Ενας άνθρωπος στέκεται μπροστά στην Ακρόπολη. Και δηλώνει ότι βλέπει το Αγαλμα της Ελευθερίας. Δεν έχει άλλη άποψη. Εχει διαταραγμένη επαφή με την πραγματικότητα –για να το πω κομψά.
Δίνεις δημόσιο βήμα σε αυτόν τον άνθρωπο για να απευθυνθεί στο πανελλήνιο; Ναι, αλλά μόνο αν παρουσιάζεις freak show. Ο Αντώνης Σρόιτερ κάνει μία αξιοπρεπή, ενδιαφέρουσα δημοσιογραφική εκπομπή. Την Πέμπτη σκόπευε να παρουσιάσει συνωμοσιολόγους, δίνοντας μετά τον λόγο στον καθηγητή Σύψα, ώστε να αποδομήσει τις θεωρίες τους. Η προαναγγελία της εκπομπής σήκωσε θόρυβο, ενώ προκάλεσε και πολιτική ενόχληση. Τελικώς ο Alpha έπαιξε ταινία, η εκπομπή δεν προβλήθηκε. Ενδεχομένως η εξέλιξη αυτή να αδικεί τον Σρόιτερ. Αλλά είναι και πολύ πιθανό να τον έσωσε.
Η εκπομπή που δεν προβλήθηκε φιλοξενούσε και τον Γρηγόρη Πετράκο, τραγουδιστή με αξιοσημείωτη παρουσία σε καλλιτεχνικό ριάλιτι. Τις τελευταίες δύο ημέρες το άστρο του κ. Πετράκου δίνει φως και ενέργεια στο Facebook. Ανέβασε ένα βίντεο με το οποίο, όπως ισχυρίζεται, αποκαλύπτει τη σκευωρία πίσω από την πανδημία. Μία σκευωρία που επιβλήθηκε από οικονομικά συμφέροντα. Πρόκειται για κοινές βλακείες. Μια ματιά να ρίξει κάποιος στο οικονομικό αποτύπωμα του 2020, μετρώντας παράλληλα νεκρούς και διασωλημένους παγκοσμίως, αντιλαμβάνεται ότι τα επιχειρήματα του Πετράκου είναι γελοία, πέρα από κάθε λογική. Καταλήγει δε και σε επιστημονικό συμπέρασμα, ισχυριζόμενος ότι οι ασυμπτωματικοί δεν μεταδίδουν τον ιό. Ολα αυτά, για να μας πει ότι τα lockdown δεν χρειάζονται, καθώς περιορίζουν την ελευθερία μας και, εδώ που τα λέμε, κλείνουν τις πίστες που του δίνουν μεροκάματο.
Το βίντεο κοινοποιήθηκε 22.000 φορές. Μάλιστα. Μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, 22.000 συμπολίτες μας αισθάνθηκαν την ανάγκη να μοιραστούν το βίντεο με τους φίλους τους. Θεωρητικά η απήχηση του έφτασε σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Εννοείται ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσοι το πήραν στα σοβαρά και πόσοι έκαναν πλάκα. Πόσοι το ανήρτησαν ως επιχείρημα και πόσοι ως τρολιά. Κοιτάζοντας, δειγματοληπτικά, τα σχόλια όσων το κοινοποίησαν, έχω την αίσθηση ότι οι περισσότεροι το αναπαρήγαγαν υιοθετώντας το περιεχόμενό του. Αλλωστε και στα σχόλια που έγιναν στο προφίλ του Πετράκου, οι περισσότεροι των συγχαίρουν για το θάρρος και την ποιότητα της έρευνάς του.
Η συζήτηση για το θέμα έχει νομικό και φιλοσοφικό ενδιαφέρον. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη. Ομως αυτό, εκτός από λάθος, είναι και επικίνδυνο. Αλλωστε, ο Πετράκος δεν καλεί σε μη τήρηση των μέτρων. Ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο τα στοιχεία, αμφισβητώντας την επιστήμη. Θα έπρεπε, λένε, το Facebook να κατεβάσει το βίντεο. Αρκετό χώρο δεν έχουμε δώσει στο Facebook στο πεδίο της Δημοκρατίας και της διακίνησης των ιδεών; Μην το κουράζουμε, οι Πετράκοι του κόσμου έχουν κάθε δικαίωμα να διατυπώνουν και να διακινούν τις απόψεις τους, όσο εξωφρενικές και αν είναι. Και εδώ υπεισέρχεται η κοινωνική ευθύνη. Για την ακρίβεια, ο ορισμός της.
Συνήθως υιοθετούμε μία παρωχημένη περιγραφή για τα καθήκοντα του δημοκρατικού πολίτη. Και λησμονούμε ότι στην εποχή της δικτύωσης, ύψιστο καθήκον του είναι η υπεράσπιση της λογικής και του ορθού λόγου. Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολικό, αλλά η μάχη της λογικής στα social περιλαμβάνεται πλέον στη συμπεριφορά του υπεύθυνου πολίτη. Κοινώς να απαντά, με επιχειρήματα, στους Πετράκους αυτού του κόσμου και σε όσους αναπαράγουν τον λόγο τους. Δεν χρειάζεται να προβληματίζεσαι για το τι πρέπει να γίνει και ποιος οφείλει να αναλάβει την αντιμετώπιση των συνομωσιολόγων. Είναι προσωπική σου υπόθεση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News