515
| CreativeProtagon

Tι σκαρφίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ για να γλιτώσουν

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 29 Ιουνίου 2021, 21:20
|CreativeProtagon

Tι σκαρφίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ για να γλιτώσουν

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 29 Ιουνίου 2021, 21:20

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κυβέρνηση. Στη μέση της θητείας της η κυβέρνηση αυτή παραμένει πολιτικά κυρίαρχη — η τελευταία δημοσκόπηση της Marc ήταν αποκαλυπτική. Και όπως έχει εξηγηθεί διεξοδικά, ο βασικός λόγος για αυτή την ασυνήθιστη ηγεμονία  είναι η εμφανής καχεξία της αντιπολίτευσης και πρωτίστως του ΣΥΡΙΖΑ, που από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει την υποχρέωση να συγκροτήσει και να προτείνει μία άλλη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.  Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε το γιατί συμβαίνει αυτό. Είναι πανθομολογούμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να  ανταποκριθεί σε αυτή την ευθύνη, να είναι δηλαδή αξιόπιστη  αξιωματική αντιπολίτευση.

Αξίζει, ωστόσο, να σχολιαστεί μία νέα πρόταση που εκφράζεται εσχάτως όλο και πιο συχνά από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και συνοδοιπόρους της στη λεγόμενη Προοδευτική Συμμαχία με δηλώσεις και σχετική αρθρογραφία, ως δήθεν εναλλακτική προοπτική απέναντι στη ΝΔ.  Πρόκειται για παραλλαγή της ήδη γνωστής επιδίωξης του να συγκροτήσει  αντι-δεξιό μέτωπο κατά της κυβέρνησης. Το προσπαθεί εδώ και μήνες αλλά ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ συνεχίζουν να του δείχνουν πόρτα. 

Η καινούργια παραλλαγή επικεντρώνεται στα δεδομένα των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να τις κάνει. Τι λοιπόν λέει το καινούργιο κοσκινάκι της Κουμουνδούρου; Ας το πιάσουμε από την αρχή.

Ως γνωστόν, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση. Με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα, σχηματισμός κυβέρνησης δεν προβλέπεται γιατί κανένας συνδυασμός κυβερνητικής συνεργασίας δεν φαίνεται να προκύπτει. Αρα οι διερευνητικές εντολές θα είναι άκαρπες και σύμφωνα με το Σύνταγμα οδηγούμαστε σε  νέες εκλογές. Αυτό φαίνεται να είναι και η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη. Οι δεύτερες εκλογές, όμως, θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που επανέφερε εδώ και ενάμιση χρόνο και δίνουν μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, άρα στη ΝΔ, όπως δείχνουν τα πράγματα.

Λοιπόν, οι του ΣΥΡΙΖΑ για να μη συμβεί αυτό λανσάρουν το (τρελό) σενάριο σχηματισμού Κυβέρνησης Ειδικού Σκοπού (sic) όπως τη λένε, χωρίς να εξηγούν ποιος είναι ο ειδικός αυτός σκοπός. Δηλαδή, μιλούν για  κυβέρνηση μειοψηφίας όλων των υπολοίπων κομμάτων, πλην της ΝΔ, αφού δεν θα  συμπληρώνουν  απόλυτη πλειοψηφία 151 εδρών!  Το νέο κοσκινάκι του ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, το απορρίπτουν διαρρήδην τόσο  η Φώφη Γεννηματά  όσο και οι άλλοι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία, Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης.   

Όμως η επιμονή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανής. Αφ΄ενός θέλει  να στριμώξει  το ΚΙΝΑΛ στο δίλημμα, «με μας ή τη ΝΔ» και αφ΄ετέρου να ξορκίσει το σενάριο διπλής ήττας , τόσο στην πρώτη εκλογή της απλής αναλογικής όσο και στη δεύτερη με την ενισχυμένη. 

Προσπαθούν να απεκδυθούν την ευθύνη για το γεγονός ότι η αλλοπρόσαλλη διακυβέρνηση τους του 2015-2019, παρέδωσε στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ την πολιτική πρωτοβουλία των κινήσεων και τώρα προσγειώνονται ανώμαλα. Τους βγαίνουν τα αντιδεξιά στερεότυπα. Ο τρόμος  να επωμιστούν την ευθύνη μια νέας κυβερνητικής θητείας της Κεντροδεξιάς είναι ισχυρός.

 Ας πρόσεχαν όμως. Αντί να ψάχνουν  τεχνάσματα και κόλπα που πέφτουν στο κενό καλό είναι να σοβαρευτούν και να προσαρμοστούν στο θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλλον δύσκολο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News