1033
| CreativeProtagon

Ρε συ ChatGPT, βρες μου κάπου να παρκάρω

Μαρία Δεδούση Μαρία Δεδούση 29 Ιανουαρίου 2025, 11:52
|CreativeProtagon

Ρε συ ChatGPT, βρες μου κάπου να παρκάρω

Μαρία Δεδούση Μαρία Δεδούση 29 Ιανουαρίου 2025, 11:52

Ο Μήτσος ξύπνησε πολύ ανήσυχος και στενοχωρημένος.

Το προηγούμενο βράδυ είχε διαβάσει ότι οι Κινέζοι έβγαλαν στην αγορά μια φθηνή Τεχνητή Νοημοσύνη με ανοιχτό κώδικα και μια αμερικανική εταιρεία που παράγει microchips είχε χάσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια στο Χρηματιστήριο, στον Nasdaq συγκεκριμένα. Είχε κάμποσες άγνωστες λέξεις στην είδηση, αλλά θα διάβαζε μετά τη δουλειά τον αγαπημένο του influencer, τον Tsiou, στο Facebook, που τα εξηγούσε ωραία και τα ήξερε και καλά, είχε πηγές στο σύστημα Σόρος.

Οσο περπατούσε από το σπίτι του στο Παγκράτι προς το αυτοκίνητό του, που το είχε παρκάρει στην Καισαριανή χθες –ευτυχώς, όμως, είχε βρει χώρο πάρκινγκ χαμηλά, συχνά το πάρκαρε πάνω από τον Περιφερειακό–, ο Μήτσος σκεφτόταν αυτόν τον κακομοίρη που έχασε τα 600 δισ.

Θυμήθηκε τον φίλο του τον Γιάννη, που τον είχε πείσει το 1998 να πουλήσει το οικόπεδο της μακαρίτισσας της μάνας του και να τα παίξουν όλα μονοκούκι Κλωνατέξ. Ο Γιάννης πήρε άδεια χρηματιστή και άνοιξε γραφείο στο πατάρι του συνεργείου του πατέρα του. Κάτω τσιμούχες, επάνω μετοχές, the Greek Dream. Ο Γιάννης πήρε τα λεφτά να τα παίξει και, πράγματι, για λίγους μήνες ο Μήτσος ήταν πάμπλουτος – άλλο που δεν είδε ποτέ τα λεφτά. Λίγο πριν καταρρεύσει το Χρηματιστήριο, ο Γιάννης πούλησε τις μετοχές και ο Μήτσος δεν τον ξαναείδε ποτέ. Του είχε στείλει μια κάρτα, όμως, από τη Βραζιλία. «Φαντάσου τι θα γινόταν αν δεν τράβαγα τα λεφτά, φίλε Μήτσο», του έγραφε. Φαντάσου…

Ο Μήτσος είχε τσακωθεί και με τη Σούλα πρωί πρωί. Η Σούλα ήταν με την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά γενικώς. Πίστευε ότι πρέπει να ρίξουμε το σύστημα και σήμερα το πρωί ήταν χαρούμενη που οι κομμουνιστές Κινέζοι νίκησαν τους Αμερικανούς και, επιτέλους, ο καπιταλισμός καταρρέει. «Τριάντα χρόνια μου το λες αυτό, ρε Σούλα, και ο καπιταλισμός δεν έχει πάθει τίποτα», της απάντησε και η Σούλα τού έκανε κήρυγμα για τα παραγωγικά μοντέλα και τους πάμπλουτους της τεχνολογίας που κοροϊδεύουν τον κόσμο και τώρα που ο κόσμος τούς πήρε χαμπάρι, θα γίνει η παγκόσμια επανάσταση του προλεταριάτου. «Ασε μας, ρε Σούλα», της είπε και έφυγε.

Ενα πρωί, όταν ήταν πιο νέοι, τον είχε εκνευρίσει η Σούλα με την «επανάσταση» και της είπε θυμωμένα να τα μαζέψει: «Αύριο φεύγουμε για Κούβα. Για πάντα». Η Σούλα φρίκαρε. «Πρέπει να μείνουμε εδώ, Μήτσο μου, να πολεμήσουμε το σύστημα από μέσα, δεν καταλαβαίνεις εσύ», του είχε πει και είχε φύγει φουριόζα για να προλάβει τις εκπτώσεις.

Εκτοτε ο Μήτσος πολεμούσε το σύστημα ανεβοκατεβαίνοντας κάθε μέρα Παγκράτι – Ελευσίνα, όπου δούλευε για κάτι ψιλά πάνω από τον βασικό σε μια κινεζική εταιρεία logistics. «Ορίστε, της έλεγε, για τους κομμουνιστές δουλεύω, τι θες;». Η Σούλα πολεμούσε το σύστημα στο facebook, όπου έγραφε πύρινες αντικαπιταλιστικές αναρτήσεις που διάβαζε η ίδια και 100 φίλοι της, 200 τις πολύ καλές ημέρες. Και ψωνίζοντας από το iPhone της χιλιάδες τσίτια στο Temu και το Shein, επειδή «το Zara είναι καπιταλιστικό fast fashion και εκμεταλλεύεται τη φθηνή εργασία».

Η Σούλα ήταν και φεμινίστρια και υπέρ της ελεύθερης επιλογής των γυναικών, αλλά υποστήριζε το Ιράν και ο Μήτσος της έλεγε «θα σε πάω εκεί να σου βάλουν μαντίλα κακομοίρα μου, να δεις» και εκείνη τον έβριζε και τον έλεγε ιμπεριαλιστή και φονιά των λαών. Φονιάς ο Μήτσος. Που δεν πάταγε ούτε τα μυρμήγκια και ψήφιζε σοσιαλισμό και ΠΑΣΟΚ από πριν καν γεννηθεί ο Ανδρουλάκης…

Για να σκοτώσει το μισάωρο μέχρι να φτάσει στο αυτοκίνητό του, τηλεφώνησε στον φίλο του τον Δημήτρη. Ο Δημήτρης ήταν λίγο κυνικός για τα γούστα του, αλλά ο Μήτσος τον άκουγε, αν και πολλά από αυτά που έλεγε δεν τα καταλάβαινε. «Ασε μας, ρε μλκ, που θα πέσει ο καπιταλισμός», του είπε μόλις ο Μήτσος τού μετέφερε τις ανησυχίες του για την πτώση της μετοχής της NVIDIA. «Πάλι τη Σούλα ακούς;». Ο Μήτσος επέμενε: «Ναι, αλλά 600 δισεκατομμύρια…».

«Και τι είναι 600 δισεκατομμύρια, ρε, για αυτούς; Επτακόσια κραχ έχουν γίνει από τότε που γεννηθήκαμε, είδες να πέφτει κανένα σύστημα ή να γίνονται οι πλούσιοι φτωχοί; Εσύ θα την πληρώσεις, κακομοίρη μου. Αυτοί θα βρουν άλλον τρόπο να μαζέψουν πάλι το χρήμα, όπως έγινε και το 2008 με τα δάνεια και τις τράπεζες. Πέσει – δεν πέσει το σύστημα, πάλι εσύ θα την πληρώσεις. Και οι φτωχοί».

Ο Μήτσος δεν πειθόταν τόσο εύκολα. «Ναι, αλλά αυτή η κινέζικη Νοημοσύνη δεν μας λέει τι έγινε στην πλατεία Τιενανμέν, Δημήτρη» είπε πολύ σοβαρά, διότι αυτό είχε προλάβει να το διαβάσει στο Facebook το πρωί που περίμενε να ζεσταθεί το νερό για να ξυριστεί.

«Και εσύ περιμένεις να σου πει η Τεχνητή Νοημοσύνη τι έγινε στην πλατεία Τιενανμέν;».

«Μα, τα ΜΜΕ είναι αναξιόπιστα».

«Και είναι αξιόπιστο οποιοδήποτε πρόγραμμα δημιουργούν και εκπαιδεύουν άνθρωποι όπως αυτοί θέλουν και μπορεί να σου κάνει το άσπρο μαύρο σε κλάσματα και να σου φτιάξει σε φωτογραφία τη Σούλα αγκαλιά με τον Τσε Γκεβάρα;».

Αυτό με τη Σούλα και τον Τσε Γκεβάρα χτύπησε μια ευαίσθητη χορδή στον Μήτσο, που την αγαπούσε τη Σούλα και θύμωνε κάθε που αυτή του έλεγε «έπρεπε να σε έχω αφήσει, κακομοίρη μικροαστέ, να πάω στην Κούβα να βρω τον Τσε». Τον μπέρδευε, βέβαια, διότι αυτός της είχε πει να πάνε στην Κούβα και εκείνη δεν ήθελε, αλλά τέλος πάντων.

«Και τι θα γίνει, ρε Δημήτρη, τώρα που χάθηκαν 600 δισεκατομμύρια;». «Δεν χάθηκαν. Εικονικά χρήματα είναι, θα εμφανιστούν αλλού. Και μην ανησυχείς για τον καπιταλισμό, δέκατα έχει, θα πάρει ντεπόν και θα του περάσει», του απάντησε ο φίλος του. «Και στην τελική, τι σε νοιάζει εσένα; Δικά σου είναι;» συμπλήρωσε και έκλεισαν το τηλέφωνο.

Ο Μήτσος ήταν ακόμη πιο μπερδεμένος από πριν. Τελικά θα πέσει το σύστημα ή δεν θα πέσει; Θα κερδίσουν οι Κινέζοι ή οι Αμερικανοί; Εμείς με ποιους είμαστε και γιατί; Θα έχει να φάει σήμερα αυτός που έχασε τα 600 δισεκατομμύρια ή θα πεινάει; Είναι καλύτερη η αμερικανική Τεχνητή Νοημοσύνη ή η κινεζική; Ποιος θέλει το καλό μας και ποιος όχι; Ποιον να πιστέψει; Αναστέναξε. Θα πρέπει να περιμένει μέχρι να πάει στη δουλειά και να διαβάσει στο Facebook τον Tsiou. Αυτός θα ξέρει σίγουρα.

Ξαφνικά ένιωσε κουρασμένος και μπαϊλντισμένος. Εβγαλε από την τσέπη το κινητό, άνοιξε την εφαρμογή του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου που κόστισε δισεκατομμύρια και θα αλλάξει την ανθρώπινη Ιστορία και εξαιτίας του ίσως καταρρεύσει το παγκόσμιο σύστημα και πληκτρολόγησε:

«Μήτσος από Παγκράτι. Ρε συ ChatGPT, πού θα βρω το βράδυ να παρκάρω; Μου ’χει βγει το λάδι».

Αν δεν του βρει αυτό θέση, θα δοκιμάσει τους Κινέζους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...