999
| CreativeProtagon

Πού θα παρκάρει το «διπλό φορτηγό» των εκλογών;

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 29 Νοεμβρίου 2022, 18:35
|CreativeProtagon

Πού θα παρκάρει το «διπλό φορτηγό» των εκλογών;

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 29 Νοεμβρίου 2022, 18:35

«Πήγε στην Καλλιθέα Σάββατο πρωί και βρήκε τόσο κόσμο. Και είπε “το κλίμα μυρίζει εκλογές”. Τι ήθελες να πει;». Κάπως έτσι εξήγησε την αποστροφή του Πρωθυπουργού το περασμένο Σάββατο στενός συνεργάτης του, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να πει ότι τα μηνύματα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σημαίνουν ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα προκηρυχθούν εκλογές. 

Και όταν λέμε μηνύματα, βάζουμε μέσα δύο ακόμη «ύποπτα» στοιχεία. Πρώτον, ότι το ίδιο πρωί ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι στην Καλλιθέα, στο ίδιο σημείο, είχε την πρώτη προεκλογική παρουσία του ως υποψήφιος βουλευτής το 2003. Και δεύτερον, ότι έδωσε την ίδια ημέρα συνέντευξη σε μη πολιτική εκπομπή, το «Καλύτερα δεν γίνεται» της Ναταλίας Γερμανού. 

Γιατί θεωρείται «ύποπτη» η επιλογή μιας εκπομπής με ψυχαγωγικό και όχι πολιτικό περιεχόμενο; Διότι τις τρεις προηγούμενες φορές που ο Μητσοτάκης έκανε ανάλογες επιλογές βρισκόμασταν πολύ κοντά σε εκλογική αναμέτρηση. Η συνέντευξή του στην εκπομπή «Happy Day» και τη Σταματίνα Τσιμτσιλή δόθηκε πέντε ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου του 2019 και η επόμενη, στην εκπομπή «The 2night Show» του Γρηγόρη Αρναούτογλου, μεταδόθηκε 12 ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου της ίδιας χρονιάς. Σημαίνουν αυτά ότι πάει, αυτό ήταν, πάμε άμεσα σε εκλογές; Προφανώς και όχι. Από την άλλη, είναι γεγονός ότι ο Μητσοτάκης επέλεγε έως τώρα να μιλήσει για πιο προσωπικά θέματα σε ανάλογες εκπομπές όταν είχε ήδη μπει στην ευθεία της κάλπης – όχι μήνες πριν.

Φεύγοντας από τους συμβολισμούς και πριν πάμε στα τρία σενάρια για τις διπλές εκλογές του 2023, ας δούμε τι λένε κυβερνητικά στελέχη θέλοντας να «μαζέψουν» τα συμπεράσματα ότι ήγγικεν η ώρα. Το πιο πειστικό επιχείρημα είναι ότι δεν έχουν διαμορφωθεί τα ψηφοδέλτια, κάτι που είναι ακριβές. Ενας υποψήφιος, ιδίως αν είναι νέος υποψήφιος του κόμματος, πρέπει να νοικιάσει γραφεία, να οργανωθεί και να αρχίσει να μαζεύει ψήφους. Θεωρητικώς, δεν επαρκεί ο χρόνος για να οργανωθεί αξιοπρεπώς αν οι πρώτες εκλογές γίνουν αρχές Φεβρουαρίου.   

Ας δούμε τα συν και τα πλην κάθε εκδοχής, αρχίζοντας αντίστροφα:

Καλοκαίρι: Με δεδομένο ότι οι προηγούμενες εκλογές έγιναν στις 7 Ιουλίου, με βάση το Σύνταγμα οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και έναν μήνα μετά. Ωστόσο, εκλογές τον Αύγουστο δεν γίνονται και επίσης μιλάμε για δύο κάλπες με ένα κενό ακυβερνησίας τουλάχιστον έναν μήνα ανάμεσά τους, με υπηρεσιακό Πρωθυπουργό. Δύσκολο λοιπόν να «παρκάρει» κανείς μια εκλογική περίοδο άνω των δύο μηνών ανάμεσα στις εκλογές στην Τουρκία που είναι προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου του 2023 (και γύρω από αυτή την ημερομηνία χρειαζόμαστε κανονικό πρωθυπουργό) και στη ραστώνη των διακοπών του Αυγούστου. Είναι μακρύ το «όχημα» των δύο και πλέον μηνών, από την προκήρυξη της πρώτης κάλπης έως τη δεύτερη, με ενισχυμένη αναλογική, και αντικειμενικά δεν «χωράει» στους καλοκαιρινούς μήνες. Η δε θεωρία κάποιων ότι το καλοκαίρι οι νέοι είναι στα νησιά και αυτό ευνοεί την ΝΔ (γιατί θεωρητικώς θα ψήφιζαν άλλα κόμματα) απορρίπτεται ως μπακάλικη και απολίτικη.  

-Ανοιξη: Με δεδομένο ότι το «φορτηγό» των διπλών εκλογών είναι, όπως προαναφέραμε, ένα «μακρύ όχημα», λόγω της δεύτερης κάλπης, η άνοιξη προσφέρει δυνατότητες. Πρώτη κάλπη τον Απρίλιο, πριν ή μετά το Πάσχα που πέφτει 16 του μηνός, και δεύτερη τον Μάιο, ώστε να υπάρχει χρόνος για να έχει η χώρα κυβέρνηση όταν ο Ερντογάν θα «γκαζώνει» για τις κάλπες της πολιτικής του επιβίωσης. Αν αποκλείσουμε το καλοκαιρινό σενάριο, τα θετικά του σεναρίου της άνοιξης είναι ότι οι υποψήφιοι θα έχουν χρόνο να ετοιμαστούν και θα έχει ανοίξει ο καιρός για τις περιοδείες στις πλατείες και στα χωριά. Από την άλλη, τα επιδόματα και οι αυξήσεις της περιόδου Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου θα έχουν σκεπαστεί εν μέρει από τις δυσκολίες του χειμώνα, με εξαίρεση ίσως την τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται τον Μάρτιο. Επίσης, με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση έχει επιλέξει τον πόλεμο φθοράς με υπαρκτές και ανύπαρκτες ιστορίες, κανείς δεν ξέρει στην ΝΔ ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο «φασούλι», ψεύτικο ή αληθινό, που πιθανόν θα χρησιμοποιήσει προ των εκλογών. Αλλωστε εκτός από την αντιπολίτευση, μια ήττα Μητσοτάκη την περιμένουν και άλλοι, εκτός Ελλάδας, που έχουν δείξει ότι έχουν τον τρόπο τους να παρεμβαίνουν με ανύπαρκτες ιστορίες στις εκλογές των άλλων, ακόμη και στις ΗΠΑ. Επομένως η άνοιξη είναι το πιο λογικό σενάριο, αλλά έχει τα ρίσκα του για την ΝΔ.  

-Χειμώνας: Και εδώ χωράει, έστω και στριμωχτά, το «φορτηγό» των εκλογών. Με την πρώτη κάλπη αρχές Φεβρουαρίου και τη δεύτερη τον Μάρτιο. Τα «τεχνικά» μειονεκτήματα είναι τα αντίστροφα του σεναρίου της άνοιξης. Χαιρετούρες μέσα στην παγωνιά, βροχές και χιόνια και υποψήφιοι βουλευτές σε απόγνωση να τρέχουν και να μη φτάνουν. Παραμένει το σενάριο «έκπληξη» και οι διαψεύσεις από κυβερνητικές πηγές ενισχύουν αυτόν τον χαρακτήρα. Διότι δεν του λείπουν και τα πλεονεκτήματα. Τα βασικότερα είναι η δημοσκοπική εικόνα που εμφανίζει –με βάση δημοσιευμένες αλλά και γνωστές στο Μαξίμου μετρήσεις– μια προβολή κοντά στο 37% για τα ποσοστά της ΝΔ στη δεύτερη κάλπη. Οι παροχές και οι αυξήσεις θα είναι πρόσφατες και –ίσως το κυριότερο– δεν θα παραταθεί το αφόρητο κλίμα τοξικότητας και λασπολογίας που δηλητηριάζει όχι μόνο την πολιτική ζωή αλλά επηρεάζει και την εικόνα της χώρας στα μάτια των έξω (επενδυτών και αγορών).   

Συμπέρασμα: Το ίδιο που βγαίνει πάντα. Αποφασίζει ο Μητσοτάκης και δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει –όποια και αν είναι η σημειολογία που ενισχύει ο ίδιος, ό,τι και αν λένε μετά «αρμόδιες πηγές» για να τη μαζέψουν.

Οπως λένε όσοι έχουν περάσει μαζί του περιόδους κατά τις οποίες είχε μπροστά του σημαντικές αποφάσεις, όπως πχ. η επιλογή του προσώπου που θα πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός ακούει τους πάντες και αποφασίζει μόνος του. Και συχνά, μέχρι και την τελευταία στιγμή, οι άνθρωποι στο στενό περιβάλλον του προσπαθούν να μαντέψουν. Επομένως, ας μην αποκλείουμε τίποτα. Αλλωστε, το «μυρίζει εκλογές» που είπε στην Καλλιθέα παραπέμπει και στο «μυρίζει γκολ». Και ενίοτε τα γκολ μπαίνουν ξαφνικά, κόντρα στη ροή του αγώνα.  

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...