Μία δημοσκόπηση (της Marc για τον Antenna) δείχνει ότι πρώτα κόμματα στη σφαίρα των ανεμβολίαστων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (18,9%) και η Ελληνική Λύση (18,2%). Ακολουθεί η ΝΔ με 12,2%, τα άλλα δύο κόμματα της Αριστεράς κινούνται γύρω από το 3,5%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό στους ανεμβολίαστους ανήκει στο ΚΙΝΑΛ, με μόλις 1,8%.
Μέχρι να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να καταγγείλει τη δημοσκόπηση ως στημένη, ας προσπαθήσουμε να δούμε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Διότι είναι άλλοι οι λόγοι που κρατούν ανεμβολίαστους ψηφοφόρους του Βελόπουλου και άλλοι αυτοί που κρατούν ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μακριά από τα εμβολιαστικά κέντρα.
Οι ψηφοφόροι του Βελόπουλου, που προέρχονται κυρίως από «κόκκινους» (επιδημιολογικά) νομούς της Βόρειας Ελλάδας, απέχουν από τον εμβολιασμό για λόγους που έχουν να κάνουν με θρησκευτικές πεποιθήσεις και υψηλή δεκτικότητα προς τις θεωρίες συνωμοσίας. Είναι οι άνθρωποι που παίρνουν από τον «γέροντα» την ευχή. Και όπως είναι, άλλωστε, γνωστό, η Ελληνική Λύση προσελκύει εκλογικά μεγάλο αριθμό πιστών που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο.
Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, είναι λογικό να υπάρχουν όλες οι κατηγορίες των αρνητών καθώς πρόκειται για μία μεγάλη πληθυσμιακά δεξαμενή. Εκεί μέσα θα κολυμπούν και «ψεκασμένοι» και αρνητές του ιού, αλλά και άνθρωποι που, απλώς, διατηρούν επιφυλάξεις ή γενικώς έχουν ψυχολογική δυσανεξία απέναντι στα εμβόλια. Ενδεχομένως, όμως, το ηχηρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ να αποδίδεται και σε μία άλλη παράμετρο που περιγράφεται από την «αντισυστημική» διάθεση κάποιων ανθρώπων ή την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Και κάπως έτσι εξηγείται η στάση του κόμματος που, ειδικά μέσω του Παύλου Πολάκη, έδειχνε να κλείνει το μάτι προς τους αρνητές, ενίοτε και να τους απλώνει το χέρι. Ουσιαστικά όσο ο Πολάκης απείχε από τον εμβολιασμό, ήταν σαν να εκπροσωπεί το κόμμα σε αυτό το περιβάλλον.
Ακόμα και αν δεις τη συνολική εικόνα από πολύ ψηλά, διαπιστώνεις ότι τα ποσοστά εμβολιασμού που καταγράφονται σε μία χώρα είναι συνάρτηση παραγόντων που σχετίζονται με το μορφωτικό και το βιοτικό επίπεδο. Ο Νέστορας Παναγιωτόπουλος, Senior Data Mining Consultant στην εταιρεία PREDICTA έκανε μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση προς το Protagon.
Συσχέτισε τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης με τα ποσοστά εμβολιασμού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ηλικίες άνω των 50, στοιχεία από τα μέσα Σεπτεμβρίου). Αυτός ο Δείκτης (HDI) προκύπτει συνδυαστικά από το μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο μίας χώρας. Τι μας δείχνει ο πίνακας; Ότι η θέση που καταλαμβάνει μία χώρα στην κατάταξη, ως προς το ποσοστό εμβολιασμού, αντιστοιχεί, περίπου, στην κατάταξή της στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης. Κοινώς, όσο πιο αναπτυγμένη είναι μία χώρα, τόσο υψηλότερο είναι και το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στους εμβολιασμούς.
Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση της κατάταξης των χωρών της Ένωσης στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης. Αντίστοιχη είναι και η θέση της στο ποσοστό εμβολιασμού. Η Πορτογαλία αποτελεί εξαίρεση. Γιατί; Φοβήθηκαν από την αύξηση των θανάτων, ενώ παράλληλα ανέθεσαν την επιχείρηση του εμβολιασμού σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής που ανέλαβε να κινητοποιήσει ένοπλες δυνάμεις και τοπική αυτοδιοίκηση. Πιο απλά, τα πρόσωπα και οι εμπνευσμένες καμπάνιες μπορούν να υπερβούν σταθερές που δείχνουν ακλόνητες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News