466
| CreativeProtagon

Συγκυβέρνηση με τον Βελόπουλο; Δεν τρελάθηκε…

Γιώργος Κουβαράς Γιώργος Κουβαράς 22 Σεπτεμβρίου 2022, 13:01
|CreativeProtagon

Συγκυβέρνηση με τον Βελόπουλο; Δεν τρελάθηκε…

Γιώργος Κουβαράς Γιώργος Κουβαράς 22 Σεπτεμβρίου 2022, 13:01

Μετά την… κήρυξη του πολέμου από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, με αφορμή το θέμα των παρακολουθήσεων, μπήκε στην πολιτική ατζέντα το σενάριο μιας πιθανής συγκυβέρνησης ΝΔ – Ελληνικής Λύσης, σε περίπτωση που ο Μητσοτάκης δεν καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία. Ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν δηλώνει διαθέσιμος, όμως το σενάριο συντηρείται στην επικαιρότητα. Δεν είναι το πρώτο και ίσως ούτε το τελευταίο σενάριο που εξυφαίνεται στον δρόμο προς τις εκλογές, μένει όμως να δούμε αν είναι το πρώτο που θα επιβεβαιωθεί, την ώρα που άλλα έχουν διαψευστεί. Oχι μόνο από την πραγματικότητα, αλλά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, πριν προλάβει να τα διαψεύσει η ζωή!

Ας τα θυμηθούμε εν συντομία:

Σενάριο πρώτο: Πρόωρες εκλογές. Τις ζητούσαν ευθαρσώς υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ, τις εισηγούνταν μετ’ επιτάσεως σύμβουλοι και «σοφοί» της παράταξης, τις προέβλεπαν οι αναλυτές, τις θεωρούσαν σχεδόν σίγουρες ρεπόρτερ και σχολιαστές. Τις διέψευσε μία και δύο και τρεις φορές ο Πρωθυπουργός και αποδείχτηκε ότι έλεγε αλήθεια, αφού πια το επιβεβαιώνει η ίδια η ζωή.

Σενάριο δεύτερο: Αλλαγή εκλογικού νόμου. Αυτή περίπου είχε προεξοφληθεί από κορυφαία στελέχη της ΝΔ, που τη θεωρούσαν ιδανική λύση, προκειμένου να μπορεί η χώρα να αποκτήσει σταθερή, αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και αυτή, όμως, διαψεύστηκε μία και δύο και τρεις φορές από τον Πρωθυπουργό, και μάλιστα με τρόπο τόσο απαξιωτικό, που δεν σηκώνει καν την επαναφορά του σεναρίου στο τραπέζι.

Και ερχόμαστε στο τρίτο σενάριο: συγκυβέρνηση ΝΔ – Ελληνικής Λύσης. Αυτό δεν διαψεύστηκε ακόμη από τον Πρωθυπουργό, αλλά η πολιτική λογική λέει ότι η ώρα της διάψευσης πλησιάζει. Γιατί;

Πρώτον, ουδέποτε στη Μεταπολίτευση η ΝΔ πήρε πρωτοβουλία να συγκυβερνήσει με κόμμα ευρισκόμενο στα δεξιά της. Μια φορά έκανε κυβέρνηση συνεργασίας, ως πρώτο κόμμα, κι αυτή ήταν επί Σαμαρά, με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Σε κόμματα ευρισκόμενα δεξιότερα της ΝΔ, προτάσεις συγκυβέρνησης απηύθυναν –και έγιναν δεκτές– το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου στο ΛΑΟΣ (μαζί και στη ΝΔ) και ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα στους ΑΝΕΛ. Η πιθανότητα να κάνει η ΝΔ του Μητσοτάκη αυτό που δεν έκανε ποτέ η ΝΔ στη Μεταπολίτευση, συγκεντρώνει ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες.

Πόσο μάλλον όταν όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η υπεροχή του Πρωθυπουργού έναντι των πολιτικών  αντιπάλων του έχει οικοδομηθεί στον χώρο του Κέντρου, όπου εμφανίζεται κυρίαρχος. Με ποια λογική θα διακινδυνεύσει αυτό το πλεονέκτημα, κάνοντας άνοιγμα στα δεξιά;

Δεύτερον, ειδικά στη φάση που βρισκόμαστε, όπου η διεθνής πραγματικότητα καθορίζει τις εξελίξεις, η ΝΔ του Μητσοτάκη, που έχει ταχθεί από την κήρυξη του πολέμου στο πλευρό της Ουκρανίας, χωρίς αστερίσκους, υπάρχει περίπτωση να αναζητήσει τον κυβερνητικό εταίρο της σε ένα κόμμα με το οποίο έχουν διαμετρικά αντίθετη άποψη σε σχέση με τον πόλεμο;

Συμπέρασμα: Δεν θα εκπλαγεί κανείς αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσεχώς, κάνει και στο θέμα της ενδεχόμενης συνεργασίας ΝΔ – Ελληνικής Λύσης ό,τι έκανε με τις πρόωρες εκλογές και τον εκλογικό νόμο: Σφυρίξει τη λήξη, πριν προλάβει να θέσει τέλος στο σενάριο η ίδια η ζωή!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News