518
| CreativeProtagon

Τα νύχια των Ελλήνων

Πάνος Παπαδόπουλος Πάνος Παπαδόπουλος 14 Δεκεμβρίου 2020, 20:16
|CreativeProtagon

Τα νύχια των Ελλήνων

Πάνος Παπαδόπουλος Πάνος Παπαδόπουλος 14 Δεκεμβρίου 2020, 20:16

Ηταν η ώρα που περίμενε η χώρα. Ο Στέλιος Πέτσας, με το ανέκφραστο ύφος που πρέπει να έχει ένας σωστός κυβερνητικός εκπρόσωπος και αφού πρώτα είχε αφιερώσει 361 λέξεις για να περιγράψει πόσο δύσκολη είναι, σε σύγκριση με εμάς, η κατάσταση στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία και ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται στην Ελλάδα, ανακοίνωσε:

«Επιπλέον αυτών: Από αύριο το πρωί, τίθενται σε λειτουργία και οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών. Τα φαινόμενα “μαύρης εργασίας” και καταστρατήγησης των υγειονομικών μέτρων στον χώρο αυτό είναι δυστυχώς εκτεταμένα, όπως φαίνεται και με μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) το Σαββατοκύριακο. Για αυτό είναι προτιμότερο να λειτουργούν με κανόνες και υγειονομικά πρωτόκολλα, παρά ανεξέλεγκτα κατ’ οίκον. Αναλυτικά στοιχεία για τους σχετικούς ΚΑΔ θα περιγράφουν με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αργότερα σήμερα».

Πέρα από το ελαφρώς κωμικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να μιλάει για περιποίηση νυχιών λίγο προτού αναφερθεί στα ελληνοτουρκικά και στον προϋπολογισμό, παραμένει εντυπωσιακή η μετατόπιση της προτεραιότητας του όποιου ανοίγματος της χώρας –από τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, για τα οποία δεσμευόταν η κυβέρνηση μέχρι πρότινος, στα κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής τώρα. Και επίσης εντυπωσιακή είναι και η απουσία εξήγησης αυτής της μετατόπισης. Το ότι απέμενε «μια εβδομάδα» μέχρι το κλείσιμο των σχολείων για τα Χριστούγεννα και θα ήταν δώρο άδωρον το ρίσκο για την επαναλειτουργία τους, είναι και προσβολή προς το αγαθό της εκπαίδευσης και εν μέρει ψευδές –τα σχολεία ήταν να κλείσουν στις 23 Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά από οκτώ ημέρες. Υπάρχει βέβαια η περίφημη «εισήγηση των ειδικών» που πάντα βολεύει: η κυβέρνηση λέει ότι «εμείς ακούμε τους ειδικούς» και οι ειδικοί λένε «εμείς δεν αποφασίζουμε, εισηγούμαστε» –η ευθύνη χάνεται κάπου στο κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας της απόφασης.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο βασικό επιχείρημα για την άμεση λειτουργία των νυχάδικων: «Τα φαινόμενα “μαύρης εργασίας” και καταστρατήγησης των υγειονομικών μέτρων στον χώρο αυτό είναι δυστυχώς εκτεταμένα» είπε ο κ. Πέτσας σε μια δίχως άλλο ασυνήθιστη στιγμή για εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης να παραδέχεται την αποτυχία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον νόμο και ότι αλλάζει τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητές της επειδή ακριβώς κάποιοι παρανομούν.

Ομως, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το νύχι μας. Οντως το μανικιούρ και το πεντικιούρ κατ’ οίκον είχε πάρει διαστάσεις, όπως βέβαια είχε πάρει διαστάσεις και η κόμμωση κατ’ οίκον το προηγούμενο διάστημα.

Οπως όμως και η διδασκαλία κατ’ οίκον! Αμέτρητοι καθηγητές και δάσκαλοι σε όλη τη χώρα πηγαινοέρχονται τα πρωινά και τα βράδια στα σπίτια όπου τα παιδιά, αφού έχουν διασκεδάσει με την τηλεκπαίδευση, κάνουν τα ιδιαίτερά τους, εφόσον βέβαια το επιτρέπει το πορτοφόλι του γονιού –να πώς διευρύνονται ακόμα περισσότερο οι ανισότητες όταν κρατάς κλειστά τα σχολεία, φίλτατοι.

Δεν το ξέρουν άραγε στην κυβέρνηση ότι το ήδη υπαρκτό φαινόμενο της «μαύρης εργασίας» των εκπαιδευτικών βρήκε τώρα πρόσφορο έδαφος να οργιάσει στις συνθήκες του lockdown; Δεν αναγνωρίζουν πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για τη διασπορά της Covid-19;

Διότι αν τα νυχάδικα άνοιξαν λόγω μαύρης εργασίας, τα σχολεία θα έπρεπε να είναι ανοιχτά εδώ και εβδομάδες. Εκτός και αν δεν το ήξεραν. Και απλώς με τα νυχάδικα έτυχε να ενημερωθούν από μια πρωθιέρεια της εν λόγω βιομηχανίας που δραστηριοποιείται κάπου στο κενό μεταξύ Νέου Ψυχικού και Χαλανδρίου…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News