Πάμε λοιπόν από την αρχή. Η χώρα έχει ή δεν έχει απόλυτη ανάγκη από την ανανέωση του πυροσβεστικού στόλου της, επίγειου και εναέριου, μαζί με αύξηση του μόνιμου προσωπικού πυρόσβεσης; Μα είναι ερώτηση αυτή; Φυσικά έχει. Με την τρομερή πύρινη καταστροφή που ζήσαμε αυτό το καλοκαίρι, ποιος το αμφισβητεί;
Ομως μην ξεχνιόμαστε. Πριν ξεσπάσει το δεύτερο κύμα των πυρκαγιών, με τι ασχολούμασταν όλοι μας; Με το κίνημα της ξαπλώστρας. Το οποίο κίνημα γιατί ξέσπασε; Διότι οι δήμοι δεν έχουν υπαλλήλους ούτε για να κάνουν έγκαιρα τους διαγωνισμούς, ούτε για να κάνουν στην συνέχεια ελέγχους στις παραλίες τους. Χρειάζονται νέο προσωπικό οι δήμοι ή θα συνεχίσουμε να ζούμε αυτό το αίσχος των κατειλημμένων αιγιαλών, των μπράβων, των αυθαιρεσιών, της ρύπανσης; Μα φυσικά χρειάζονται.
Και πριν από τις φωτιές και τις παραλίες; Δεν είχαμε συμφωνήσει όλοι να προσληφθεί κόσμος στο ΕΚΑΒ και να αγοραστούν ασθενοφόρα; Ή θα συνεχίσουν οι άρρωστοι των νησιών να πεθαίνουν περιμένοντας και οι τραυματίες των δρόμων να μεταφέρονται αιμόφυρτοι πάνω σε καρότσες αγροτικών; Οχι τίποτε άλλο, έπαθε και ανήκεστο βλάβη ο τουρισμός μας από τις εικόνες αυτές που έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Αλλά, μισό λεπτό, τι να το κάνεις το ΕΚΑΒ αν εκεί που καταλήγει ο άρρωστος βασιλεύει το χάος; Είναι νοσοκομεία αυτά που έχουμε; Οι γιατροί τα εγκαταλείπουν, ανήμποροι να αντέξουν τους εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς και το προσβλητικό τους μισθολόγιο. Πρέπει να γίνει μια γενναία και κυρίως γενναιόδωρη μεταρρύθμιση στην Υγεία, ναι ή όχι; Ασφαλώς πρέπει, άλλωστε το λέγαμε από τον καιρό της πανδημίας.
Αμ το σιδηροδρομικό δίκτυο το ξεχάσαμε; Δίχως συστήματα τηλεδιοίκησης, δίχως μηχανοδηγούς και ελεγκτές, τρένα του προηγούμενου αιώνα που σκοτώνουν τα παιδιά μας; Δεν πρέπει να φτιαχτούν κι αυτά άμεσα ή θα επικρέμαται διαρκώς πάνω από το κεφάλι μας η πιθανότητα μιας ακόμα μετωπικής σύγκρουσης συρμών με τα μοιρολόγια που την ακολουθούν; Ε όχι, για όνομα Θεού, φυσικά και πρέπει να γίνει άμεσα κι αυτό.
Ναι, αλλά στο μεταξύ η ακρίβεια, που αφορά το σύνολο του πληθυσμού, σαρώνει. Επεσε το κόστος της ενέργειας, αποκαταστάθηκαν οι παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής και εμπορίας, πλην η ακρίβεια στο τρόφιμο δεν λέει να κοπάσει. Ολες οι δικαιολογίες τέλειωσαν, απέμεινε μόνο ο πληθωρισμός απληστίας. Τον οποίο πολεμάς μόνο με ελέγχους. Και που είναι οι ελεγκτές; Ενας για κάθε 2.000 επιχειρήσεις; Αμ δεν γίνεται έτσι. Πρέπει να προσληφθούν άμεσα ελεγκτές. Αλλιώς το πράγμα θα ξεφύγει, θα πεινάσει ο κόσμος.
Καλά, για εκείνη τη φοροδιαφυγή δεν το συζητώ καν. Το 30% του ΑΕΠ περνά κάτω από τα ραντάρ της Εφορίας. Αν καταφέρναμε να πιάσουμε το ένα τρίτο της φοροδιαφυγής, δεν θα είχαμε ανάγκη κανέναν. Αλλά από πότε έχει το κράτος να προσλάβει εφοριακούς; Που ο κάθε ένας τους θα φέρνει στο Δημόσιο ταμείο δεκαπλάσια από αυτά που θα στοιχίζει; Είναι, λοιπόν, δεν είναι άμεση ανάγκη να προσληφθούν εφοριακοί; Φυσικά είναι.
Για αθροίστε εκατομμύρια ευρώ από τις παραπάνω «άμεσες» και «στοιχειώδεις» ανάγκες, βάλτε μετά μια γραμμούλα στο κάτω μέρος και υπολογίστε σύνολο. Κάτι δεκάδες δις βγαίνουν, έτσι για πλάκα. Δίχως να ασχοληθούμε με πάγια έξοδα, συντάξεις, αναδρομικά, νέα μισθολόγια Δημοσίου, δαπάνες για όπλα, κόστος για αποζημιώσεις από καταστροφές κι όλα τα συναφή. Πού θα βρεθούν όλα αυτά; Καμιά ιδέα, παιδιά; Α, και να μην ξεχνιόμαστε, έχουμε δεσμευτεί ότι παράλληλα θα μειωθεί και η αβάσταχτη φορολογία. Αμ αυτό πού το πας;..
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News