604
| CreativeProtagon

Ποιοι πολιτικοποίησαν την υπόθεση Λιγνάδη;

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 14 Ιουλίου 2022, 19:22
|CreativeProtagon

Ποιοι πολιτικοποίησαν την υπόθεση Λιγνάδη;

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 14 Ιουλίου 2022, 19:22

Δεν φτάσαμε τυχαία εδώ. Το δεδομένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για μια υπόθεση βιασμού ανηλίκων από ένα πρόσωπο ισχυρό και προβεβλημένο, δεν ήταν αυτό που τοποθέτησε την υπόθεση Λιγνάδη στο κέντρο της πολιτικής σκηνής.

Η υπόθεση του πρωτόδικα καταδικασμένου για δύο βιασμούς σκηνοθέτη θα μας απασχολούσε το ίδιο, ίσως και περισσότερο. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν που επένδυσε πολιτικά σε αυτήν, που κυκλοφόρησε πλαγίως το σύνθημα «#ΝΔ παιδεραστές» και έχτισε απίθανης χυδαιότητας μυθεύματα, πχ. για «ασυνόδευτα ανήλικα» και το Μέγαρο Μαξίμου, υποδαυλίζοντας για μερικές εβδομάδες το 2021 φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναδεί. Ισως ούτε από την αλήστου μνήμης «Αυριανή».

Πατώντας στο σοκ της κοινής γνώμης για την υπόθεση Λιγνάδη, ο Τσίπρας επέλεξε, χωρίς να υπάρχει καμία βάση, τη γραμμή ότι Μητσοτάκης και Μενδώνη επιχειρούσαν τη συγκάλυψη του «άριστου» Λιγνάδη. Το πράγμα θα είχε μείνει εκεί αν επικρατούσαν οι πιο νουνεχείς στην Κουμουνδούρου.

Ομως ξέφυγε. Στελέχη και τρολ της αντιπολίτευσης δεν υπονοούσαν απλά, έλεγαν ανοικτά πράγματα αδιανόητα και πρωτάκουστα στην πολιτική ιστορία των τελευταίων δεκαετιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε μέσω βουλευτών του στο σημείο να αφήνει υπονοούμενα για το προσωπικό ενδιαφέρον που έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ευαίσθητο θέμα της προστασίας των 2.000 ασυνόδευτων, ανήλικων προσφυγόπουλων, παιδιών που βρίσκονταν στις λάσπες της Μόριας και σε άλλες περιοχές.

Ο Πρωθυπουργός όρισε τον Νοέμβριο του 2019 εθνική συντονίστρια την Ειρήνη Αγαπηδάκη με την ενεργό συμπαράσταση του Απόστολου Δοξιάδη. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια το έργο της μετεγκατάστασης των παιδιών πέτυχε και η Ελλάδα έλαβε τα εύσημα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Νωρίτερα όμως το ζήτημα σφράγισε τη χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από ΜΚΟ που φέρεται να συνδέεται με το πρωθυπουργικό περιβάλλον “ψώνιζε” προσφυγόπουλα ο Λιγνάδης» έγραφε στο Twitter η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου.

Ο Παύλος Πολάκης έκανε τη δική του «σούμα» των υπονοούμενων που έσπερνε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την επόμενη μέρα το θέμα συζητήθηκε στο Βουλή (25/2.2021). «Σας κοιτώ στα μάτια και σας ερωτώ ανοιχτά, πριν ο κατήφορος ολοκληρωθεί: Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και ότι η Νέα Δημοκρατία διακινεί κύκλωμα ανηλίκων;» ρωτούσε μια μέρα μετά την ανάρτηση Πολάκη ο Πρωθυπουργός τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

«Πώς τολμά βουλευτής σας, η κα Ελευθεριάδου, να διαλαλεί ότι “ψωνίζονται” ανήλικα από μη κυβερνητικές οργανώσεις; Και με ποιο θράσος βουλευτής σας, ο κ. Πολάκης, χθες, μια μέρα πριν από τη συζήτηση, κάνει χυδαίες αναρτήσεις αφήνοντας υπονοούμενα για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και για την τάχα ευθύνη του Μαξίμου;» επέμεινε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός.

Εκεί είχαμε φτάσει.

Ενάμιση χρόνο μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να θερίσει όσα έσπειρε το 2021 στο πολιτικό πεδίο. Αφού επικρότησε την απόφαση της Δικαιοσύνης που έκρινε τον Λιγνάδη ένοχο τους βιασμούς ανηλίκων και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών, στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση όταν το δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο, δίνοντας ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση.

Κι ενώ στην αρχή η αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για «νίκη της ισονομίας», όταν αργότερα έγινε γνωστή η αποφυλάκιση είπε ότι «αποτυπώθηκε» στην απόφαση του δικαστηρίου η «ευνοϊκή περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τον βιαστή» που «δημιούργησαν», όπως είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «ο κ. Μητσοτάκης και η κα Μενδώνη».

Την Πέμπτη δόθηκε συνέχεια, καθώς ακολούθησε ανταλλαγή πυρών του ΣΥΡΙΖΑ με τον συνήγορο του Λιγνάδη, Αλέξη Κούγια, για το αν το δικαστήριο ήταν όντως υποχρεωμένο να αφήσει ελεύθερο τον Λιγνάδη βάσει νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως -σωστά- επεσήμανε ο Κούγιας.

Βοηθάει αυτή η «περιρρέουσα ατμόσφαιρα», για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ, το έργο της ανεξάρτητης -σε ένα κράτος δικαίου- Δικαιοσύνης, που δεν έχει ολοκληρωθεί; Με βεβαιότητα όχι: η πολιτικοποίηση μιας τόσο σοβαρής ποινικής υπόθεσης και μάλιστα με όρους βεντέτας για τον Πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού, σφραγίζει μια πολύ ατυχή στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News