Θέλει η Δόμνα Μιχαηλίδου να κλείσει το «Χαμόγελο του Παιδιού» για να ευνοήσει το Δημόσιο και την Εκκλησία; Ανοησίες. Ομως αυτό κυκλοφορεί εσχάτως στην κοινωνική δικτύωση. Αναμενόμενο, καθώς ένας από τους πιο δημοφιλείς Ελληνες, ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ο άνθρωπος που έδωσε πνοή στο «Χαμόγελο», καταγγέλλει ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα διέπει τις λειτουργίες αντίστοιχων οργανισμών, οδηγεί σε κλείσιμο των μονάδων του.
Το νέο πλαίσιο που φέρνει η υφυπουργός Εργασίας θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για τις μονάδες φιλοξενίας παιδιών, καθώς απαιτεί τη λειτουργία τους ως σύγχρονα ιδρύματα. Αφήστε στην άκρη το «Χαμόγελο» και τις γνωστές, μεγάλες μονάδες. Υπάρχουν ιδιωτικά ορφανοτροφεία που έχουν πάνω τους πολλές σκιές. Από περίεργες υιοθεσίες, μέχρι κακομεταχείριση παιδιών. Ομως σε καμία ευρωπαϊκή χώρα το θέμα της υποστήριξης των παιδιών δεν λειτουργεί χωρίς άμεσο, ενίοτε και ασφυκτικό, κρατικό έλεγχο.
Το «Χαμόγελο», που δεν δημιουργήθηκε στη βάση ιδρύματος, λειτουργεί υπό το καθεστώς σπιτιών ημερήσιας φροντίδας. Εκ των πραγμάτων, οι εγκαταστάσεις και το προσωπικό του δεν ικανοποιούν πλέον τις αυστηρές προϋποθέσεις λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Λειτουργίας και Φροντίδας. Mπορούν, όμως, να τις καλύψουν.
Να το δούμε λίγο πιο αναλυτικά.
Οι μονάδες παιδικής φροντίδας, δηλαδή τα ορφανοτροφεία, ήταν οι μοναδικές κοινωνικές δομές χωρίς σαφές κανονιστικό πλαίσιο. Το πλαίσιο ορίστηκε από υπουργική απόφαση της Δόμνας Μιχαηλίδου έπειτα από διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς παιδικής προστασίας. Η Unicef, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών, τα Παιδικά Χωριά SOS, το Μαζί για το Παιδί συμμετείχαν στη διαβούλευση και οι παρατηρήσεις τους ενσωματώθηκαν στην απόφαση. Διαφώνησε το Χαμόγελο του Παιδιού.
Τι προβλέπεται για τη λειτουργία των μονάδων παιδικής φροντίδας; Τίθενται προδιαγραφές εγκαταστάσεων και προσωπικού. Οι συνθήκες διαβίωσης προσδιορίζονται επακριβώς, όπως και οι ειδικότητες από το προσωπικό που θα υποστηρίζουν τα παιδιά. Ετσι, προβλέπεται η πρόσληψη ψυχολόγων, βρεφοκόμων, φυλάκων καθώς και ανάπτυξη υποδομών, στον βαθμό που συμβαδίζει με τις ανάγκες των παιδιών. Κοινώς, προβλέπεται αύξηση δαπανών που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία των μονάδων. Και για αυτό χορηγείται διάστημα προσαρμογής ενός έτους. Μετά θα επιβάλλονται πρόστιμα.
Τι λέει για αυτό το πλαίσιο το «Χαμόγελο του Παιδιού»; Οτι δεν είναι ίδρυμα, αλλά μία ιδιαίτερη περίπτωση και για αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατ’ εξαίρεση, καθώς δεν διαθέτει και τους πόρους για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Ακόμα και αν το κράτος αναλάβει τα έξοδα, δεν φτάνει το χρονικό διάστημα του ενός έτους για τις αναπροσαρμογές. Με δυο λόγια, στο «Χαμόγελο» θεωρούν ότι έχουν κατακτήσει το δικαίωμα για ένα ειδικό καθεστώς λειτουργίας, χωρίς ελέγχους. Ομως, πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Θα ήταν αδύνατο να θεσπιστεί φωτογραφικό πλαίσιο για το «Χαμόγελο» προκειμένου αυτό και μόνο αυτό να λειτουργεί υπό διαφορετικούς όρους.
Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οι δομές Παιδικής Προστασίας, είτε ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου, είτε σε Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, απαιτείται να αδειοδοτούνται και να λειτουργούν βάσει συγκεκριμένων σύγχρονων προδιαγραφών. Προσθέτει ωστόσο ότι και η συγεκριμένη απόφαση περιέχει αναχρονισμούς καθώς δεν αγγίζει τα εκκλησιαστικά και δημόσια ιδρύματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «το Χαμόγελο του Παιδιού, δεν είναι άμοιρο ευθυνών για την εφαρμογή αναχρονιστικών ιδρυματικών πρακτικών καθώς και των προβλημάτων του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής στη χώρα μας».
Ποια θα είναι η λύση; Ως συνήθως, θα βρεθεί κάπου στη μέση. Το «Χαμόγελο» θα πάρει τον χρόνο του για να κάνει τις προσαρμογές και η Πολιτεία θα φανεί ελαφρώς πιο ελαστική και υπομονετική…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News