864
Οι ειδικοί περιμένουν νέες αυξήσεις στις τιμές των οχημάτων εξαιτίας του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ | CreativeProtagon

Το πρόβλημα με τα αυτοκίνητα και η κυβέρνηση

Οι ειδικοί περιμένουν νέες αυξήσεις στις τιμές των οχημάτων εξαιτίας του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ
|CreativeProtagon

Το πρόβλημα με τα αυτοκίνητα και η κυβέρνηση

Την ώρα που οι ξένοι αναλυτές του κλάδου του αυτοκινήτου φοβούνται νέο κύμα αυξήσεων που θα επηρεάσει και την Ελλάδα λόγω των δασμών του Τραμπ, τα πράγματα για τον μέσο Ελληνα που επιθυμεί να αγοράσει ακόμη και ένα βασικό αυτοκίνητο (φθηνά πια δεν υπάρχουν) γίνονται όλο και πιο δύσκολα. Με δεδομένο, δε, ότι η χώρα μας έχει τον πιο γερασμένο στόλο οχημάτων στην Ευρώπη, η κατάσταση που διαμορφώνεται θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Θα επανέλθουμε.

Οσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στον ευρωπαϊκό κλάδο επιβεβαιώνουν τον νόμο του Μέρφι: οτιδήποτε μπορούσε να πάει στραβά τα τελευταία δέκα χρόνια, πήγε:

♦ Προ της πανδημίας οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες επένδυσαν με καθυστέρηση και μονομιάς μεγάλα ποσά στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) για να προλάβουν την Tesla του Ελον Μασκ και τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, που είχαν φύγει μπροστά. Το στοίχημα αυτό επιβάρυνε τα κόστη τους, αύξησε τις τιμές για όλα τα αυτοκίνητα και τελικά, μέχρι σήμερα, δεν έχει κερδηθεί. Ο λόγος; Η Tesla και οι Κινέζοι κατέλαβαν ισχυρές θέσεις στην αγορά, η οποία δεν αναπτύχθηκε τελικά με τους ρυθμούς που προβλέπονταν αρχικά, λόγω των προβλημάτων αυτονομίας, του περιορισμένου δικτύου φόρτισης (σε πολλές χώρες) και της υψηλής τιμής των EVs. Tα οικονομικά προβλήματα της VW είναι μια φωτογραφία του χαμένου αυτού στοιχήματος.

♦ Στη συνέχεια, η πανδημία έφερε αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ το 2022 ο πόλεμος στην Ουκρανία την ενεργειακή κρίση. Οι τιμές των συμβατικών αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης εκτοξεύθηκαν στα ύψη, ενώ παράλληλα τα ηλεκτρικά παρέμεναν σταθερά ακριβά.

♦ Σύμφωνα με τον νόμο του Μέρφι, τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε ακόμα χειρότερα – και όντως πήγαν, χάρη στις ενέργειες της ΕΕ. Οπως είναι γνωστό, η προηγούμενη πενταετία της Κομισιόν ήταν αυτή της πράσινης ανάπτυξης (η νέα σφραγίζεται ασφαλώς από την Αμυνα και την πολεμική οικονομία). Το προηγούμενο, ωστόσο, πλαίσιο, που δεν έχει αναθεωρηθεί ακόμη, έθετε ως όριο το 2035 για τη διακοπή της πώλησης οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης (άρα και των υβριδικών) και προωθούσε έτσι –παρέχοντας και γενναία κίνητρα– την εξάπλωση των EVs. Παράλληλα πρόσθετε κόστη στους κατασκευαστές, με αυστηρότερους κανονισμούς για τα συμβατικά αυτοκίνητα, που οδήγησαν και αυτά με τη σειρά τους σε νέα αύξηση των τιμών για όλα, ακόμη και για τα πιο φθηνά ΙΧ.

Τι αποτέλεσμα είχαν όλα αυτά για την ελληνική αγορά; Πολλαπλό:

—Οι τιμές των συμβατικών οχημάτων εκτοξεύθηκαν, σε μια περίοδο που το διαθέσιμο εισόδημα συμπιεζόταν από τον πληθωρισμό. Για παράδειγμα, ένα μικρομεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο (κατηγορίας VW Golf, Opel Astra κ.λπ.) κόστιζε το 2020 περί τις 20.000 ευρώ, ενώ σήμερα προσεγγίζει τις 30.000 ευρώ.

—Η κυβέρνηση, ακολουθώντας αναγκαστικά την κατεύθυνση της ΕΕ, προσέφερε επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα, με τελευταίες αυτές που προβλέπει το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», το οποίο προσφέρει επιδότηση 9.000 για την αγορά ή χρονομίσθωση ενός EV. Η αρχή για την κυκλοφορία ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα έγινε, αλλά οι πόροι αυτοί σταδιακά στερεύουν και το δίκτυο φόρτισης στην ελληνική Περιφέρεια δεν ευνοεί την ισχυρή ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

—Οι πωλήσεις ΙΧ αυτοκινήτων παρέμειναν ψηλά το 2024, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ πουλήθηκαν 214.769 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 136.984 ήταν καινούργια και τα 77.785 εισαγόμενα μεταχειρισμένα. Το ποσοστό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πουλήθηκαν ήταν 6,42%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...