936
|

Το δήθεν μιας αμακιγιάριστης φιναλίστ

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 31 Αυγούστου 2022, 14:15

Το δήθεν μιας αμακιγιάριστης φιναλίστ

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 31 Αυγούστου 2022, 14:15

Η Μελίσα Ράουφ είναι μία από τις φιναλίστ των καλλιστείων για την ανάδειξη της «Μις Αγγλίας». Και είναι η πρώτη, στα 94 χρόνια του θεσμού, που διαγωνίζεται χωρίς μακιγιάζ. Ο επίσημος λογαριασμός των βρετανικών καλλιστείων δεν παρέλειψε μάλιστα να το τονίσει, στρέφοντας τον προβολέα επάνω την κοπέλα, η οποία δεν ξέρουμε αν θα κερδίσει τελικά κάποιον τίτλο, αλλά σίγουρα θα μείνει πανηγυρικά στην ιστορία των καλλιστείων ως η πρώτη αμακιγιάριστη.

Η Μελίσα Ράουφ επιμένει ότι με τη συγκεκριμένη απόφασή της αμφισβητεί τα πρότυπα ομορφιάς που αναπαράγουν τα κοινωνικά δίκτυα. «Πρόσφατα αποδέχτηκα ότι είμαι όμορφη με την επιδερμίδα μου και γι’ αυτό αποφάσισα να διαγωνιστώ χωρίς μακιγιάζ», εξήγησε η ίδια σε συνέντευξη της στη βρετανική εφημερίδα «Independent», ομολογώντας ότι ήταν μια τρομακτική αλλά εκπληκτική εμπειρία. Την οποία αποφάσισε να ζήσει επειδή δεν θέλει πια να καλύπτει τις ατέλειές της: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να αγαπούν και να αγκαλιάζουν τα ψεγάδια τους, εφόσον η πραγματική ομορφιά βρίσκεται στην απλότητα», είπε στη συνέντευξη.

«Τι ψεγάδια έχει η Μελίσα;», θα έλεγε κάποιος βλέποντας την κοπέλα. Είναι νέα, είναι αντικειμενικά μια κούκλα, έχει επιλεγεί ήδη ως φιναλίστ σε διαγωνισμό ομορφιάς. Το αν χρησιμοποιεί ή όχι μακιγιάζ είναι μια λεπτομέρεια που δεν κάνει τη διαφορά σε ένα δέρμα που σφύζει από νιάτα και πλαισιώνεται από ελκυστικά χαρακτηριστικά. Είναι εύκολο να λες «αγαπήστε τον εαυτό σας όπως είναι», αν ο δικός σου εαυτός βρίσκεται στο επίπεδο της καλλονής που παίρνει μέρος σε καλλιστεία. Είναι μια εύκολη επανάσταση. Και, ναι, ίσως τελικά φαντάζει λίγο δήθεν.

Η Μελίσα Ράουφ, όμως, δεν φταίει που είναι νέα και όμορφη. Δεν θέλει να φοράει μακιγιάζ και καλά κάνει και κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει ότι, επειδή είναι νέα και όμορφη, είναι υποκρισία να μας λέει ότι θα διαγωνιστεί στα καλλιστεία αμακιγιάριστη. Το σουρεαλιστικό είναι πώς ένας θεσμός με ατελείωτα ταμπού πίσω του, έφτασε να προωθεί το μότο «χωρίς μακιγιάζ», μέσα από αυτή την κοπέλα.

Για να είμαστε ειλικρινείς, αν κάποτε εμφανιζόταν μια φιναλίστ που δεν ήθελε να φορέσει κονσίλερ και πούδρα, δεν θα της επέτρεπαν ούτε έξω από την πόρτα των καλλιστείων να περάσει. Από αυτή την άποψη, είναι μια πρόοδος. Βεβαίως, κανείς δεν ξέρει τι θα έλεγαν στη Μελίσα Ράουφ, αν για παράδειγμα είχε ακμή και όχι ένα αψεγάδιαστο πρόσωπο. Οι διοργανωτές θα ήταν εξίσου υποστηρικτικοί; Ενας κακοπροαίρετος θα επέμενε ότι ίσως ένα κορίτσι με σπυριά να μην περνούσε ούτε στις φιναλίστ.

Και εδώ, νομίζω, βρίσκεται το δήθεν του πράγματος. Η επιθυμία μιας κοπέλας να διαγωνιστεί χωρίς μακιγιάζ γίνεται όχημα μιας προοδευτικής θέσης, την οποία ο θεσμός των καλλιστείων ασπάζεται, βρίσκοντας ευκαιρία για προβολή πασπαλισμένη με το μότο «σπάστε τα στερεότυπα». Αν κοιτάξεις βαθύτερα στη δομή του, κανένα στερεότυπο δεν ανατρέπεται. Συνεχίζει να επιλέγει τις υποψήφιες και να επιλέγει τις νικήτριες με κριτήρια το ύψος, το βάρος, ένα όμορφο πρόσωπο και ένα σώμα που φαντάζει τέλειο με βραδινά φορέματα και ακόμα πιο τέλειο με μαγιό.

Ο θεσμός που βρήκε τη Μελίσα Ράουφ και βροντοφωνάζει «έχουμε μια αμακιγιάριστη φιναλίστ για πρώτη φορά, χειροκροτήστε μας!» πλασάρει ταυτόχρονα το πρότυπο ομορφιάς που πάντα προτιμούσε, εκείνο που κάνει τις γυναίκες να κοιτάζονται στον καθρέφτη και να νιώθουν άσχημα που η δική τους ομορφιά απέχει από το τέλειο. Και μετά, κάνουν τα πάντα για να πλησιάσουν εκεί όπου μια αόρατη γραμμή ορίζει τη βάση για να θεωρείσαι όμορφος.

Το κορίτσι, πάντως, που θα δει τη Μελίσα Ράουφ στον τελικό των βρετανικών καλλιστείων, λίγο θα νοιαστεί που μια καλλονή φιναλίστ είναι αμακιγιάριστη. Εκείνο που πραγματικά θα άλλαζε την οπτική θα ήταν να δει μια φιναλίστ που ταιριάζει περισσότερο με ό,τι βλέπει κάθε μέρα στον καθρέφτη της. Ας ανοίξουν τα καλλιστεία το πρότυπο ομορφιάς που παραδοσιακά προωθούν, προσθέτοντάς του κι άλλα χαρακτηριστικά, και τότε ναι, θα μιλάμε για πρόοδο. Τότε θα χειροκροτήσουμε. Τώρα βλέπουμε τις «προοδευτικές τοποθετήσεις» των διοργανωτών και γελάμε με ειρωνεία.

ΥΓ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...