Ενα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων. Επομένως, μπορεί να επιβάλει στους βουλευτές του κομματική πειθαρχία, έστω κι αν έως τώρα δεν την έχει για ευαγγέλιο. Και όποιος δεν πειθαρχήσει δέχεται την ποινή της διαγραφής. Αυτά είναι αυτονόητα στην πολιτική πρακτική.
Το κόμμα που περιγράφουμε στην ανωτέρω παράγραφο είναι το Ποτάμι. Πολύ σωστά, ως κόμμα της αντιπολίτευσης, δεν θα δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Πρωθυπουργός. Το ίδιο σωστά διέγραψε τον βουλευτή Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος θα παραβιάσει τον κανόνα της κομματικής πειθαρχίας, αν και είχε εξηγήσει με σαφήνεια ότι θα το κάνει επειδή η ψήφος εμπιστοσύνης συνδέεται με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Εδώ συγκρούονται δύο δεσμεύσεις. Η πρώτη είναι του κόμματος και επιβάλλει την καταψήφιση της πρότασης εμπιστοσύνης. Η άλλη είναι του βουλευτή, ο οποίος πιστεύει ακράδαντα ότι πρέπει οπωσδήποτε να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών και να κυρωθεί. Και, για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση. Με το σκεπτικό αυτό, λοιπόν, έχει επιλέξει να πει «ναι» στην ψήφο εμπιστοσύνης. Αν επρόκειτο για κάποιο τυχοδιώκτη, που αλλάζει θέσεις σαν τα πουκάμισα, δεν θα χρειαζόταν κάν να ασχοληθούμε. Ο Δανέλλης, όμως, έχει αυτήν τη θέση για το Μακεδονικό εδώ και δεκαετίες. Πιστεύει ότι το θέμα πρέπει να λυθεί και αυτή η θέση του είναι ακριβώς ίδια με τη θέση του Ποταμιού και του ίδιου του Θεοδωράκη.
Συμπέρασμα: και το κόμμα και ο βουλευτής έχουν δίκιο.
Απόψε (Τετάρτη) θα λήξει το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης. Αν δεν δοθεί, θα πέσει η κυβέρνηση και θα πάμε σε εκλογές. Όμως, αν δοθεί, η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή και το Ποτάμι είναι το κόμμα που μπορεί να κρίνει την ψήφισή της ή όχι. Με βάση όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, το Ποτάμι δεν έχει πρόβλημα. Δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας και οι βουλευτές του ψηφίζουν κατά συνείδηση. Δύο βουλευτές του (Ψαριανός, Αμυράς), που (θέλουν να) είναι με το ένα πόδι στη ΝΔ, θα καταψηφίσουν την Συμφωνία. Οι άλλοι τρεις (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) έχουν εκφραστεί θετικά για την Συμφωνία. Θα την ψηφίσουν κιόλας;
Ο αρχηγός του κόμματος δεν είπε λέξη γι’ αυτό κατά τη χτεσινή ομιλία του στη Βουλή. Και η φημολογία οργιάζει: είτε ότι θα την καταψηφίσουν είτε ότι θα απόσχουν από την ψηφοφορία.
Ας υπενθυμίσουμε σε όλους τα εξής:
1.Στις Προγραμματικές Θέσεις του κόμματος, στη θέση με αριθμό 85, αναφέρονται στο Μακεδονικό με την φράση: «Λύνουμε το πρόβλημα, κερδίζουμε και οι δύο» (εδώ).
2.Ενας από τους λόγους που οδήγησαν τον Σταύρο Θεοδωράκη να αποχωρήσει από το ΚΙΝΑΛ ήταν και το Μακεδονικό, καθώς η Φώφη Γεννηματά επέβαλε μόνη της το «όχι» στην Συμφωνία των Πρεσπών, αν και τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (Θεοδωράκης,
3.Σε όλες τις δηλώσεις του ο κ. Θεοδωράκης έχει ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας (εδώ). Το ίδιο και οι κκ Μαυρωτάς και Λυκούδης. Ειδικά ο κ. Λυκούδης, με αριστερή καταγωγή και πορεία, θα προκαλέσει μεγάλη έκπληξη αν δεν ψηφίσει την Συμφωνία χάριν μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Το Ποτάμι ως κόμμα της αντιπολίτευσης θα κάνει το χρέος του και δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αν η κυβέρνηση επιβιώσει, το Ποτάμι δεν έχει κανένα λόγο να αθετήσει τόσο κραυγαλέα μια βασική του θέση, συμμετέχοντας και αυτό στο παιχνίδι του περαιτέρω (εξ)ευτελισμού της πολιτικής ζωής.
Μιλώντας χτες στη Βουλή ο κ. Θεοδωράκης απευθύνθηκε στον κ. Δανέλλη με την ρήση του Μέτερνιχ «αυτό είναι κάτι περισσότερο από έγκλημα, είναι λάθος». Είμαι βέβαιος πως κατανοεί ότι ισχύει απολύτως και για τον ίδιο, αν επιλέξει να μην ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Θα διαπράξει ένα μέγιστο λάθος και θα κάνει ζημιά στη χώρα, με βάση αυτά που ο ίδιος έχει πει. Και θα είναι σαν να υπογράφει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του Ποταμιού, αφού θα το εγκαταλείψουν και οι τελευταίοι των Μοϊκανών…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News