαν μπαρ».
Θα προσπεράσουμε τον υποδηλούμενο κυνισμό, ότι υπουργός της κυβέρνησης παραπονιέται για τον συνωστισμό πολιτών που πάνε να αγοράσουν το φαγητό τους –οι ανόητοι, πεινάνε.
Και θα σταθούμε στο ότι αυτή του η δήλωση, στις 08:25 της 6ης Φεβρουαρίου 2021, προκάλεσε: α) αναστάτωση σε πελάτες και εστιάτορες που είχαν ήδη κάνει τα πλάνα τους για το Σαββατοκύριακο και β) ένα ντόμινο διευκρινίσεων από το υπουργείο του κ. Γεωργιάδη που η μία αναιρούσε την άλλη. Πρώτα το μέτρο θα ίσχυε από το επόμενο Σαββατοκύριακο, έπειτα θα ίσχυε από την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου και τελικά δεν θα ισχύσει καθόλου.
Μάλιστα, περίπου έξι ώρες μετά ζητούσε συγγνώμη για την αναστάτωση.
«Συγγνώμη για την αναστάτωση αλλά αυτό το μέτρο που αποφασίστηκε χθες υπό τις προτάσεις της επιτροπής δεν μπορούσε πρακτικά να υλοποιηθεί», έγραψε στο Twitter, δημοσιεύοντας την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Για χάρη της συζήτησης θα προσπεράσουμε και το ότι ο κ. Γεωργιάδης άρχισε ξαφνικά να αναφέρεται σε «αποφάσεις» των επιστημόνων με τις οποίες διαφωνεί και το ότι αναγγέλλει αποφάσεις για τη ζωή καταναλωτών και επιχειρηματιών χωρίς να έχει εκδοθεί καν ΦΕΚ –κάτι δεν πάει καλά εδώ– και θα σταθούμε στο μικροπολιτικό.
Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης προκάλεσαν αναστάτωση που ο ίδιος παραδέχτηκε, έφεραν και πάλι την κυβέρνηση απέναντι σε έναν κλάδο –που ο ίδιος είχε προκαλέσει πριν λίγες ημέρες, ζητώντας τους τα κλειδιά των μαγαζιών τους– και έδειξαν μια εικόνα όχι απλά «βλέποντας και κάνοντας», αλλά «Σάββατο πρωί αυτοσχεδιάζουμε»: το τι θα ισχύει άλλαξε τέσσερις φορές μέσα σε λίγες ώρες.
Και εδώ τίθεται ένα ερώτημα που πρέπει να το απαντήσουν οι κυβερνώντες: αξίζει τόσο μια τηλεοπτική παρουσία στον Αυτιά; Εντάξει, μιλάμε για δημοσιογράφο που του προτάθηκε να είναι υποψήφιος της ΝΔ «όπου θέλει», αλλά κάπου μπάστα. Κάθε Σάββατο και κάθε Κυριακή, ένας υπουργός περνάει από την εκπομπή του. Η σκηνοθεσία, δεδομένη: η οθόνη κομμένη στα δύο, ακόμα και όταν ο καλεσμένος είναι στο στούντιο, ο παρουσιαστής «ισάξιος» με τον υπουργό και από εκεί και πέρα μια «είδηση», ή συνηθέστερα μια «γκάφα», θα ειπωθεί, λες και το επιβάλλει ένας άγραφος κανόνας, λες και είναι στις εντολές που παραλαμβάνουν με το χαρτοφυλάκιο. Και μετά άντε να τρέχεις να τα μαζεύεις…
Ο κόσμος είναι κουρασμένος, το λένε και οι ίδιοι οι υπουργοί. Πρόσφατα ζήτησαν από τους λοιμωξιολόγους να μιλούν λιγότερο. Δεν χρειάζεται αυτοί να μιλούν περισσότερο. Ιδίως αν είναι μόνο για να δημιουργήσουν «αναστάτωση». Και ακόμα πιο ιδίως, αν θεωρούνται και μετρ της τηλεόρασης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News