802
Μετά τις διακοπές, τα μόνα που δείχνουν να απασχολούν την οδό Νίκης, όπου το γραφείο του Τσακαλώτου, είναι η πορεία προς τις εκλογές και οι εσωκομματικές ισορροπίες | .

Το μακρύ καλοκαίρι του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 9 Σεπτεμβρίου 2018, 13:08
Μετά τις διακοπές, τα μόνα που δείχνουν να απασχολούν την οδό Νίκης, όπου το γραφείο του Τσακαλώτου, είναι η πορεία προς τις εκλογές και οι εσωκομματικές ισορροπίες
|.

Το μακρύ καλοκαίρι του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 9 Σεπτεμβρίου 2018, 13:08

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν ξέρει πώς είναι να είσαι υπουργός Οικονομικών και να μην έχουμε μνημόνιο. Ο λόγος είναι ότι μόλις έγινε υπουργός αναγκάστηκε να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, μετά το πήγε μέχρι τέλους· ο πρώτος και μοναδικός που τα κατάφερε. Και μετά… έφυγε για διακοπές.

Ο θρύλος λέει ότι δεν έχει γυρίσει ακόμη και βλέποντας το σακάκι του στο Eurogroup της Παρασκευής ίσως να επιβεβαιώνεται. Το γκρί πανωφόρι με το ξεχειλωμένο αριστερό μανίκι μοιάζει με αυτά που αφήνει κάνεις στο χωριό για να τα ξαναβρεί το επόμενο καλοκαίρι και τα ρίχνει πάνω του μόνο αν πιάσει καμιά ψύχρα για να πάει στην πλατεία. Ισως από την άλλη να ήταν και συμβολισμός: γιατί αυτό που φορούσε στο Eurogroup του Ιουλίου του 2015, πριν μπούμε στο μνημόνιο, ήταν τόσο τσαλακωμένο που έμοιαζε να είχε στεγνώσει μέσα στο πλυντήριο.

Πριν και μετά τα ίδια χάλια;

Αν δούμε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων η απάντηση είναι «ναι, τα ίδια και χειρότερα». Το τρίτο μνημόνιο απέτυχε και η απόδειξη είναι ότι παρά τον ορυμαγδό των μέτρων που αποτελείωσαν την πραγματική οικονομία, ιδίως τους ελεύθερους επαγγελματίες, η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανακτήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Αλλωστε σε μνημόνιο μπαίνει μια χώρα όταν χάσει την επαφή με τις αγορές, με στόχο να την αποκαταστήσει. Δεν συνέβη, παρά την Ιθάκη και τους πανηγυρισμούς Μοσκοβισί.

Αυτό που επίσης μοιάζει πολύ με το πριν είναι οι υποσχέσεις και η παροχολογία. Ο Τσακαλώτος τηρεί αποστάσεις από το νέο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του Αλέξη Τσίπρα το οποίο θα περιέχει παροχές σε βάθος τετραετίας, το πρόγραμμα δηλαδή που μας λέει πώς θα ξοδεύει στο μέλλον η όποια κυβέρνηση ένα υπερπλεόνασμα υπερφορολόγησης που κακώς υπάρχει και κόβει τα πόδια της οικονομίας.

Και σε αντίθεση με την απουσία του από τη δημόσια σφαίρα όλο αυτό το καλοκαίρι, με το κόλπο αυτό ο Τσακαλώτος έχει απόλυτη σχέση. Διότι πριν μπει σε κλίμα διακοπών, χαριτωμένων t-shirts με την darling Σκάρλετ Γιόχανσον και απουσίας από τους πανηγυρισμούς της εξόδου (έλειπε από το γραφείο του όλη την εβδομάδα 20 με 24 Αυγούστου, ήταν στην Πρέβεζα) ο υπουργός ήταν ακριβώς αυτός που δημιούργησε επί τρία χρόνια τις προϋποθέσεις για να μπορεί να στηθεί η νέα ψευδαίσθηση της Θεσσαλονίκης.

Πώς; Περνώντας τόσα πολλά μέτρα που και φέτος είναι πιθανό να έχουμε πλεόνασμα ακόμη και 5% του ΑΕΠ ενώ ακόμη και η τρόικα, βλέποντας τι γίνεται, συζητάει το ενδεχόμενο να περιοριστεί κάπως η επιβάρυνση για τους πολίτες. Λογικό λοιπόν να πας διακοπές αν έχεις τελειώσει πρώτα τη δουλειά σου.

Το δημαγωγικό κόλπο με το μέρισμα και τις παροχές ισοδυναμεί με το αντίδωρο που σου δίνουν πίσω αφού σου έχουν αρπάξει πρώτα το καρβέλι. Συνέβη τα δύο προηγούμενα χρόνια και την ίδια συνταγή συνεχίζει ακάθεκτος ο Τσίπρας. Πριν από τα Χριστούγεννα θα δώσει πίσω ένα πολύ μικρό μέρος από αυτά που έχει ήδη πάρει από μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Για να τον ψηφίσουν.

Τσίπρας και Τσακαλώτος δεν απευθύνονονται όμως στους νέους που περιμένουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με κανονικές αμοιβές, από τις οποίες θα μπορούν να ζήσουν. Δεν απευθύνονται ούτε σε όσους περιμένουν κάτι καλύτερο από εποχικές θέσεις στον τουρισμό ή μερικής απασχόλησης με 400 ευρώ το μήνα οι οποίες ρίχνουν στατιστικά την ανεργία κάτω από το 20% το καλοκαίρι.

Από όσους περιμένουν δουλειές για να μη φύγουν στο εξωτερικό ή περιμένουν να γυρίσουν αν έχουν ήδη φύγει και οι δύο, Τσίπρας και Τσακαλώτος, συνεχίζουν μόνο να παίρνουν. Ίσως να μην περιμένουν να τους ψηφίσουν παρότι πολλοί ανήκουν στη γενιά του Τσίπρα -με τη διαφορά ότι δεν βγήκαν από τη χώρα για να ανακαλύψουν το σύγχρονο κόσμο με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Πολλοί από αυτούς βγήκαν για να σπουδάσουν και να βρουν δουλειά.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της (9 Μαΐου 2018) η Εθνική Τράπεζα υπολόγισε ότι το υπερ-πλεόνασμα του 2017 ύψους 4,2% του ΑΕΠ (υπερδιπλάσιο του στόχου) «ροκάνισε» την ανάπτυξη κατά 1,2% την περυσινή χρονιά. Μείωσε δηλαδή τις προοπτικές για καλύτερες και περισσότερες δουλειές προς όφελος της προπαγάνδας του υπερ-πλεονάσματος και των επιδομάτων. Συνειδητά και ωμά. Το ίδιο γίνεται και φέτος.

Το υπερ-πλεόνασμα φρενάρει την ανάπτυξη και καθυστερεί την επιστροφή στην κανονικότητα ενώ το μόνο που πετυχαίνει είναι να εξυπηρετεί τις εκλογικές επιδιώξεις της κυβέρνησης. Στην ουσία οι πολίτες χρηματοδοτούν με φόρους την προεκλογική εκστρατεία, το προσωπείο του «καλού και ευαίσθητου» ΣΥΡΙΖΑ το οποίο μοιάζει για λίγες μέρες αληθοφανές χάρη στα εφάπαξ επιδόματα.

Κατά τα άλλα, πέρα από κινήσεις που ανησυχούν τις αγορές και μας απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από την κανονικότητα, το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να έχει κανένα σχέδιο για την μετα-μνημονιακή εποχή. Στην Ευρώπη η θυμηδία από το λεγόμενο «Ολιστικό Σχέδιο Τσακαλώτου» δεν έχει κοπάσει, άλλωστε γι’ αυτό προσαρτήθηκε στην απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου ένα κείμενο με συμπυκνωμένες μετα-μνημονιακές δεσμεύσεις. Μετά τις διακοπές, τα μόνα που δείχνουν να απασχολούν την οδό Νίκης, όπου το γραφείο του Τσακαλώτου, είναι η πορεία προς τις εκλογές και οι εσωκομματικές ισορροπίες. Και αυτό ισοδυναμεί με διακοπές από την πραγματικότητα, ιδίως όταν βρίσκεσαι εκτός αγορών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...