499
| CreativeProtagon

Το λάθος με τις συναθροίσεις

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 16 Νοεμβρίου 2020, 00:10
|CreativeProtagon

Το λάθος με τις συναθροίσεις

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 16 Νοεμβρίου 2020, 00:10

Σε μία κανονική χώρα δεν θα ετίθετο καν ως θέμα συζήτησης το Πολυτεχνείο. Συγκέντρωση και πορεία εν μέσω πανδημίας, θυμίζει πικ νικ σε χιονοθύελλα. Πρέπει να είσαι αρκετά τρελός ή απελπιστικά ηλίθιος για να τα δοκιμάσεις. Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό σε αυτό. Είναι υπόθεση κοινής λογικής.

Μάλιστα η σχετική συζήτηση δεν έπρεπε καν να ανοίξει από την κυβέρνηση. Οι πολιτικοί φορείς, τουλάχιστον του συστημικού τόξου, όφειλαν να ανακοινώσουν ότι φέτος τα πανό θα μείνουν στις κομματικές αποθήκες. Ολιγομελείς αντιπροσωπείες θα άφηναν λίγα λουλούδια. Οι πολλοί μπορούν να μοιραστούν μνήμη και συγκίνηση μέσω δικτύου. Αυτό περίπου έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ που κρατάει τους θερμόαιμους στο μαντρί της Κουμουνδούρου, εκτός και αν την Τρίτη το βράδυ τους φωνάξουν να μαζέψουν τον Πολάκη έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Όμως στην όμορφη πατρίδα μας προτιμούμε να φέρνουμε την πραγματικότητα στα μέτρα μας, παρά να προσαρμοζόμαστε εμείς στις περιστάσεις. Δύο κόμματα, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν πορεία για το Πολυτεχνείο. Προφανώς το ΚΚΕ θα μας παρουσιάσει κάτι φαντασμαγορικό, αντίστοιχο της Πρωτομαγιάς. Το ΜΕΡΑ25 θα πιάσει στασίδι δίπλα στα ΜΑΤ, μήπως και πέσει καμιά ψιλή και αποκτήσει νέα δυναμική το κόμμα. «Χτυπήστε μας» προκαλούσε ο Γιάνης, στη Βουλή, ο άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι η Μοσάντ του έκοψε την εκπομπή στην Αυστραλία. Υπάρχουν, λοιπόν, δύο κόμματα που δηλώνουν ότι θα αγνοήσουν τις οδηγίες και εντολές των Αρχών, καθώς και το σχετικό απαγορευτικό. Και ήδη τίθεται το ερώτημα αν η Αστυνομία θα συλλάβει πολιτικά στελέχη. Κανένας δεν αντιστρέφει το ερώτημα: είναι τα πολιτικά στελέχη υπεράνω των νόμων;

Και έρχεται η κυβέρνηση και απαγορεύει, δια της Αστυνομίας, όλες τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων. Πολύ ωραία, διάλεξαν τη σωστή επέτειο για να επιβάλουν τη συγκεκριμένη απαγόρευση η οποία θεωρείται από μερίδα του νομικού κόσμου αντισυνταγματική. Και αυταρχική. Διότι ακόμα και αν κάποιος καλόπιστος δεχθεί την απαγόρευση για την περιοχή του Πολυτεχνείου, δεν υπάρχει  λόγος και νόημα για την επιβολή της στο σύνολο της χώρας. Και πέρα από αυτό, συγγνώμη, αλλά είναι σαν η κυβέρνηση να κλείνει το μάτι στους μπάχαλους, δίνοντας ραντεβού Πατησίων και Αλεξάνδρας γωνία. Η απόφαση δημιουργεί, τουλάχιστον, προβληματισμό καθώς εγείρεται θέμα συνταγματικών ελευθεριών. Και δίνει λαβή σε πάσης φύσεως πονηρούς να προαναγγέλλουν πραξικόπημα. Δεν μας φτάνουν, δηλαδή, οι ψεκασμένοι, να έχουμε και αυτούς που, με κυβερνητική «προτροπή», βλέπουν να έρχεται χούντα. Να, βρείτε και διαβάστε την ανάρτηση του Ευάγγελου Αντώναρου που λέει ότι μπορεί να μας κόψουν τα social media. Κρίμα που τον έκανε στην άκρη ο Καραμανλής, δεν θα μπορεί να τον πάρει μαζί του στο Παρίσι.

Η γελοιότητα κάποιων, δεν απενοχοποιεί το λάθος της απόφασης. Ενα γενικό απαγορευτικό στην πορεία θα ήταν αρκετό. Η απαγόρευση των συναθροίσεων προκαλεί προβληματισμό και το μόνο που θα προσφέρει είναι να ρίξει λάδι στη φωτιά. Ωστόσο, αν πέσει ξύλο με τους μπαχαλάκηδες, είναι βέβαιο ότι θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το social distancing τηρείται απαρεγκλίτως, ενώ άπαντες κάνουν χρήση μασκών.

Update: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 υπογράφουν κείμενο με το οποίο καταγγέλλουν την απαγόρευση της πορείας. Αν δεν μετρούσαμε νεκρούς, θα γελούσαμε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News