688
| INTIME NEWS / CreativeProtagon

Tο ψάρι βρωμάει από το κεφάλι 

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 29 Αυγούστου 2024, 17:11
|INTIME NEWS / CreativeProtagon

Tο ψάρι βρωμάει από το κεφάλι 

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 29 Αυγούστου 2024, 17:11

Να ζεις σε μια πόλη που μυρίζει ολόκληρη ψόφιο ψάρι. Να ένα δυστοπικό σενάριο που οι κάτοικοι του Βόλου ζούν τις τελευταίες μέρες. Οι αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα τα λένε όλα, μεταφέροντας, πέρα από την απόκοσμη εικόνα των εκατοντάδων νεκρών ψαριών που έχουν γεμίσει το λιμάνι του Βόλου, και τις παρενέργειες αυτής της κατάστασης στην καθημερινότητά τους.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης και του τουρισμού ζούν επίσης τον δικό τους εφιάλτη. Ποιος θέλει να κάτσει σε καφέ και σε ταβερνάκι με ένα δύσοσμο χαλί θανάτου να επιπλέει δίπλα του; Ποιος τουρίστας αντέχει να μείνει σε κατάλυμα αντικρίζοντας αυτό το θέαμα; Και ποιος θα αποφασίσει να επισκεφθεί τον Βόλο τώρα, τη στιγμή που τα μέσα ενημέρωσης, ελληνικά και ξένα, μεταδίδουν τέτοιες εικόνες από την περιοχή; Και να έχεις κανονίσει εκδρομή εκεί, την ακυρώνεις.

Η κραυγή αγωνίας των επιχειρηματιών αποτυπώνεται σε ανακοινώσεις που ζητούν την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, μάλιστα, έχει υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Ολοι αναζητούν τις ευθύνες για τα νεκρά ψάρια. Και ως είθισται στη χώρα μας, ο ένας φορέας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον. Αυτό είναι το πιο ενοχλητικό για τον πολίτη, να τους βλέπεις όλους να κοιτάζουν το πρόβλημα με το βλέμμα του αθώου, απεκδυόμενοι την όποια ευθύνη μπορεί να έχουν.

Την ώρα που έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες περισυλλογής εκατοντάδων τόνων νεκρών ψαριών και η εισαγγελία έχει διατάξει έρευνα, ο δήμος Βόλου, ο ΟΛΒ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας αλληλοκατηγορούνται για την κατάσταση. Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, σε συνέντευξη Τύπου καταφέρθηκε εναντίον εισαγγελίας, υπουργείων, Περιφέρειας Θεσσαλίας, ΟΛΒ και εκπροσώπων αντιπολίτευσης και μίλησε για «κοπρίτες και νούμερα που δεν ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους». Υποστήριξε ότι ο Δήμος Βόλου δεν φέρει καμία ευθύνη και αρμοδιότητα για την καταστροφή και κατηγόρησε τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και στελέχη της Περιφέρειας ότι έδωσαν εντολή σε εργολάβο να θάψει νεκρά ψάρια στον χείμαρρο του Ξηριά.

Ο Δημήτρης Κουρέτας αρνήθηκε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι το μηχάνημα έβαζε απλώς τα ψάρια στην άκρη, ώστε στη συνέχεια να οδηγηθούν σε καύση, όπως και προβλέπεται. Και αφού αποκάλεσε τον Αχιλλέα Μπέο «πρωταγωνιστή του θεάτρου του παραλόγου», ανταπάντησε ότι η Περιφέρεια προσπαθεί να επιλύσει με υπεύθυνο τρόπο προβλήματα που προέκυψαν από άστοχες εκτιμήσεις του παρελθόντος και έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων φορέων.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Αννα Μαρία Παπαδημητρίου, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ανέφερε και αυτή ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών για να αποφευχθεί το φαινόμενο και σήμερα η περισυλλογή γίνεται με ευθύνη της Περιφέρειας, η οποία θα πληρώσει τους εργολάβους με κωδικό της πολιτικής προστασίας, γιατί δεν υπάρχει κάποιος που να έχει την ευθύνη διαχείρισης του Παγασητικού.

Οσο για τον ΟΛΒ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι δεν φέρει καμία ευθύνη, ότι στοχοποιείται και ενοχοποιείται άδικα από δημοσιεύματα, τα οποία αδικούν τις προσπάθειές του για την επίλυση του προβλήματος, στο μέτρο της αρμοδιότητάς του.

Αρκεί να διαβάσεις τι λένε οι επιστήμονες για να καταλάβεις τι έχει συμβεί στον Παγασητικό. Ηταν οι πυρκαγιές, μετά ήταν οι πλημμύρες. Η λίμνη Κάρλα υπερχείλισε, οι καλλιέργειες σκεπάστηκαν με νερό, όπως και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Στεφανοβίκειο. Ο οδοστρωτήρας της καταστροφής πέρασε πάνω από τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Οι ειδικοί μιλούν για τοξικά χημικά και φυτοφάρμακα που εισχώρησαν στη λίμνη με τις πλημμύρες. Οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής έδωσαν τη χαριστική βολή και με το άνοιγμα του θυροφράγματος διοχετεύτηκαν στον Παγασητικό μέσω της σήραγγας της λίμνης Κάρλας χιλιάδες νεκρά ψάρια, μαζί με τα πλεονάζοντα ύδατα.

Προφανώς ήταν μια ανισορροπία του οικοσυστήματος που οδήγησε σε αυτό το φαινόμενο, που όμως δεν είναι καινούργιο. Εχει ξανασυμβεί, απλώς τώρα ο όγκος των νεκρών ψαριών ήταν μεγάλος, οι εικόνες απόκοσμες και οι παρενέργειες στη ζωή των πολιτών περισσότερες.

Κάποια στιγμή τα ψάρια θα απομακρυνθούν. Το θέμα είναι, όμως, ότι το βασικό μας πρόβλημα θα παραμείνει κρυμμένο κάτω από το χαλάκι. Και δεν είναι άλλο από την αδυναμία αυτής της χώρας να προλαβαίνει τέτοιες καταστάσεις με έγκαιρο και αποτελεσματικό σχεδιασμό, με έργα που πραγματικά μπορούν να αποβούν σωτήρια σε προβλήματα που ξέρουμε ότι υπάρχουν, με συντονισμό των φορέων και ξεκάθαρο μοίρασμα ευθυνών μεταξύ τους.

Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Και το κεφάλι έχει δύο ονόματα: διαχείριση και ευθύνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...