629
| CreativeProtagon/ΑΠΕ

Το Ναυάγιο της Εριδος

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 11 Απριλίου 2023, 17:31
|CreativeProtagon/ΑΠΕ

Το Ναυάγιο της Εριδος

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 11 Απριλίου 2023, 17:31

Καταγάλανα νερά και στο βάθος ένα σκαρί που σε πείσμα του χρόνου στέκει στην άμμο. Μια μικρή παραλία που περιβάλλεται από βράχους και θάλασσα. Στη μέση εσύ, ένας μικρός προσκυνητής του θεϊκού τοπίου, αφουγκράζεσαι το μεγαλείο της εικόνας.

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου δικαίως έγινε ένα από τα πιο θελκτικά αξιοθέατα του Ιονίου. Κόσμος και κοσμάκης καταφτάνει κάθε καλοκαίρι για να το δει, πάνε κι έρχονται τα καραβάκια φορτωμένα με τουρίστες. Κάποιοι μπορεί να φτάνουν στη Ζάκυνθο μόνο γι’ αυτό, κι εμείς τώρα θα τους απαγορέψουμε την επίσκεψη; Αφού είναι επικίνδυνο, σου λέει ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Για την ιστορία, πριν λίγα χρόνια είχαν τραυματιστεί επτά άνθρωποι από αποκόλληση βράχων και είχαν τουμπάρει βάρκες από δίνη. Από τύχη δεν θρηνήσαμε τότε νεκρούς. Μια σεισμική δόνηση τον Σεπτέμβριο του 2022 έγινε αφορμή για να κλείσει το Ναυάγιο, γιατί σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Τον Μάρτιο πήγε στο σημείο κλιμάκιο του οργανισμού υπό την καθοδήγηση του ροέδρου του, καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα και διαπίστωσε εκτεταμένο κατολισθητικό κίνδυνο λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά κατηφορικά πετρώματα. Και αποφασίστηκε να παραμείνει κλειστό κατά τη φετινή τουριστική περίοδο.

Θα περίμενε κανείς η κοινή γνώμη να επικροτήσει την παραπάνω απόφαση που, προφανώς, αποτελεί προληπτικό μέτρο. Αν μη τι άλλο, σε αυτή τη χώρα σπανίως λειτουργούμε εκ των προτέρων, συνήθως κλαίμε εκ των υστέρων. Και πάντα όταν την έχουμε πάθει, βγάζουμε λόγους για το πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και κατηγορούμε όσους δεν λειτούργησαν με τους όρους της.

Εφέτος λοιπόν, κανένας τουρίστας δεν θα πλησιάσει το Ναυάγιο της Ζακύνθου για να μην του έρθει κανένας βράχος στο κεφάλι. Μπορεί και να μην του ερχόταν, αλλά υπάρχει η πιθανότητα κι αυτό δεν θα ήταν καθόλου καλό να συμβεί. Καταρχάς για τον ίδιο και κατά δεύτερον για τον Τουρισμό της χώρας. Η αίσθηση της ασφάλειας είναι μια συνθήκη που κερδίζεται και με μέτρα όπως αυτό. Τι δεν καταλαβαίνουν μερικοί;

Κι όμως, δεν καταλαβαίνουν. Εκεί που νομίζεις ότι μιλάς για τα αυτονόητα, εκεί εμφανίζεται ένας που θα πει «είναι δυνατόν να κλείσουν το Ναυάγιο το καλοκαίρι;». Μπορεί να είναι κάποιος που υπολόγιζε εφέτος να το επισκεφτεί, μπορεί να είναι κάτοικος του νησιού που φοβάται την επίπτωση στον τουρισμό της περιοχής του, μπορεί να είναι και η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου. Η οποία θεώρησε σωστό να παρέμβει και να ζητήσει από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και Κλιματικής Κρίσης να εξετάσουν την απόφαση γιατί χρήζει διευκρινίσεων ως προς τα δεδομένα της περιοχής και των συνθηκών ασφαλούς επισκεψιμότητάς της.

Η περιφερειάρχης ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι το φυσικό μνημείο αποτελεί μια πολυσύνθετη υπόθεση με σοβαρά θέματα ασφάλειας και προστασίας που ποτέ στο παρελθόν δεν αντιμετωπίστηκαν δεόντως ούτε από το κράτος, ούτε από την τοπική αυτοδιοίκηση. Και ζήτησε η Περιφέρεια Νήσων να συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς, ώστε το Ναυάγιο να είναι επισκέψιμο μεν, με ασφάλεια δε.

Δηλαδή, τι; Να φτάνει ο τουρίστας στην παραλία αλλά να μην του επιτρέπεται να πλησιάσει τα βράχια; Να μπαίνει με τα σκάφη στον όρμο και να βλέπει το Ναυάγιο με το κιάλι; Ποιο μέτρο, άραγε, θα διασφάλιζε μια ασφαλή επισκεψιμότητα σ’ ένα μέρος με τόσο μεγάλη, και οργανωμένη, τουριστική κίνηση, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο μέρος κρίνεται εν δυνάμει επικίνδυνο;
Μπορεί και να υπάρχει ένα τέτοιο μέτρο, θα το πούνε οι ειδικοί. Ο Ευθύμιος Λέκκας, πάντως, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι παλιότερα είχε γίνει μια προσπάθεια να οριοθετήσουν ζώνες στο Ναυάγιο. Δεν απέδωσε γιατί δεν υπήρχε φύλαξη και ήταν σε εξέλιξη μεγάλες κατολισθήσεις. Ανέφερε ότι προσπαθούν να βρούνε εκ νέου λύση, αλλά προέχει η ασφάλεια των τουριστών. «Γιατί καταλαβαίνετε ότι αν συμβεί κανένα ατύχημα αυτό θα είναι ολέθριο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για όλη την περιοχή», κατέληξε.

Καταλαβαίνουμε; Αρχίζει κανείς να αμφιβάλλει. Καλή η πρόληψη, αλλά δεν «φαίνεται», παρά μόνο στις στατιστικές. Κι εμείς θέλουμε χειροπιαστές αποδείξεις. Θέλουμε να μας έρθει ο βράχος στο κεφάλι για να καταλάβουμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...