Οι εντυπωσιακές, είναι η αλήθεια, φωτογραφίες από τα ευρήματα στην ΑΣΟΕΕ, εγείρουν δύο εύλογα ερωτήματα. Πρώτον, τι στο διάολο έκαναν οι πρυτανικές αρχές τόσο καιρό; Και δεύτερον, τι εννοεί ο Μητσοτάκης όταν λέει ότι τελειώνουμε με τους μπαχαλάκηδες;
Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι εύκολη: οι πρυτανικές αρχές έκαναν τα πάντα εκτός από το τηλεφώνημα στην Αστυνομία τη σωστή ώρα. Αυτά που βλέπουμε στις φωτογραφίες, δεν μαζεύονται σε ένα απόγευμα. Ολοι γνωρίζαμε ότι στην ΑΣΟΕΕ λειτουργούσε αποθήκη πολεμοφοδίων. Γιατί η επέμβαση της Αστυνομίας καθυστέρησε τόσο; Ο Χρυσοχοϊδης μας είχε πει, στο twitter, ότι οι αξιωματικοί επιλέγουν τον χρόνο των επιχειρήσεων. Προφανώς θα περίμεναν να στοκάρουν τα παιδιά μεγάλη ποσότητα προμηθειών ενόψει Πολυτεχνείου. Πάει αυτό. Τα logistics των παιδιών βρίσκονται σε φάση ανασύνταξης. Θα χάσουν το Πολυτεχνείο, γίνεται αγώνας για να προλάβουν την επέτειο Γρηγορόπουλου.
Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα, δηλαδή στο πώς θα τελειώσουμε με τους μπαχαλάκηδες, δεν είναι τόσο εύκολη. Διότι κάτι τέτοιο λέγαμε με την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη και του ΕΛΑ και όλο και κάποιοι ξεφυτρώνουν με κουμπούρια στα χέρια και εξοπλισμό κομάντο στη γιάφκα.
Υπάρχουν, που λέτε, δύο προβλήματα με αυτούς. Το ένα έχει να κάνει με το μέγεθός τους. Δεν μιλάμε για λίγα άτομα, ούτε για ομάδες που διαχειρίζεσαι, όπως, ας πούμε, τους χούλιγκαν. Στους χούλιγκαν μπορείς να επισείεις τον φόβο για την τιμωρία της ομάδας τους. Στους μπάχαλους τι λες; Θα τιμωρήσεις τα Εξάρχεια; Δεν είναι, απλώς, ένα φαινόμενο παραβατικότητας. Είναι κάτι παραπάνω, το δεύτερο πρόβλημα. Ένα μικρό περιθωριακό ρεύμα με παραφυάδες που διαθέτουν πολιτικά ερείσματα. Όταν έχεις έναν (πρώην) Πρωθυπουργό να αναρωτιέται πού είναι το πρόβλημα με τις μολότοφ, όταν υπάρχει βουλευτής που απορεί για το αξιόποινο της μεταφοράς τους και όταν πολιτικά στελέχη, μερικές φορές και πρώτης γραμμής, κλείνουν το μάτι στα «παιδιά», τότε το θέμα είναι μεγαλύτερο από όσο δείχνει. Το λιγότερο που μπορείς να πεις είναι ότι δεν υπάρχει ομόθυμη διάθεση στον πολιτικό κόσμο. Όταν συζητάμε περί καταστολής έχοντας στη μέση έναν τύπο με λοστό, κράνος και μολότοφ, η κουβέντα φεύγει από τα αυτονόητα και καθίσταται γελοία. Εδώ είχαμε ακούσει προτάσεις για διάλογο με τις «συλλογικότητες» και είδαμε μέχρι και εκτροπή λεωφορειακών γραμμών…
Ωστόσο, από την άλλη, καμία κυβέρνηση δεν δύναται να δείχνει προς την αντιπολίτευση μιλώντας για πολιτική κάλυψη ή ανοχή προς τους μπαχαλάκηδες. Η διαχείριση, λοιπόν, του θέματος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που αν μη τι άλλο φαίνεται ότι διαθέτει τη βούληση, θα μας δείξει αν έχουμε τελικά να κάνουμε με εκατό πιτσιρικάδες ή με κάτι διαφορετικό. Το Πολυτεχνείο θα είναι το κρίσιμο test event. Aν το κέντρο της Αθήνας μετατραπεί σε πεδίο μάχης και την άλλη μέρα, μαζί με τα καμμένα, μετράμε απλώς μερικούς προσαχθέντες, η κυβέρνηση θα είναι υπόλογη έναντι των δεσμεύσεών της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News