700
| CreativeProtagon

To μονά-ζυγά του ΣΥΡΙΖΑ για τον τέως και τα Γλυπτά

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 13 Ιανουαρίου 2023, 20:26
|CreativeProtagon

To μονά-ζυγά του ΣΥΡΙΖΑ για τον τέως και τα Γλυπτά

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 13 Ιανουαρίου 2023, 20:26

Οσο πλησιάζουμε στις εκλογές το πολιτικό παιχνίδι χοντραίνει, τα πράγματα γίνονται πιο ωμά και οι ταυτίσεις φανερώνονται. Tο αντιπολιτευτικό οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, χάρη στην ολοφάνερη συνεργασία της Κουμουνδούρου με ένα τμήμα της εξωκοινοβουλευτικής φιλοκαραμανλικής ομάδας (το οποίο στήριξε τη σύμπραξη Τσίπρα-Καμμένου και τώρα συνεχίζει την κόντρα στον Μητσοτάκη) παρουσιάζει μέσα σε αυτό το σκηνικό ενισχυμένες δυνατότητες. 

Παρότι, ακόμη και χωρίς την επικοινωνιακή αυτή συνδρομή το κόμμα του κ. Τσίπρα μπορεί μια χαρά να υποστηρίξει αντίθετες μεταξύ τους απόψεις, προκύπτουν συγκυρίες και θεματικές ενότητες όπου έχει ανάγκη μια χείρα βοηθείας. Για παράδειγμα, στο θέμα της κηδείας του τέως βασιλιά, η απόφαση του Μητσοτάκη να μην υπάρξουν τιμές αρχηγού κράτους προκάλεσε αρχικά αμηχανία.

«Κάρολος φέρεται ειπών»…

Σε κάτι τέτοιες δύσκολες στιγμές είναι που φαίνονται οι φίλοι. Αυτοί που μπορούν να βρουν ή να επινοήσουν κάτι κακό για τον αντίπαλό σου όταν δεν αποδίδει το δικό σου ποντάρισμα και χρειάζεσαι χρόνο για να ανασυνταχθείς. Ετσι, διαβάσαμε στον Τύπο ότι «παρότι τα πράγματα έδειχναν να εξελίσσονται ομαλώς όσον αφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνος», η απόφαση να μην τιμήσουμε τον Κωνσταντίνο δυσαρέστησε τον συγγενή του, βασιλιά Κάρολο της Αγγλίας. 

«Ο Κάρολος», σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «φέρεται ειπών σε κατάσταση οργής: “Μας ζητούν τα Γλυπτά του Παρθενώνος και συμπεριφέρονται έτσι στον εξάδελφό μου;”». Η παγκόσμια αυτή αποκλειστικότητα, η εξασφάλιση δηλαδή της ακριβούς αναφοράς του Καρόλου από την εφημερίδα, και μάλιστα στα ελληνικά, έδειξε ότι όχι μόνο δεν κέρδισε ο Μητσοτάκης από την απόφαση που πήρε, αλλά αντίθετα, προκλήθηκε και ζημιά σε μια μείζονα εθνική υπόθεση. Αρα, τσάμπα η στενοχώρια στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Μετά από αυτή την ανάσα, η συνέχεια ήταν εύκολη. Δεν θέλει και πολύ μυαλό. Το σύστημα της Κουμουνδούρου πόνταρε στη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς άσκησε κριτική στην απόφαση Μητσοτάκη, στην αναμενόμενη παρουσία στελεχών και βουλευτών της ΝΔ στη Μητρόπολη και, φυσικά, στην αναβάθμιση (λόγω της παρουσίας ξένων αρχηγών κρατών) της επίσημης κυβερνητικής εκπροσώπησης, με την προσθήκη του Παναγιώτη Πικραμμένου. 

«Εσωτερική αναστάτωση στη Νέα Δημοκρατία για την κηδεία Γλίξμπουργκ» τόνισε η Ολγα Γεροβασίλη, «δεν γίνεται κυβερνητικά στελέχη να τοποθετούνται σαν αρνητές του πολιτεύματος» σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Και εξυπακούεται ότι μόλις σκάσουν τα πούλμαν από τα Γιαννιτσά και τις άλλες περιοχές, όλα αυτά θα χρεωθούν τη Δευτέρα στον Μητσοτάκη.

Είναι τόσο απλό που εύκολα γράφεις την ανακοίνωση του κόμματος από την Παρασκευή και φεύγεις για long weekend. Κι άντε μετά η κυβέρνηση να εξηγεί πως στη δημοκρατία μπορεί στην κηδεία οποιουδήποτε ιδιώτη να πάει όποιος θέλει.  

Εκτός όμως από τα δύσκολα, όπως η περίπτωση που απαίτησε «δήλωση» του βασιλιά Καρόλου σε εφημερίδα (που αποσιωπήθηκε βεβαίως από τα «Πετσωμένα» μέσα), υπάρχουν και τα πιο βατά θέματα. Οπως λ.χ. αυτό καθαυτό το ζήτημα των Γλυπτών. Χωρίς Κάρολο. Εκεί, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν χρειάστηκε τη βοήθεια φίλων.

«Είναι ανεπίτρεπτο ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού, μόνοι τους και με κρυφές συνεννοήσεις να διευθετούν αυτό το κορυφαίο διεθνώς ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς» ανέφερε η πρώτη, επική ανακοίνωση της τομεάρχη Πολιτισμού του κόμματος Σίας Αναγνωστοπούλου, που εκδόθηκε στις 5 Ιανουαρίου.

Οταν εντάθηκε ο φόβος να υπάρξει μία στο εκατομμύριο συμφωνία επιστροφής, ο αρχηγός του κόμματος οργάνωσε συνάντηση με αρχαιολόγους (βλέπε συνδικαλιστές) με φόντο τη Ακρόπολη – κάτι σαν ομάδα περιφρούρησης, μη συμβεί κανένα κακό.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στις 7 Ιανουαρίου, με φόντο τον Παρθενώνα

Λίγες μέρες μετά, στις 11 Ιανουαρίου, η βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο». Η Κουμουνδούρου δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να το κόψει ανάποδα.

Κοινή ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Τμήματος Πολιτισμού του κόμματος έβαλε την επόμενη μέρα τα πράγματα στη θέση τους.

Στις 12 Ιανουαρίου, λοιπόν, σε ένα κείμενο που θα μπορούσαν να το συνοδεύουν ήχοι από φελλούς σαμπάνιας που εκτοξεύονται στον αέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για την επανένωση των Γλυπτών «έσβησε κάτω από την ηχηρή σφαλιάρα που της επέφερε η χθεσινή δήλωση της υπουργού Πολιτισμού της Βρετανίας». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...