Μπορεί να περιμέναμε με αγωνία να δούμε μετά από δυόμιση χρόνια πανδημίας τη νέα, εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ να αλλάζει και να έχει πιο εύπεπτα και ποιοτικά δεδομένα, όμως το αποτέλεσμα ήταν απλώς απογοητευτικό.
Κι αυτό διότι επικρατεί ένα αλαλούμ με τις ποσοστώσεις, όπου σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, ούτε καν για τον αριθμό των κρουσμάτων και των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα.
Το πρώτο μεγάλο λάθος, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της βιοστατιστικής, είναι ότι στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ κάποια δεδομένα, όπως τα κρούσματα και οι νεκροί, παρουσιάζονται με νούμερα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, κάποια άλλα, όπως τα κρούσματα ανά γεωγραφική περιοχή, παρουσιάζονται ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία παρουσιάζονται ως ημερήσιος μέσος όρος. Μάλιστα, καθώς ελάχιστες είναι οι περιφέρειες που έχουν πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, ουδείς μπορεί να υπολογίσει τον απόλυτο αριθμό στο συγκεκριμένο πεδίο, ακόμη και αν βγάλει κομπιουτεράκι.
Πέραν του ότι δεν υπάρχει καμία ομοιογένεια, στην έκθεση δεν ξεκαθαρίζεται ποιας χρονιάς την απογραφή πληθυσμού χρησιμοποιούν οι αρμόδιοι του ΕΟΔΥ για τα δεδομένα, οπότε και πράξεις να γνωρίζει κάποιος να κάνει, πάλι δεν θα καταφέρει να μάθει ούτε τα βασικά επιδημιολογικά δεδομένα, ούτε και να εξάγει λεπτομέρειες. Ποιο ήταν άραγε το σκεπτικό πίσω από την εξαφάνιση των απόλυτων αριθμών;
Το δεύτερο που περιμέναμε να δούμε στη νέα έκθεση, σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, ήταν τα ποιοτικά δεδομένα που αφορούν τα ποσοστά των παραλλαγών που κυκλοφορούν στην κοινότητα μέσω του δικτύου γονιδιωματικής επιτήρησης (εδώ), τα οποία τελικά δεν υπάρχουν.
Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι οι θάνατοι συνεχίζουν και έχουν ενσωματώσεις νεκρών που καταγράφηκαν με καθυστέρηση. Κάτι που θα μπορούσε να υπάρχει σε μία ημερήσια έκθεση, αλλά σε μία εβδομαδιαία δεν υφίσταται απολύτως κανένας λόγος να γίνεται αυτό.
Στο ίδιο πλαίσιο, και με τις ενσωματώσεις που έγιναν, εξακολουθούν να υπάρχουν λάθη. Για παράδειγμα, η νέα έκθεση αναφέρει ότι οι θάνατοι στο σύνολό τους είναι 30.496, ενώ αν κάνει κάποιος τις πράξεις μεταξύ των πρόσφατων εκθέσεων, είναι ξεκάθαρο ότι έχουν καταγραφεί τελικά 30.476 θάνατοι. Από πού προέκυψαν επιπλέον 20 νεκροί;
Το τέταρτο είναι ότι χάθηκε η ηλικιακή κατανομή και αντικαταστάθηκε από γραφήματα χωρίς τιμές. Ως εκ τούτου, πλέον και να θέλουμε, δεν μας δίνεται η δυνατότητα να διαχωρίσουμε τα σύνολα κρουσμάτων, θανάτων και νοσηλευμένων ανά ηλικία.
Το πέμπτο στοιχείο είναι ότι εξαφανίστηκε το ποσοστό των διασωληνωμένων που είναι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι.
Το μοναδικό νέο δεδομένο, είναι οι εξαγωγές ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία με λοίμωξη Covid.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Protagon, μετά τις επισημάνσεις και τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ο ΕΟΔΥ αναμένεται να κάνει αλλαγές στην έκθεση για την Covid την επόμενη εβδομάδα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News