Ενα αγαπημένο θέμα συζήτησης στους καφέδες με τις κολλητές, μερικά χρόνια πριν που ήμασταν ελεύθερες, ωραίες και ακόμα άτεκνες, ήταν οι ερωτήσεις που μας έκαναν στις συνεντεύξεις για δουλειά: Σκοπεύετε να μείνετε έγκυος; / Όχι. Τουλάχιστον όχι άμεσα. / Τι εννοείτε, όχι άμεσα; / Εννοώ ότι προς το παρόν δεν θέλω να κάνω παιδί. / Δηλαδή, κάποια στιγμή θα θελήσετε; / Ίσως, αλλά τώρα όχι. / Σε πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα το θελήσετε;… / Μισό λεπτό να ρωτήσω τις ωοθήκες μου!
Το τελευταίο δεν το έλεγες φυσικά, αλλά πολύ θα ήθελες να τελειώνεις έτσι στιχομυθίες σαν την παραπάνω. Οι οποίες αντανακλούν την αλλεργία που έχουν, όχι όλοι, αλλά ας μη γελιόμαστε πολλοί εργοδότες, στην ιδέα ότι μια υπάλληλός τους θα μείνει έγκυος: θα βαρύνει, θα γίνει λιγότερο αποδοτική, μετά θα λείψει, δεν θα μπορεί να κάθεται παραπάνω ώρες στο γραφείο κ.τ.λ. Πού να τολμήσεις να πεις σ’ αυτούς τους εργοδότες ότι θα έρθεις με το μωρό στη δουλειά, όπως έκανε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας. Θα σε κοιτάξουν σαν να ήσουν ούφο.
Η ιστορία της πρωθυπουργού Τζασίντα Αρντερν είναι λίγο-πολύ γνωστή, καθώς έχει απασχολήσει πολύ τα μέσα. Όχι μόνο τώρα, που πήρε το τριών μηνών μωρό της στη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η Αρντερν απασχολεί εδώ και καιρό και το μόνο θέμα που διαβάζεις γι’ αυτήν έχει να κάνει με το γεγονός ότι τεκνοποίησε, όντας πρωθυπουργός. Δεν έχει γραφτεί ούτε μια γραμμή για το έργο της, όλα περιστρέφονται γύρω από το μωρό της. Λες και το να κάνει παιδί μια γυναίκα με ηγετικό ρόλο, είναι τόσο αξιοπερίεργο, που σχεδόν μας φαίνεται αφύσικο να συμβαίνει. Σαν να βλέπουμε ένα πίθηκο που προσπαθεί να μαγειρέψει.
Στο μυαλό μας, το μοντέλο της καριερίστας γυναίκας, της φιλόδοξης, της ηγέτιδας, δεν συνοδεύεται από φουσκωμένες κοιλιές και καροτσάκια. Κι όταν αυτά προκύπτουν, θεωρούμε ότι η γυναίκα πρέπει να αφήσει πίσω τα τρελά όνειρα και τις δουλειές καριέρας. Μια θεσούλα στο Δημόσιο, καθηγήτρια σ’ ένα σχολείο, κάτι τέλος πάντων με εύκολο ωράριο και καθιερωμένες αργίες, θεωρείται ιδανικό για σένα που γίνεσαι μητέρα (δεν σας το έχει πει η μαμά σας;). Καριερίστες με μητρικές υποχρεώσεις και πρωθυπουργίνες με μωρά παραμάσχαλα, είναι αξιοθέατα που τα παρατηρείς με σκεπτικισμό. Και, με την πρώτη ευκαιρία, τον εκφράζεις.
«Είναι εντάξει για πρωθυπουργό να παίρνει άδεια μητρότητας κατά τη διάρκεια της θητείας της;» και «θα καταφέρει η Αρντερν να τα βγάλει πέρα με την ηγεσία της χώρας;», μερικά ντιμπέιτ σκεπτικισμού που ξέσπασαν με αφορμή την απόφασή της. Και βέβαια, ο σάλος που προκλήθηκε επειδή υποχρέωσε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να κάνει μια ακόμα πτήση, για να μπορέσει να κάτσει μια μέρα παραπάνω με το βρέφος να το θηλάσει: «χρέωσε τη χώρα 53.000 δολάρια!» είπαν. Βεβαίως, αν δεν πήγαινε, πάλι θα την επέκριναν, θα έλεγαν «η μητρότητα της είναι εμπόδιο».
Το μόνο εμπόδιο όμως είναι η ιδέα που έχουμε για τη μητρότητα. Η οποία δυστυχώς, έχει περιχαρακωθεί πίσω από μελιστάλαχτες γλυκερές εικόνες, μισοβουτηγμένες ακόμα στον συντηρητισμό και στα μοντέλα μιας άλλης εποχής, που κανονικά θα έπρεπε να έχουμε ξεπεράσει. Η Αρντερν και η πρωθυπουργική εγκυμοσύνη της βοηθούν να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση και να απαλλάξουμε την εργαζόμενη γυναίκα-μητέρα από ταμπού και προκαταλήψεις. Μπορεί ακόμα να απέχουμε από το να εμφανιστούμε στον χώρο εργασίας με ένα βρέφος τριών μηνών και να διακόψουμε τη σύσκεψη για να το θηλάσουμε αλλά, αν μη τι άλλο, η Αρντεν και κάποιες άλλες σαν κι αυτήν, μας κάνουν να το σκεφτόμαστε.
Υ.Γ:. Η Ελένη Λαζάρου, η δημοσιογράφος, είχε εμφανιστεί με το μωρό της σε ρεπορτάζ, αν το θυμάστε.. Πείραξε κανέναν; Δεν απέδωσε; Σιγά! Μια χαρά ρεπορτάζ έκανε η γυναίκα, με το μωρό στο ένα χέρι και με το μικρόφωνο στο άλλο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News