«Καληνύχτα, Κεμάλ. Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ». Τον στίχο αυτόν του Νίκου Γκάτσου από το διάσημο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι διακίνησαν μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στα social media, όχι μόνο απλοί απογοητευμένοι ψηφοφόροι που έψαχναν κάτι γλυκό για να απαλύνουν την πληγή, αλλά και τα διαδικτυακα τρολ του κόμματος.
Αυτό που εννοούσαν οι νεοαυριανιστές –οι πνευματικοί συνεχιστές όσων κυνηγούσαν τον Χατζιδάκι τη δεκαετία του 1980– ήταν το ίδιο που υπενόησε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε ανοιχτά ο Νίκος Ξυδάκης: Οτι το σκοτάδι κάλυψε ξαφνικά τη χώρα. Γιατί; Γιατί οι πολίτες δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ειδικά όσοι ψήφισαν Μητσοτάκη είχαν «ομίχλη στα μυαλά» και πάσχουν από «Σύνδρομο της Στοκχόλμης».
Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica, ο όρος «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» περιγράφει την ψυχολογική κατάσταση του θύματος που ταυτίζεται και συμπάσχει με τον απαγωγέα ή εκείνον που τον κακοποιεί (abuser), συμπλέοντας παράλληλα με τους στόχους του. Πιο απλά, ο Ξυδάκης θεωρεί ότι αυτοί που ψήφισαν ΝΔ ερωτεύτηκαν τον βασανιστή τους. Επομένως, ισχυρίζεται ότι η συριζαϊκή Αριστερά, εκτός από το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα», διαθέτει και το πλεονέκτημα της ψυχικής υγείας…
Είναι η ίδια λογική του «η πολλή Δημοκρατία βλάπτει» αν οδηγεί σε κάτι άλλο πέρα από Τσίπρα, Παππά, Φλαμπουράρη και Θεανώ Φωτίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την εκλογική συντριβή του κόμματός του, έριξε την ευθύνη στον λαό. Τον προειδοποίησε μάλιστα πως με αυτό που έκανε, δίνοντας στη ΝΔ 40,79%, δημιούργησε «την προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού». Και μιλώντας πατρικά σε όσους ψήφισαν ΝΔ, είπε πως φοβάται ότι το αποτέλεσμα ήταν και για εκείνους ένα «οδυνηρό σοκ, απρόσμενα οδυνηρό».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του πήρε αυτό το 40,79% της ΝΔ σε μια εκλογική αναμέτρηση που είναι ήδη παρελθόν και το προσάρμοσε στο ενισχυμένο σύστημα της επόμενης κάλπης. Μιλώντας στο δελτίο του ANT1 την Πέμπτη (εδώ, από το 08:30) ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει 172 έδρες». Οταν του επισημάνθηκε ότι «αυτό είναι υποθετικό» και πως «ήδη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να μπουν και άλλα κόμματα στη Βουλή», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αντέτεινε ότι αυτή ήταν «η καταγραφή της Κυριακής».
Η διαφορά είναι ότι την Κυριακή 21 Μαΐου η ΝΔ έλαβε 146 αντί για 172 έδρες…
Με τον τρόπο του ο καθένας, οι δύο αρχηγοί των κομμάτων που διεκδικούν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 25 Ιουνίου, παρουσιάζουν τον Μητσοτάκη ως παντοδύναμο. Πατώντας και στο λάθος του Αδωνι Γεωργιάδη, που ονειρεύτηκε 180 βουλευτές για τη ΝΔ, με τους οποίους θα άλλαζε τάχα το Σύνταγμα (προτού επέμβουν ο Δένδιας και ο πρωθυπουργός), συντηρούν μια ψευδαίσθηση ότι ο Μητσοτάκης είναι ήδη κυβέρνηση – και μάλιστα με σαρωτική πλειοψηφία στη Βουλή.
♦ Διαβάστε: Ο ολοκληρωτισμός του Τσίπρα
Η γραμμή αυτή, που για να τη στηρίζουν οι δύο αρχηγοί θεωρούν ότι ευνοεί τα κόμματά τους, ευνοεί ηθελημένα ή άθελά τους και κάποιους άλλους. Αυτοί οι άλλοι είναι το μέτωπο του «μένουμε στα ίδια», όσοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μην αλλάξει τίποτα στη χώρα, γιατί όχι να γυρίσουμε και στο ’80. Κανένα πρόβλημα για αυτούς, αρκεί να προστατεύονται και να εξυπηρετούνται τα μικροκομματικά, συνδικαλιστικά και επιχειρηματικά τους συμφέροντα.
Αλλωστε, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η ακυβερνησία, ή τέλος πάντων μια κυβέρνηση με πλειοψηφία 151 ή 152 εδρών (που θα μπορεί ο κάθε βουλευτής να εκβιάζει τον Πρωθυπουργό), είναι ιδανική για όσους για παράδειγμα δεν θα ήθελαν ποτέ να δουν την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Αλλά και ευρύτερα για όσους σταθερά προτιμούν έναν πρωθυπουργό που δεν θα μπορεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις υπέρ των πολλών, ακριβώς γιατί τα χέρια του θα είναι δεμένα από τα συμφέροντα των επιμέρους ομάδων (των «φυλάκων» της ακινησίας στο κράτος), των λίγων και των ισχυρών.
Αυτή την εξέλιξη επιδιώκει για την τετραετία 2023-2027 η «αιώνια» μεταπολιτευτική συμμαχία του «στα ίδια». Και ο τρόπος για να το πετύχει είναι να παρουσιάζει τον Μητσοτάκη –που δεν είναι πια πρωθυπουργός αλλά πρόεδρος της ΝΔ– ως παντοδύναμο ηγεμόνα με 170 ή 180 βουλευτές.
Το μέτωπο αυτό θα προτιμούσε ομολογουμένως μια ελαφρώς παραλλαγμένη εκδοχή των στίχων του Γκάτσου για το βράδυ της 25ης Ιουνίου: «Καληνύχτα, Κεμάλ. Αυτή η χώρα δεν θα αλλάξει ποτέ»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News