Ανάμεσα στα γκολ, τις κελεμπίες, τον Προϋπολογισμό και τον καλό καιρό που έστειλε κάποιους στις παραλίες, το Σαββατοκύριακο πέρασε στα ψιλά η κλιμάκωση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια στοχοποίησης του Eισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου. Επίσης, το προεορταστικό Σαββατοκύριακο δεν άφησε και πολύ χώρο για την απάντηση του κ. Ντογιάκου αλλά και για το δημοσίευμα του «Βήματος» που ανέφερε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, εκτός από υπουργούς της, τη σύζυγο ενός εξ αυτών αλλά και δημοσιογράφους, παρακολουθούσε μέσω της ΕΥΠ και τέσσερις ανώτατους δικαστικούς.
Πριν κάνουμε μια προσπάθεια να βάλουμε σε τάξη την κλιμάκωση που υφέρπει κάτω από τη χαλαρότητα των ημερών, το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η αρχική εκτίμηση του Protagon (βλέπε «Υποκλοπές στον ανεμιστήρα») πως μπαίνουμε σε μια προεκλογική περίοδο με χαρακτηριστικά 1989 μπορεί να είναι και συντηρητική. Διότι, δεν έχουμε πια να κάνουμε μόνο με κασέτες και ονόματα αλλά και με μια απόπειρα ποδοσφαιροποίησης του Αρείου Πάγου. Αν δε, επιβεβαιωθεί αυτό που δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης την Κυριακή, ότι «το αρνάκι στο χωριό θα το φάμε με ησυχία», αυτό σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας έως και πέντε μήνες πορείας σε ένα δηλητηριασμένο πολιτικό αλλά και θεσμικό περιβάλλον.
Με αφορμή, λοιπόν, μια συγκεκριμένη ανάγνωση του τρόπου με τον οποίο ενήργησε η βελγική Δικαιοσύνη στο Qatargate, ο ΣΥΡΙΖΑ ήγειρε ζήτημα λειτουργίας του Αρείου Πάγου στην υπόθεση των υποκλοπών. Στις 15 Δεκεμβρίου ο κ. Τσίπρας δήλωσε στις Βρυξέλλες: «Στην Ευρώπη η Δικαιοσύνη λειτουργεί, στην Ελλάδα πρέπει να την αποκαταστήσουμε παντού». Ακολούθησαν δημοσιεύματα από τον φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ Τύπο με ονομαστικές επιθέσεις προς τον κ. Ντογιάκο.
Απαντώντας το Σάββατο (17/12) το απόγευμα ο κ. Ντογιάκος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η υπόθεση Qatargate «δεν εκτυλίχθηκε ούτε ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, αλλά δουλεύτηκε από τον προηγούμενο χρόνο και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του έτους 2021 από τις αρμόδιες αρχές μεθοδικά και με απόλυτη μυστικότητα σε συνεργασία μάλιστα με μυστικές υπηρεσίες και άλλων πέντε ευρωπαϊκών χωρών, όπως γράφτηκε».
Επίσης, κατά τον χαιρετισμό του στη γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν μια μερίδα του Τύπου, εκμεταλλευόμενη έναν ουσιαστικά πλήρως αναποτελεσματικό νόμο περί Τύπου, να στρέφεται και να βυσσοδομεί εναντίον όποιου κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του δεν ενεργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες της, τις υποδείξεις της ακόμα και τις επιταγές της».
Η κυβέρνηση σχολίασε και αυτή από την πλευρά της την επίθεση κατά του Αρείου Πάγου. Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα το Σάββατο στη Βουλή, κατά τη ψήφιση του Προϋπολογισμού, σημείωσε: «Δεν πήγατε στον κ. Ντογιάκο και δηλώσατε έξω από το γραφείο του εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη; Αλλάξατε θέση; Αλλάξατε θέση, μάλιστα». Και ενώ η κυβέρνηση θυμίζει συνεχώς ότι η Δικαιοσύνη ερευνά την ΕΥΠ και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» ανέφερε ότι η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ «άκουγε» τρεις υπουργούς (Κοτζιά, Καμμένο και Πιτσιόρλα) κάνοντας λόγο για κρυφή λίστα με 19 ονόματα, ανάμεσα στα οποία και αυτά ανώτατων δικαστικών.
Προηγήθηκαν δημοσιεύματα για την παρακολούθηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου από την ΕΥΠ επί ΝΔ, ενώ την Δευτέρα κάποιες ιστοσελίδες μετέδωσαν διαρροή της Κουμουνδούρου ότι εστάλη… «αυστηρό μήνυμα Τσίπρα σε Ντογιάκο» για τις δηλώσεις που έκανε το Σάββατο ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Το σκέλος των ονομάτων, των διαλόγων και των «αποκαλύψεων», ψεύτικων ή αληθινών, το είχαμε στο τσεπάκι έως τις εκλογές. Τώρα ωστόσο προστίθεται και το σκέλος των υποδείξεων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Αρειο Πάγο για το πώς θα ερευνήσει μια υπόθεση που αφορά τις κυβερνητικές θητείες των δύο κομμάτων που διεκδικούν τη νίκη στις εκλογές.
Οι ρόλοι μπερδεύονται. Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά. Το 2017, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, αμέσως μόλις αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης από τη θέση της, ανέλαβε προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του κ. Τσίπρα που ήταν τότε Πρωθυπουργός. Τον Φεβρουάριο του 2018, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επισκέφθηκε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου λίγες ώρες πριν διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία με την οποία στήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι 10 κάλπες για τη Novartis. Ειχε προηγηθεί δημοσίευμα σε συμπολιτευόμενη τότε εφημερίδα στο οποίο «προστατευόμενος μάρτυρας» έκανε λόγο για χρηματισμό του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά! Σήμερα από την ίδια πλευρά γίνονται υποδείξεις για το πώς θα χειριστεί ο Αρειος Πάγος την υπόθεση των υποκλοπών που αφορά (το έχουν παραδεχτεί άλλωστε) και τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Επομένως, παρότι το κλίμα των ημερών θα κρατά χαμηλά το ενδιαφέρον, αν συνεχιστεί η προσπάθεια ποδοσφαιροποίησης της Δικαιοσύνης -και με δεδομένο ότι δεν γίνεται να αλλάξει το Σύνταγμα και να τοποθετηθεί Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πολιτικός ή φιλικός του εκδότης- θα βαδίσουμε προς τις εκλογές σε μια ατμόσφαιρα που δεν θα απαξιώνει απλά την πολιτική αλλά και τους θεσμούς. Και με κάτι τέτοια χαίρονται δύο φορές Κασιδιάρηδες κ.λπ.
Εχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε; Με τα άκρα και κάθε περιθωριακό στοιχείο να ονειρεύεται μεγαλεία (του 2012), θα φάμε αλήθεια το Πάσχα με την ησυχία μας το αρνάκι;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News