Τα σενάρια για το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών δίνουν και παίρνουν, ξεκινώντας από το φθινόπωρο του 2022 και φτάνοντας μέχρι την άνοιξη του 2023, στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει διαβεβαιώσει κατ επανάληψη ο πρωθυπουργός. Τα διλήμματα των εκλογών, όμως, (πραγματικά ή κατασκευασμένα, αναλόγως από ποια οπτική γωνία το βλέπει ο καθένας) είναι ήδη εδώ:
Δίλημμα πρώτο: Κυβερνητική σταθερότητα ή αστάθεια και πιθανόν ακυβερνησία; Ο Μητσοτάκης, έχοντας μπροστά του εκλογές με απλή αναλογική, από τις οποίες δεν μπορεί να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, προειδοποιεί για τον κίνδυνο της παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας. Την ίδια ώρα ο Τσίπρας, που έφερε την απλή αναλογική, αντιτάσσει το δίλλημα «προοδευτική ή συντηρητική κυβέρνηση», ενώ ο Ανδρουλάκης δεν δείχνει διαθέσιμος ούτε για κυβερνητικός εταίρος «σταθερής» κυβέρνησης υπό τον Μητσοτάκη ούτε «προοδευτικής» κυβέρνησης υπό τον Τσίπρα. Πράγμα που σημαίνει ότι το πρώτο δίλημμα – εφόσον δεν οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης με την απλή αναλογική – θα μας συνοδεύει και στις δεύτερες εκλογές, που θα διεξαχθούν ένα μήνα αργότερα με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε ο Μητσοτακης και απαιτεί να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα περίπου 38% για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Δίλημμα δεύτερο: ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, εμείς ή αυτοί, με ο,τι αυτό συνεπάγεται ή ό,τι καταλαβαίνει ο καθένας. Παράδειγμα, βγαλμένο μέσα από το Δράμα της Ανώτατης Παιδείας: «Είστε με τη βιβλιοθήκη ή με τη βαριοπούλα;» ρωτάει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το δίλλημα είναι άλλο: Είστε με την ωμή βία και την καταστολή ή με τους φοιτητές; Διαλέγετε και παίρνετε! Το σίγουρο είναι πάντως ότι έχουμε περάσει στη νέα, πιο πολιτισμένη εκδοχή του «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», τη οποία ζήσαμε ως εκλογικό δίλημμα στα χρόνια του Μνημονίου.
Δίλημμα τρίτο: Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά κρίσεις και μεγάλες προκλήσεις της εποχής; Από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την τουρκική προκλητικότητα που εκτρέπεται πλέον σε ευθεία απειλή κι από την ενεργειακή κρίση μέχρι την ακρίβεια που θα είναι μαζί μας για καιρό. Κι εδώ ο καθένας έχει το δικό του αφήγημα – απάντηση στο δίλημμα. Ο Μητσοτάκης καλεί τους ψηφοφόρους να σκεφτούν τι θα συνέβαινε αν ο Τσίπρας διαχειριζόταν πανδημία με Πολάκη στη Υγεία, την εισβολή μεταναστών από την Τουρκία στον Έβρο με την Τασία Χριστοδουλοπούλου στη μεταναστευτική πολιτική, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τον Καμένο Υπουργό Εθνικής Άμυνας αγκαλιά με το φιλορωσικό λόμπι… Ο Τσίπρας τους καλεί να σκεφτούν ποιος είναι πιο κοντά στα λαϊκά συμφέροντα τώρα που η κρίση χτυπάει τους πιο αδύναμους, ποιος θα συγκρουστεί με τους επιχειρηματίες στο χώρο της ενέργειας, ποιος έχει μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία… Και στη μέση ο Ανδρουλάκης, που αρνείται το δίλημμα και προτείνει «σοσιαλδημοκρατία»…
Τέταρτο δίλημμα: Ποιος είναι ο προοδευτικός και ποιος ο συντηρητικός; Ο Μητσοτάκης αναρωτιέται αν μπορεί να θεωρείται πρόοδος ο λαϊκισμός που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και προβάλλει τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων τριών ετών, με πρώτη αυτή που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Για τον Τσίπρα η συνταγή του προοδευτικού και του συντηρητικού είναι η κλασική: Αριστερά η πρόοδος – Δεξιά η συντήρηση και ο νεοφιλελευθερισμός. Κι αν δεν έκανε αρκετές μεταρρυθμίσεις επί των ημερών του, αυτό οφείλεται στις υποχρεώσεις των μνημονίων.
Μπορεί ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών να αλλάξει τα παραπάνω βασικά διλήμματα; Μάλλον όχι, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι αυτά είναι ξεκάθαρα εδώ και πολύ καιρό, χωρίς να μεταβάλλεται σε όλο αυτό το διάστημα η εικόνα στην κοινή γνώμη. Τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων δεν απέχουν ιδιαίτερα από τα εκλογικά τους ποσοστά. Η ΝΔ χάνει περίπου 3-4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4-5%, ενώ το ΚΙΝΑΛ κερδίζει 5-6%. Ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων, όμως, δεν ανατρέπεται, παρά τα έκτακτα γεγονότα που προκύπτουν, κάποια εκ των οποίων μάλιστα μεταφράζονται σε κρίσεις διαρκείας (πανδημία, πόλεμος).
Συμπέρασμα: Μη βάλετε στοίχημα πότε θα γίνουν οι εκλογές, βάλτε όμως στοίχημα ότι η ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης δεν πρόκειται να αλλάξει… μέχρι τέλους!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News