570
Αριστερά η ψηφιακή Φώφη, δεξιά η πραγματική | CreativeProtagon

Το photoshop της Φώφης

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 5 Δεκεμβρίου 2018, 09:33
Αριστερά η ψηφιακή Φώφη, δεξιά η πραγματική
|CreativeProtagon

Το photoshop της Φώφης

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 5 Δεκεμβρίου 2018, 09:33

Η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να ακολουθήσει τη συνηθισμένη τάση του υπερβολικού photoshop, εκείνου που σε κάνει να φαίνεσαι θεά. Και λέω επέλεξε, με την έννοια ότι κάποιος της έκανε photoshop σε φωτογραφίες, και εκείνη, αφού τις είδε υποθέτω, έδωσε το τελικό Ok για να δημοσιευτούν.

Θα μιλήσω σαν γυναίκα. Οταν βλέπεις μια ρετουσαρισμένη εικόνα σου, θαμπώνεσαι. Και είναι εύκολο να παρασυρθείς και να τη δημοσιεύσεις, όσο κι αν καταλαβαίνεις (που το καταλαβαίνεις) ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και για να μη μιλάω μόνο για μας τις γυναίκες, συμβαίνει και σε πολλούς άνδρες, θέλουν να φαίνονται όσο το δυνατόν πιο ωραίοι. Η ματαιοδοξία δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση.

Και βέβαια, το να πεις Ok σε μια φωτογραφία με ρετούς, δεν είναι και κανένα έγκλημα. Σιγά! Μην κρίνουμε με υπερβολική αυστηρότητα τα πάντα. Κι εμείς, οι εννιά στις δέκα φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, πειραγμένες είναι. Eως και πολύ πειραγμένες. Δεκαπέντε φίλτρα ο καθένας βάζουμε.

Καταλαβαίνω λοιπόν τη Φώφη, που είπε το Οk σε αυτό το photoshop. Καταλαβαίνω όμως και όσους το σχολίασαν σκωπτικά. Oταν βλέπεις μια φωτογραφία με τόσο έντονο το αποτέλεσμα στο ρετουσάρισμα, σε σημείο που να δείχνει τον εικονιζόμενο σαν να είναι κάποιος άλλος, και θα γελάσεις, και θα σχολιάσεις. Δεν είσαι κάφρος και σεξιστής αν το κάνεις, αρκεί βεβαίως να το κάνεις με μια ευγένεια.

Εγιναν εύστοχα σχόλια για τις φωτογραφίες της κυρίας Γεννηματά, αλλά και πολλοί άστοχοι και απαράδεκτοι σχολιασμοί, όπως του Βαξεβάνη, που έχαναν την ουσία. Εκεί όντως μπορείς να μιλήσεις για χυδαιότητα και σεξισμό. Τον οποίο, η κυρία Γεννηματά έχει βιώσει ουκ ολίγες φορές, και πριν το συγκεκριμένο photoshop. Εχουν γίνει πολύ άσχημα σχόλια για την εμφάνισή της και έχουν σχολιάσει ακόμα και την ουλή που έχει στα χείλη της, την οποία απέκτησε μετά από χειρουργείο, επειδή είχε σχιστία στο χείλος. Τι να πεις γι’ αυτούς που σχολιάζουν ένα χαρακτηριστικό που προήλθε από αρρώστια, το να τους πεις κάφρους είναι λίγο.

Στο πλαίσιο της ευγένειας λοιπόν, είναι φυσιολογικό και επόμενο να σχολιάσεις ένα photoshop. Γιατί, από ένα πολιτικό πρόσωπο δεν θες να δεις μια αψεγάδιαστη φωτογραφία μοντέλου, θες να δεις άλλα πράγματα. Και, προσωπικά τουλάχιστον, βρίσκω γελοίες όλες αυτές τις φωτογραφίες πολιτικών που κυκλοφορούν (σε sites, σε προφίλ, σε κάρτες κτλ), όπου φαίνονται υπερτέλειοι, με χαμόγελα οδοντόκρεμας και πρόσωπα αρυτίδωτα και λαμπερά, φωτογραφίες οι οποίες είναι σαν να θέλουν να σε πείσουν, μέσω της εικόνας και μόνο, ότι αυτός ή αυτή είναι οι… καλυτερότεροι (sic) απ’ όλους.

Από ένα πολιτικό πρόσωπο μάλιστα, όπως η Φώφη Γεννηματά, θα μου άρεσε ιδιαιτέρως αν επέλεγε να δημοσιεύει πιο φυσικές φωτογραφίες της και για τον εξής λόγο: είναι μια γυναίκα που έχει παλέψει με τον καρκίνο, που έχει υποστεί τις συνέπειες της αρρώστιας και της θεραπείας στο σώμα της, που έχει βασανιστεί απ’ αυτό. Αν επέλεγε να μας δείξει, στη θέση μιας υπερβολικά ρετουσαρισμένης εικόνας, μια άλλη, πιο πραγματική, με πιο εμφανείς τις ανθρώπινες ατέλειες, ίσως αυτό ήταν κι ένα μήνυμα για όλες τις γυναίκες που παλεύουν με μια ασθένεια. Μια κίνηση που θα τους έλεγε: μην ντρέπεστε για την εμφάνισή σας, μην κρύβετε ό, τι έχετε περάσει κι έχει αποτυπωθεί πάνω σας, δείξτε στους άλλους αυτό που πραγματικά είστε.

Η μόδα του καθόλου photoshop, ή έστω του λιγότερου photoshop, σε τέτοιες περιπτώσεις έχει μεγαλύτερη αξία. Και δίνει σε μια φωτογραφία μια δυναμική χίλιες φορές μεγαλύτερη από εκείνη που δίνει το ρετούς. Η αλήθεια της Φώφης, με τις ατέλειες και τις ταλαιπωρίες της, θα ήταν χίλιες φορές πιο δυνατή από την αψεγάδιαστη εικόνα που θέλησε να μας δείξει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...